De ce tarul Vladimir Putin are intotdeauna dreptate

Duminica, 15 Martie 2015, ora 11:45
7215 citiri
De ce tarul Vladimir Putin are intotdeauna dreptate
Foto: Hepta.ro

In Rusia exista o veche zicala - tarul are intotdeauna dreptate.

Fie ca a fost vorba despre un Romanov imperial, un comisar sovietic sau despre presedintele Vladimir Putin, oricat de dur ar fi fost regimul, rusii si-au considerat liderii practic infailibili, scrie Nina Hrusceva, pe blogul sau Reuters.

In ciuda logicii ca opresiunea naste nemultumire, rusii au indurat unii dintre cei mai rai despoti din istorie, avand totusi o teama aproape apocaliptica fata de schimbarea de putere. Sfarsitul unui regim promite nu speranta, ci un cataclism.

Germania incepe sa vada adevarata fata a lui Putin

In istoria rusa, populatia si-a sustinut liderii indiferent de politicile implementate, deseori in ciuda lor. Aceasta explica devotamentul de durata al poporului rus fata de un conducator "cu mana de fier", precum si lipsa lor de incredere intr-o democratie pluralista. In plus, cand "cealalta parte" - spre exemplu Statele Unite sau Uniunea Europeana - face morala Kremlinului cu privire la politicile sale opresive, rusii se unesc si mai strans in spatele conducatorului lor. Asa cum vedem cu Putin astazi.

Astfel, asteptarile ca protestele din Moscova generate de asasinarea liderului opozitiei Boris Nemtov ar putea schimba regimul lui Vladimir Putin s-ar putea sa se dovedeasca mult prea optimiste.

Liderul opozitiei ruse, impuscat mortal in centrul Moscovei, langa Kremlin - Se temea ca Putin il va ucide

Sondajele din luna februarie, efectuate cu doar cateva zile inainte de asasinarea lui Nemtov, aratau ca doar 15 la suta dintre respondenti sustin opozitia, in timp ce 68 la suta dintre acestia, nu. Peste 54 la suta dintre cei intrebati considera ca Rusia "se indreapta in directia corecta" sub conducerea lui Vladimir Putin.

Putin e pe cai mari: I-a crescut popularitatea la cote colosale

De altfel, rusilor continua sa le placa "putinismul", un hibrid compus din puterea centrala, KGB-ism si economie de piata controlata de stat, cu libertati precum proteste selective sau publicarea catorva ziare independente. Cu toate acestea, critcii considera ca, daca putinismul avea un rost in anii 2000, acum nu mai are.

Rusii care il sustin pe Putin nu se vad agresori ai Ucrainei

Preturile ridicate din industria petroliera, de la inceputul secolului, le-au conferit rusilor o piata a locurilor de munca stabila si acces la produse de larg consum si la cele de lux de care nu au avut parte inainte. Aceasta stabilitate a ajutat la intretinerea increderii publice la scara larga in superioritatea afacerilor Rusiei pe baza de petrol si conduse de stat fata de versiunea capitalista a unei piete libere de necontrolat.

Politicile lui Putin au adus asupra Rusiei insa sanctiuni economice, ca raspuns la anexarea Crimeii de catre Rusia, in urma cu un an. Opozantii politici nu mai sunt doar arestati, precum Alexei Navalni, ci sunt ucisi. Au mai fost, desigur, si alte morti inainte - spre exemplu, jurnalista anti-Kremlin Anna Politovskaia, impuscata in lift. Insa Nemtov, fost vicepremier si coleg al lui Putin, a fost primul politician proeminent care si-a pierdut viata in fata putinismului.

Asasinarea lui Boris Nemtov: Zeci de mii de oameni si-au strigat disperarea la Moscova (Galerie foto)

Cu toate acestea, doar 12 la suta dintre rusi considera ca ar trebui sa il infrunte pe Putin prin intermediul demonstratiilor. Ceilalti considera ca este cu mult mai important faptul ca Putin se opune Occidentului. Acestia cred de asemenea ca Statele Unite si NATO vor sa o vada pe Rusia slaba si ajunsa "in genunchi".

