Dezvaluiri din "armata de postaci" a lui Putin - cum functioneaza propaganda rusa pe Internet

Vineri, 20 Martie 2015, ora 22:25
11405 citiri
Dezvaluiri din "armata de postaci" a lui Putin - cum functioneaza propaganda rusa pe Internet

Anul trecut, activitatea "trolilor de la Kremlin" a cunoscut o crestere fara precedent. Bloggerii sunt platiti de Moscova pentru a critica, pe retelele sociale, Occidentul si pentru a ridica in slavi conducerea Rusiei.

Desi existenta unei "armate cibernetice" ramane un secret, rapoarte prezentate in premiera in presa par a fi dezvaluit cateva detalii despre unul dintre instrumentele de propaganda ale Kremlinului, potrivit BBC.

Cum se joaca Putin cu multimile

Agentia de Cercetare a Internetului (Agentstvo Internet Issledovaniya) are cel putin 400 de persoane angajate care lucreaza in apartamente din St. Petersburg. O investigatie a ziarului independent Moy raional ("Districtul meu") sugereaza ca la Kremlin exista o adevarata "armata de postaci".

O organizatie care, pe hartie, ii apartine lui Ievgeni Prigozhin, un restaurator cu legaturi stranse cu Vladimir Putin, plateste bloggerii pentru a posta sute de comentarii pe site-urile de stiri, dar si pe retelele de socializare. De asemenea, acestia gestioneaza mai multe conturi pe Twitter, LiveJournal, dar si de pe alte platforme de social media.

"In timpul unei zile de munca, care insemna 12 ore, am fost nevoit sa scriu 126 de comentarii la postarile altor angajati si aproximativ 25 de comentarii la postarile unor oameni reali. Si am scris si 10 materiale pe blog", a povestit Anton, un fost angajat, citat de Radio Liberty.

Lovitura grea pentru masina de propaganda a lui Putin - decizii fara precedent in presa rusa

Conturile tipice ale "postacilor", remarca Mon Rayon, sunt gestionate de oameni care pretind a fi "gospodine casnice" sau "cetateni dezamagiti de Occident".

Pentru a evita suspiciunile, utilizatorii falsi jongleaza intre comentariile cu tenta politica si cele despre turism, gatit sau animale de companie.

"Numele meu este Tatiana, sunt o mica creatura prietenoasa. Sunt interesata de ceea ce se intampla in lume. Imi plac, de asemenea, filmele, arta si ador sa calatoresc", a scris pe blogul sau utilizatorul "tuyqer898".

Cu toate acestea, o lista a "trolilor" platiti de Kremlin, obtinuta de ziarul liberal Novaia Gazeta, sugereaza ca "Tatiana" este, de fapt, un cont fals.

Reguli clare pentru "postaci"

Mai multe documente obtinute de jurnalisti arata ca activitatea "trolilor" este reglementata de niste reguli clare. Astfel, orice articol scris pe blog de un "postac" care lucreaza pe tura de zi nu trebuie sa fie mai scurt de 700 de caractere, in timp de "trolii" de pe tura de noapte trebuie sa scrie cel putin 1000 de caractere.

Utilizarea elementelor grafice si a cuvintelor cheie este, de asemenea, obligatorie.

O zi cu propaganda Moscovei - Cele mai desantate titluri din presa rusa

In plus fata de orientarile generale, bloggerii au si "sarcini tehnice". Ei invata cum sa optimizeze textele, ce cuvinte cheie sa foloseasca pe probleme specifice, cum ar fi Ucraina sau relatiile Rusiei cu Occidentul, si trebuie sa depisteze subiectele fierbinti ale zilei.

Propaganda lui Putin: Tancuri rusesti la Berlin si rachete la Washington

O sarcina recenta, a declarat fostul "trol" Lena pentru Radio Liberty, a fost dedicata uciderii proeminentului critic al Kremlinului, Boris Nemtov.

"A fost obligatoriu sa scriem ca uciderea lui Nemtov a fost o provocare inainte de marsul opozitiei din martie si ca el a fost asasinat de propriii asociati", a dezvaluit fata.

Ideea trebuie sa fie servita sub mai multe forme: postari pe bloguri, pe retelele sociale, comentarii pe site-urile de stiri sau comentarii la alte postari.

Citeste si:
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Informația cum că premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat a provocat numeroase reacții pe scena politică, în special în tabăra liberalilor care par că s-au împărțit...
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Alianța pentru Unirea Românilor s-a poziționat constant împotriva guvernelor care s-au perindat la conducere în ultima perioada, iar cele mai agresive discursuri au vizat măsurile impuse în...