De ce Putin il evoca pe Stalin tiranul

Autor: Ana Ilie
Joi, 08 Mai 2014, ora 19:30
6917 citiri
De ce Putin il evoca pe Stalin tiranul

Reactia majoritatii celor care au privit cum presedintele rus Vladimir Putin a incalcat suveranitatea unei alte natiuni, Ucraina, a fost una de surpriza. Se putea simti acelasi soc si din remarca fostului secretar de Stat, Hillary Clinton: "E ceea ce a facut Hitler in anii '30".

Surpriza vine pentru ca, in zilele noastre, amintirile s-au estompat si nu ne mai amintim bine cum arata si actioneaza tiranii.

Dar Putin este un tiran, la fel ca si Stalin, si toata lumea trebuie sa invete sa distinga cele cateva trasaturi comune tiranilor, scrie Forbes.

Clinton a fost surprinsa din doua motive: ca Putin indrazneste sa invadeze Ucraina si ca evoca Al Doilea Razboi Mondial. Este la fel de socant pentru fostul sef al diplomatiei americane cat si pentru publicul larg.

Prea multe persoane se gandesc la natiuni precum Rusia, China si Germania doar prin perspectiva zilei de azi, in vreme ce istoria este o chestiune peste care s-au asternut praful si uitarea, scrie sursa citata.

S-a uitat ce s-a intamplat inainte de 1989, sau chiar in 1989, cand au avut loc evenimentele din Piata Tienanmen si filosoful Francis Fukuyama a publicat "Sfarsitul istoriei".

Fukuyama sustinea atunci ca luptele ideologice majore s-au incheiat. Toata lumea a inceput sa trateze istoria precum o valiza cu un continut jenant, care e mai bine sa fie lasata deoparte.

De ce procedeaza astfel? Unii diplomati, precum Clinton, se tem ca vor fi priviti ca relicve ale Razboiului Rece. Economistii evita istoria pentru ca sunt pragmatici optimisti. In SUA, incepand cu clasa a cincea, profesorii descurajeaza subtil elevii sa mai foloseasca termeni precum sovietic, comunist, Comintern, tar, fara a da explicatii.

O parte a problemei amneziei auto-induse este bunavointa de care au dat dovada statele in cauza. Germania si Japonia s-au comporta bine dupa 1945, asa ca toata lumea presupune ca statele se vor comporta, fara gres, tot mai bine.

Deceniul trecut, Andrei Shleifer, profesor de economie la Harvard, scria despre Rusia ca find "o tara normala" ce a facut trecerea de la Imperiul Raului comunist la economia de piata, intr-o adevarata "transformare".

Asemenea impulsuri sunt de inteles, dar nu este chiar placut sa vezi cum valiza istoriei, pe care ai facut-o pierduta la aeroport, iti soseste in pragul casei.

Din fericire, scrie sursa citata, este posibil sa-ti revii din amnezia istoriei. Anumite trasaturi istorice sunt evidente in comportamentul Guvernului rus:

- Petrolul alimenteaza comportamentul agresiv. Fara resursele de energie, Putin nu ar putea sa se joace de-a agresiunea la scara atat de mare. Lucrarea "Paradoxul abundentei: Boomurile petroloere si petro-statele", a lui Terry Lynn Karl, vorbeste despre influenta coroziva a acestei rezerve asupra unei societati si arata cum bogatia generata de petrol trebuie insotita de stat de drept pentru a avea efecte economice pozitive.

- Batausii castiga deseori. Cand Putin a dispus arestarea industriasului Mihail Hodorkovski, pe baza unor acuzatii fabricate, Hodorkovski a fost pus intr-o cusca, literalmente, la proces. Condamnarea sa si anii petrecuti in inchisoare au demonstrat cat de mult tolereaza oamenii un lider ca Putin.

- Istoria Rusiei este dura. Crearea Germaniei de Est, dupa al Doilea Razboi Mondial, si conditiile in care est-germanii au trait, au iesit din amintirile multora. O privire inapoi la arhivele regimului est-german si relatia sa cu Kremlinul poate arunca lumina asupra culturii anihilante in care s-a format fostul ofiter KGB, Vladimir Putin.

In fine, pentru a intelege dimensiunea arogantei de care sunt capabili liderii rusi, scrie sursa citata, trebuie citita lucrarea "Stalin: Curtea tarului rosu", unde Simon Sebag Montefiore face protretul lui Iosif Stalin si al tiraniei sale.

Cum in zilele noastre se citeste mai mult o carte erotica, "Fifty Shades of Grey", publicul larg ar putea sa guste sadismul predecesorului lui Putin. Cel mai important in cartea lui Montefiore este insa ca te invata ce este un tiran - ca sa-l poti recunoaste.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Putin Stalin tiranie, #Putin Stalin agresiv Ucraina , #presedinte Rusia