Prabusirea completa a Ucrainei si forta militara a lui Putin - temerile de la malul Marii Negre

E drept ca rusii nu primesc toate stirile. 90 la suta din populatie primeste informatii prin intermediul televiziunilor controlate de Kremlin, iar sursele alternative noi, inclusiv Internetul, sunt disponibile, insa raman nefolosite in mare parte. Un exemplu in acest sens este ca rusii nu vor sa se gandeasca la ei ca la agresorii din estul Ucrainei, astfel incat aleg stirile care le spun ca Occidentul a creat criza ucraineana pentru a submina pozitia Rusiei in lume.

Perceptiile inradacinate ale rusilor

Rusii nu vor sa fie cetateni ai unei tari slabe si neinsemnate. Este greu pentru ei sa admita ca, de la caderea comunismului, in 1991, Rusia si-a pierdut din suprafata si din statut, chiar in conditiile in care influentele culturale si economice occidentale cresc.

Rusii au ajuns in mod istoric sa creada ca influentarea afacerilor Ucrainei este un drept al lor, deoarece Ucraina a fost mult timp parte a imensului imperiu. Ar putea crede chiar ca moartea opozantilor lui Putin reprezinta intamplari triste, insa considera, in cele din urma, ca este vina criticilor, care ar fi marionete occidentale ce prezinta Kremlinul intr-o lumina nefavorabila.

Pentru a arata ca Rusia nu si-a pierdut in intregime sufletul in fata putinismului, circa 50.000 de oameni au marsaluit in Moscova in onoarea lui Nemtov, la doua zile dupa uciderea sa. Si mai multi au mers la funeraliile sale, dar doar pentru ca aceste evenimente au avut putine sloganuri politice. Respingerea protestelor de catre rusi reflecta nu doar dragostea catre tar, dar si antioccidentalismul inradacinat al rusilor.

Alexandru al III-lea, Lenin, Stalin, Putin...

Tarul Alexandru al III-lea din secolul XIX, un conservator nationalist antieuropean, a anuntat odata ca Rusia are doar doi aliati - armata si marina de razboi. Aceasta atitudine a fost impartasita de comunistii secolului trecut, inclusiv Vladimir Lenin si Iosif Stalin, care au inchis granitele sovietice intr-un efort de a limita influentele occidentale. Stalin si-a eliminat treptat opozantii politici pe care i-a acuzat ca ar fi spioni ai capitalistilor britanici.

Verdictul unui analist de la Moscova: Putin vrea razboi iar scopul lui e sa fie urmatorul Stalin

De altfel, competitia ii face pe rusi sa se simta nesiguri, iar cand nu se simt deasupra tuturor, ii acuza pe ceilalti ca le saboteaza succesul. Nemtov s-a inselat cand a spus ca Putin, un fost agent KGB care se ocupa cu cititul oamenilor, "i-a programat pe rusi sa-i urasca pe straini". Putin nu a avut nevoie sa faca acest lucru, sustine autoarea.

Aceasta mai considera ca zecile de mii de opozanti ai lui Putin care au iesit pe strazi pentru a-i aduce un omagiu fostului lider al opozitiei nu reprezinta o amenintare pentru Kremlin, deoarece mereu vor exista milioane de rusi care vor sustine statul, incolonandu-se constiincios in spatele steagului antioccidental si avertizand cu privire la haosul ce ar putea urma daca Putin ar fi rasturnat de la putere.

Opozitia rusa, prea slaba pentru a-i tine piept lui Vladimir Putin - analiza Stratfor

Nu in ultimul rand, autoarea noteaza ca ramane totusi o speranta - o lovitura de palat. Alti politicieni, speriati de perspectiva unei morti inainte de vreme in Rusia lui Putin ar putea decide sa puna capat putinismului.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#tar Vladimir Putin Rusia, #Vladimir Putin opozitie Rusia, #opozitie Rusia Putin, #Putin asasinare Nemtov , #presedinte Rusia