De ce a mers Putin in America Latina

Marti, 29 Iulie 2014, ora 11:31
3720 citiri
De ce a mers Putin in America Latina
Foto: CNN

In aceasta luna, presedintele rus Vladimir Putin a mers in America Latina. Insa care a fost scopul vizitei sale?

Occidentul i-a impus sanctiuni, astfel ca Rusia incearca sa stabileasca parteneriate solide cu tari din alte parti ale lumii.

Pe 11 iulie, liderul de la Kremlin a inceput un mini-turneu in Brazilia, Argentina, Nicaragua si Cuba, participand la al saselea summit al statelor BRICS, precum si la lansarea organizatiei Banca pentru Noua Dezvoltare.

Insa ce spune aceasta vizita despre politica externa a Rusiei? CNN incearca sa afle raspunsul.

Vladimir Davidov, director al unui institut specializat in relatiile intre cele doua regiuni, sustine ca "Rusia vrea sa devina o contrapondere a Statelor Unite, impreuna cu China si cu statele din America Latina".

O prima tinta a lui Putin este comertul. Avand in vedere ca legaturile comerciale cu Brazilia s-au deteriorat in ultimii doi ani, era nevoie de anumiti pasi pentru revitalizarea lor.

In consecinta, cateva companii rusesti au incheiat acorduri cu cele braziliene.

Pe de alta parte, firmele Inter RAO si Rus Hydro din domeniul energetic au semnat deja contracte in valoare de 1,6 miliarde de dolari in Cuba si de 2 miliarde de dolari in Argentina.

Mai mult, Rosneft a preluat activitatile de forare si de intretinere a campurilor petroliere detinute de Weatherford International in Venezuela.

Rusia va ajuta Argentina sa construiasca al treilea reactor nuclear al unei centrale nucleare si spera sa coopereze cu privire la utilizarea tehnologiei militare.

Putin vinde tehnologie nucleara in America Latina

Ambitii mari

Insa ambitiile Rusiei nu se limiteaza doar la comert. Putin a confirmat dezvoltarea sistemului GLONASS in tarile din America Latina, care este un raspuns al GPS-ului Statelor Unite.

Putin vrea sa instaleze noi centre de colectare de date prin satelit, iar Argentina si Cuba au fost deja de acord cu acest lucru. In alta ordine de idei, Rusia si-a consolidat si vanzarea de armamanet in regiune.

Totusi, CNN noteaza ca America Latina nu poate deveni piata principala pentru bunurile rusesti si ca atitudinea lui Putin nu reprezinta o amenintare imediata, insa liderul rus a transmis un mesaj clar: nu va accepta ca tara sa sa fie izolata.

Cu ochii spre est

America Latina nu este singura zona spre care s-a reorientat Putin.

China si Rusia au semnat, pe 21 mai, un contract urias, de 400 de miliarde de dolari, care semnaleaza dorinta Moscovei de a-si indrepta atentia economica spre est.

Alianta Rusia-China, un adevarat pericol pentru Occident - Forbes

Gazprom va livra, incepand din 2018, cate 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe o durata de 30 de ani.

Aceasta este cea mai importanta intelegere intre cele doua parti, dar nu este singura, astfel ca se asteapta ca relatiile bilaterale Rusia - China sa se intareasca in viitorul apropiat.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Putin vizita America Latina, #Putin comert America Latina, #Rusia comert America Latina , #presedinte Rusia