In locul unui joc parsiv, pasi simpli ai lui Putin pentru pace in Ucraina

Marti, 22 Aprilie 2014, ora 23:10
5506 citiri
In locul unui joc parsiv, pasi simpli ai lui Putin pentru pace in Ucraina
Foto: Business Insider

Exista un singur mod de a pune capat dezastrului din Ucraina. Exista un singur om de care depinde acest lucru: presedintele Vladimir Putin, care vrea vecini fideli Moscovei si nu aliati ai Europei Unite.

Nici urma de detensionare a situatiei din Ucraina. Moscova acuza autoritatile de la Kiev de "incalcarea grosolana" a acordurilor recente de la Geneva pentru rezolvarea conflictului. "Fortele de la Kiev nu fac mai nimic pentru depasirea crizei", declara, luni, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de Deutsche Welle.

Referitor la incidentul din Slaviansk, care a avut loc in preajma Pastelui si in care au murit mai multe persoane, Lavrov a acuzat "un grup de teroristi inarmati" care "fara atentionare" au deschis focul asupra oamenilor neinarmati.

Ce face, totusi, Moscova pentru depasirea conflictului? Fara voia Moscovei nu se poate rezolva criza politica din Ucraina, sustine cotidianul Suddeutsche Zeitung.

Catastrofa din Ucraina poate fi prevenita prin trei actiuni simple ale presedintelui Putin: retragerea agentilor rusi si a fortele speciale care opereaza in Ucraina, sa faca acelasi lucru si cu trupele rusesti armate mobilizate la granita cu tara vecina si sa iasa cu o declaratie speciala, din care sa reiasa vointa clara a Moscovei de rezolvare a conflictului.

Numai daca Rusia se angajeaza public si serios sa respecte integritatea teritoriala a Ucrainei si transforma asta intr-un element esential al politicii sale externe, poate fi prevenita o catastrofa. Numai asa guvernul de la Kiev va putea avea o sansa de a calma situatia tensionata din tara, mai scrie sursa citata.

Jocul Kremlinului

O singura explicatie poate parea plauzibila cand vorbim despre esecurile tuturor initiativelor de pace interne. Masa Rotunda de la Harkov si ideea unui refererendum privind federalizarea tarii au esuat din cauza presiunii constante la care este supus Kievul. O presiune care nu trebuie sa dea nicio sansa Ucrainei, continua Suddeutche Zeitung.

In regiunile estice ale tarii se scrie un scenariu asemanator celui din Crimeea. Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a respins categoric faptul ca Rusia ar fi implicata in aceste evenimente. Multora le este insa clar ca, de cateva saptamani, Rusia ia parte la un joc parsiv: una spune si alta face.

In ciuda tuturor acordurilor semnate, Rusia a mobilizat la granita cu Ucraina 40.000 de soldati bine inarmati. Pana in acest moment, Putin nu da semne ca ar vrea sa retraga aceste trupe. Aceasta este o amenintare tacita, care are un singur scop: sa paralizeze vecinul.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#conflict Ucraina Rusia, #trupe militare Ucraina Rusia, #Putin agenti secreti speciali , #presedinte Rusia