Cum se joaca Putin cu multimile

Vineri, 20 Martie 2015, ora 12:50
7431 citiri
Cum se joaca Putin cu multimile
Foto: Hepta.ro

La un an de la anexarea Crimeii de catre Rusia, presedintele Vladimir Putin recunoaste ca rusii si-au creat greutati, insa nu se asteapta sa fie tras la raspundere pentru acest eveniment.

Mii de rusi l-au asteptat pe liderul de la Kremlin sa apara in pietele din Moscova si Crimeea, miercuri seara, pentru a felicita natiunea cu ocazia "primei aniversari a reunificarii Rusiei cu Crimeea si Sevastopol", scrie Ana Nemtova, pentru Daily Beast

Moscova sarbatoreste un an de la anexarea Crimeii: Putin, asteptat la concertul din Piata Rosie

In ciuda marilor asteptari din principalele centre ale Crimeii - Sevastopol si Simferopol -, Putin nu a vizitat peninsula. In schimb, s-a afisat in Piata Rosie, inaintea unei multimi de fani, despre care politia a estimat ca ar fi fost compusa din peste 100.000 de persoane.

Cu un usor zambet pe fata, presedintele a pasit pe scena intr-o maniera relaxata a unui "super om" increzator in sine.

"Vom continua sa mergem inainte. Ne vom intari statalitatea si tara. Vom depasi greutatile pe care ni le-am creat singuri in ultima vreme", a spus Vladimir Putin. Acesta nu a lamurit insa la ce anume greutati se refera si nici cine le-a creat, lasandu-i pe rusi sa ghiceasca.

Putin explica de ce a anexat Crimeea: A permis recastigarea radacinilor natiunii ruse

Vorbea presedintele rus despre problemele economice provocate de anexarea Crimeii si de razboiul din estul Ucrainei sustinut de Rusia? Sau se referea la propria disparitie misterioasa mai bine de o saptamana? Acest lucru cu siguranta a dat frau liber rusilor si observatorilor straini la cele mai nastrusnice fantezii. Ori a fost ancheta complicata privind cecenii implicati in uciderea liderului opozitiei ruse Boris Nemtov lucrul care a provocat "greutatile"?

Redactorul-sef al postului de radio Ecoul Moscovei, Aleksei Venediktov, s-a declarat "surprins" de afirmatiile lui Vladimir Putin.

"Putin, cu experienta sa prezidentiala mai mare decat a oricarui alt lider european, nu ia in serios propaganda groaznica a posturilor TV rusesti, care spun ca totul este perfect in Rusia. Cuvintele sale privesc consecintele post-Crimeea, vorbele sale au fost o combinatie ciudata de aluzii si adevaruri in care crede cu sinceritate", a spus Venediktov, pentru sursa citata.

La un an de la anexare, Consiliul de Securitate al ONU face sedinta despre Crimeea. Rusia refuza sa participe

Acesta sustine ca Putin este constient ca acele "greutati" provocate de anexarea Crimeii ar urma sa afecteze Rusia multi ani de acum inainte. Cat de importanta a fost insa aniversarea din Crimeea pentru Putin insusi?

In ciuda tuturor criticilor si sanctiunilor, aparitia de miercuri a lui Putin in Piata Rosie a reprezentat un "triumf" atent planificat in avans, a spus Venediktov pentru sursa citata: "Dupa cum stiu, Putin considera anexarea Crimeii propria reusita, el crede ca a restabilit dreptatea istorica".

Bucuria desavarsita de la Sevastopol si problemele Rusiei

Miercuri seara, pe ecrane uriase amplasate in Piata Nahimov din Sevastopol, au fost difuzate celebrarile masive din Piata Rosie a Moscovei. In timp ce Putin isi sustinea discursul si chiar canta imnul Rusiei, locuitorii veseli ai Crimeii au inceput sa ovationeze, sa sara, sa danseze si sa cante, strigand "Te iubim, Putin!".

Cativa parinti dansau cu copiii lor pe umeri, cupluri tinere si varstnice se imbratisau, multi fluturau steagul Rusiei si aveau baloane in culorile acestuia.

Putin: Am transformat Crimeea intr-o fortareata

O femeie la varsta a doua, Valentina Gherasimova, plangea: "Sunt trista ca nici parintii mai si nici sotul meu nu au trait sa fie martori la acest moment istoric".

Asemenea multora dintre rusi, insa, Gherasimova nu avea niciun indiciu cu privire la ce a vrut Putin sa spuna cand a vorbit despre "greutatile" Rusiei, declarandu-se fericita ca l-a vazut.

Crimeea, un an in mainile Rusiei - ce schimbari s-au produs si cine a avut cel mai mult de suferit

Nu a fost o surpriza pentru nimeni ca exista o gama larga de greutati pe care Rusia sa le depaseasca: birocratii corupte, cenzura, asasinari ale unor personaje publice faimoase, tribunale netransparente si probleme de mediu.

"Rusia are tone de probleme carora sa le faca fata. Personal, nu ma intereseaza discursurile lui Putin, eu monitorizez poluarea amenintatoare pentru sanatate din Moscova, unde aerul miroase a sulf. Sunt ingrijorat in legatura cu sanatatea copiilor mei", a declarat Evghenia Cirikova, lider al unei miscari ecologice.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Putin anexare Crimeea, #Putin dificultati Rusia, #aniversare anexare Crimeea, #Rusia anexare Crimeea , #presedinte Rusia