De ce Occidentul nu-l atinge pe Putin unde il doare

Autor: Ana Ilie
Duminica, 18 Mai 2014, ora 09:00
12207 citiri
De ce Occidentul nu-l atinge pe Putin unde il doare

Cu toate ca separatistii continua sa evolueze in estul Ucrainei, sprijiniti de Moscova, sanctiunile economice cu adevarat dureroase ale Occidentului impotriva Rusiei raman la nivelul de optiune.

Recursul la sanctiuni ce ar viza insa industria de petrol si gaze a Rusiei este riscant, desi pare evident ca ar avea efect. Sectorul petrolier rus reprezinta aproximativ o patrime din bugetul tarii, scrie Carnegie Moscow Center.

Inainte de a tinti acest sector, trebuie dat raspunsul la o singura intrebare: cum vor raspunde pietele la eliminarea exporturilor din cel mai mare producator de petrol al lumii?

Raspunsul la aceasta intrebare nu este de natura sa invite la sanctiuni asupra acestui sector si nu linisteste nici Rusia nici Occidentul.

In 2013, productia de petrol a Rusiei a ajuns la 10,5 milioane de barili pe zi, depasind Arabia Saudita. Petrolul rus curge insa si cu ajutor din afara. Companiile occidentale sunt necesare pentru a mentine campurile petrolifere ruse in operatiune, companiile energetice internationale aduc tehnologia de ultima ora in noile exploatari din Siberia sau zona arctica, iar parteneriatele injecteaza finantele necesare tuturor acestor activitati.

Sanctiunile americane vor putea viza toate aceste domenii, asa ca preturile sectorului petrolier rus vor creste si productia de pretol va scadea.

Exista totusi consecinte mai grave decat cele tehnice. Petrolul este cel mai tranzactionat bun in intreaga lume. Intreaga economie globala se invarte in jurul petrolului. In orice zi, peste 90 de milioane de barili de titei si produse de petrol sunt consumate si peste 55 de milioane de barili de titei si produse petroliere traverseaza globul. In aceste conditii, este imposibil sa impui sanctiuni "tintite" asupra petrolului rusesc. Orice rezerve scoase de pe piata intr-un loc au impact asupra fiecarei natiuni, fiecarui producator si consumator.

Complexa retea petroliera face imposibil pana si pentru jucatorii importanti precum ExxonMobil sau Agentia Internationala pentru Energie sa prezica preturile la petrol. Avand in vedere acest nivel de integrare la nivel global, expertii nici macar nu-si dau seama cum vor distorsiona sanctiunile pietele globale de petrol.

Este cert insa ca daca doar o parte a productiei de petrol rusesc este scoasa de pe piata, atunci se va duce la o crestere a pretului abrupta, pe termen scurt. In trecut, o contractie a pietei de aceste dimensiuni a fost numita "criza petroliera".

In plus, pietele futures si de instrumente financiare derivate sunt construite pe pretul produselor petroliere. Cele mai mici distorsiuni ale aprovizionarii cu petrol sunt amplificate si au un impact semnificativ pe pietele globale de energie.

Cel mai mare risc este totusi faptul ca se va declansa astfel un montagne-russe al preturilor, mai dificil pentru cetateni, politicieni si industrie decat o simpla crestere de preturi, scrie sursa citata.

In fine, este neclar daca sanctiunile impuse petrolului rus vor avea efectul dorit. Desi o crestere a preturilor va avea un efect negativ asupra cetatenilor si afacerilor, acestia vor putea fi ajutati de la bugetul de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#Putin sanctiuni petrol, #Putin sanctiuni occident, #Rusia sanctiuni , #presedinte Rusia