Inghetul Putin

Autor: Ana Ilie
Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 21:53
7681 citiri
Inghetul Putin
Foto: Mashable

Chiar daca lumea se incalzeste, in jurul presedintelui rus Vladimir Putin ingheata totul. Conflictele inghetate din fosta URSS nu dau semne de topire, ba, mai mult, gheata se extinde.

Sustinerea Rusiei fata de alegerile separatistilor din regiunile ucrainene Donetk si Luhansk demonstreaza ca la Kremlin s-a decis crearea unui nou "mini Razboi Rece" semipermanent, in zonele controlate de rebeli din cea mai importanta tara invecinata, scriu Stephen Holmes, profesor la New York University School of Law, si Ivan Krastev de la Institute for Human Sciences (IWM) din Viena, pentru Project Syndicate.

Inghetarea Guvernului legitim al Ucrainei in afara acestei regiuni are insa un potential mult mai destabilizator decat sprijinul Kremlinului pentru celelalte teritorii separatiste din fosta URSS: Transnistria, Abhazia si Osetia de Sud.

Rusia tulbura granita cu Ucraina si creeaza, in acest proces, o noua relatie cu o entitate nerecunoscuta international care apartine, cultural si istoric, nu Novorusiei separatistilor, ci URSS. Intrebarea este de ce Putin si anturajul sau considera ca un conflict inghetat in estul Ucrainei ar fi un rezultat bun pentru Rusia.

In actualele lor granite, Donetk si Luhansk sunt de importanta strategica neglijabila pentru Rusia, iar castigarea independentei ar impune costuri substantiale Federatiei.

Spre deosebire de Transnistria sau Abhazia, Donbasul (compus din Donetk si Luhansk) este puternic industrializat si depinde de subventii, cu o infrastructura in degradare si afaceri aflate in mainile oligarhilor care s-au refugiat la Kiev, Londra si Paris, pentru a fugi din calea conflictului.

Cum aceste autoproclamate Republici Populare nu au recunoastere internationala, este imposibil ca producatorii industriali din Donbas sa aiba schimburi comerciale internationale si perspectivele economice ale regiunii sunt sumbre.

Prin aparitia conflictului inghetat din Donbas, Rusia a creat o problema pentru Ucraina. Pe termen lung, insa, statul ucrainean se va reconsolida in jurul sentimentului si politicilor antiruse, asa ca Rusia nu-si va putea normaliza relatiile cu tara timp de mai multe decenii.

Sustinerea lui Putin pentru separatistii din Donbas reprezinta si ultimul cui in sicriul proiectului sau de integrare regionala, Uniunea Economica Eurasiatica. Ironia face ca tocmai aceste ambitii de integrare regionala sa fi stat in spatele raspunsului in forta dat apropierii Ucrainei de Occident, scriu expertii citati.

Kremlinul s-a plasat singur intr-un colt. Presa de stat rusa a generat o atmosfera publica ce lasa Moscova fara flexibilitate tactica in ceea ce priveste Ucraina. In locul unei strategii, Kremlinul se bazeaza pe gesturi ad-hoc, pentru a se asigura ca publicul rus, de sprijinul caruia depinde, nu considera ca sunt tradati rebelii din Ucraina.

In acelasi timp, Putin doreste sa arate Occidentului ca politica sanctiunilor fata de Rusia nu functioneaza. Prin crearea mai multor conflicte inghetate, detestate de Occident si imposibil de rezolvat de catre acesta, poate parea o cale folositoare pentru a demonstra ca Rusia nu e afectata de politicile Vestului.

Cu toate ca actiunile Rusiei in Donbas sunt mai degraba simbolice si oportuniste decat strategice, nu inseamna ca sunt mai putin periculoase. Cum pretul petrolului este in cadere, Putin s-ar putea simti obligat sa faca o noua miscare disperata si distructiva, in speranta ca va convinge lumea ca inca mai controleaza situatia.

Presat din toate partile, Putin isi pierde baza geostrategica. Anexand peninsula ucraineana Crimeea, a pierdut Ucraina. Si prin inghetarea Donbasului si-a ingropat Uniunea Eurasiatica.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ucraina Putin conflict inghetat, #conflict inghetat est Ucraina , #presedinte Rusia