Intre dragi prieteni: Ce vrea de fapt Putin de la Erdogan dar nu prea primeste

Duminica, 14 August 2016, ora 18:05
26709 citiri
Intre dragi prieteni: Ce vrea de fapt Putin de la Erdogan dar nu prea primeste
Foto: Kremlin

Prietenia resuscitata dintre presedintele rus Vladimir Putin si Recep Tayyip Erdogan este in mod evident una cu beneficii pentru amandoi, insa unele dintre acestea inca se lasa asteptate, ma ales cand vine vorba de marele interes al "prietenului drag" de la Kremlin.

Putin stie exact ce vrea de la Erdogan si a ajuns pana la jumatatea drumului, insa nu a reusit sa obtina totul, in ciuda prieteniei exagerate afisate de liderul de la Ankara, sustine jurnalistul Leonid Bershidsky, intr-un editorial din Bloomberg.

Cei doi lideri au fost in relatii bune si in trecut, inainte de doborarea unui avion militar rusesc care intrase, din Siria, in spatiul aerian al Turciei.

Putin a spus ca vrea sa i se ceara scuze, insa presedinte turc nu a fost initial dispus sa faca acest gest, asa ca relatiile dintre cele doua tari s-au racit foarte mult, ca intr-un razboi rece, iar Putin a impus sanctiuni asupra turismului, agriculturii si firmelor de constructii din Turcia.

Erdogan, care are putini prieteni pe scena internationala, nu s-a lasat infrant. A ordonat armatei sa gaseasca o modalitate de a face pace, iar consilierii lui au gasit o cale ocolita.

Publicatia turceasca Hurriyet relata ca seful Statului Major al armatei turce, generalul Hulusi Akar, a colaborat cu un om de afaceri turc care are interese in regiunea ruseasca Daghestan, pentru a semnala disponibilitatea lui Erdogan de a ceda.

Mesajul a ajuns pana la Kremlin prin lideri regionali. Raspunsul a venit insa pe alta ruta: ambasadorul Kazahstanului la Ankara a informat conducerea Turciei ca presedintele kazah, Nursultan Nazarbaiev, a discutat cu Putin si ca acesta din urma ar fi dispus sa accepte o scrisoare cu scuzele lui Erdogan. Nazarbaiev a aprobat textul scrisorii inainte sa ajunga la Putin.

Putin i-a raspuns lui Erdogan cu bunavointa. Nu doar ca a acceptat scuzele banale ale presedintelui turc, ba chiar a fost primul care l-a sunat dupa ce Erdogan a supravietuit tentativei de lovitura de stat. Exista chiar si zvonuri - care nu au fost niciodata dezmintite oficial - ca serviciile secrete ruse l-ar fi avertizat pe Erdogan in legatura cu puciul, care pana la urma a esuat.

Putin si Erdogan, ton diferit

Si cu toate acestea, s-a observat o diferenta de ton intre cei doi lideri, la intalnirea din St. Petersburg de marti. La conferinta de presa finala, Erdogan l-a numit pe Putin "prieten drag" de nu mai putin de patru ori.

Rusia si Turcia, un nou inceput: Putin spune ca ridica sanctiunile, Erdogan il numeste prieten drag

Putin, rece si serios, nu a facut nimic asemanator. Iar atitudinea lui s-a reflectat in detalii organizatorice. Desi cei doi lideri au mancat din farfurii imprimate cu o fotografie a lor in timp ce dau mana, discutiile au avut loc in Camera Greceasca din Palatul Constantin. Poate ca acest detaliu nu a avut niciun fel de semnificatie - dupa cum a tinut sa asigure publicatia pro-Kremlin Komsomolskaya Pravda - dar sa tinem minte ca Turcia nu are o relatie prea buna cu Grecia.

Rezervele lui Putin in legatura cu reconcilierea reprezinta mai mult decat neincrederea normala a unui om care cere loialitate deplina. Liderul rus vrea rezultate specifice de pe urma prieteniilor lui, iar Erdogan pare sa nu-i fi facut nicio promisiune.

Revenirea turistilor rusi in Turcia este un lucru important pentru Erdogan, a carui tara, potrivit unor estimari facute de Rusia, a pierdut 849 de milioane de dolari in primele cinci luni ale anului, din cauza ca rusii nu au mai vizitat tara. La fel este si ridicarea embargoului pe rosii si citrice.

Jocul important, in Siria

Rusia ar vrea sa construiasca o centrala nucleara in Turcia - dupa cum s-au inteles anterior cele doua tari - si saluta progresul facut de Turkish Stream, un gazoduct prin care Rusia ar urma sa furnizeze gaze naturale in sudul Europei, via Turcia. Toate aceste aspecte au fost discutate la Palatul Constantin si mentionate in conferinta de presa. Insa nu asta este cel mai important lucru in mintea lui Putin. Cartile se joaca in Siria in acest moment.

Cu o zi inaintea discutiilor cu Erdogan, Putin s-a intalnit cu un aliat cheie in conflictul sirian, presedintele Iranului Hassan Rouhani. Nu au fost publicate detalii ale acestor discutii, insa conversatia probabil s-a axat pe asedierea Alepului, oras in care fortele iraniene si avioanele rusesti l-au ajutat pe presedintele sirian Bashar al Assad sa ii tina in frau pe rebeli.

Rebelii tocmai ce au avut o oarecare victorie impotriva fortelor lui Assad, au reusit sa slabeasca asediul si si-au creat un coridor stabil pana in Turcia, de unde vin armele si proviziile lor. Atacurile triumfatoare asupra fortelor guvernamentale siriene - conduse de Jabhat Fatah Al-Sham, o grupare care recent a rupt legaturile cu al Qaida - au fost posibile, aparent, cu sprijin masiv din exterior, sub forma de arme si bani cash din Arabia Saudita si Qatar, dar care au venit prin Turcia.

Convoaiele cu armament au trecut nestingherite granita turceasca si dupa ce Erdogan i-a cerut scuze lui Putin, iar Putin l-a sunat dupa lovitura de stat esuata. "Dragului prieten" trebuie sa-i fie foarte greu sa se impace cu aceasta idee, subliniaza jurnalistul Bloomberg.

Fortele rebele din Alep nu prea au cum sa invinga coalitia dintre Siria lui Assad, Iran, Liban si Rusia - mai ales ca cel mai puternic grup, Fatah Al-Sham, anterior cunoscut sub numele de Al Nusra, nu are niciun fel de sprijin international si nu primeste niciun loc la masa negocierilor. Foloseste atacatori sinucigasi pentru a lovi pozitii guvernamentale si este o forta jihadista.

Insa succesul relativ al Fatah Al-Sham in luptele recente face ca lui Putin sa-i fie si mai greu sa-si atinga scopul, si anume sa demonstreze ca nu exista o alternativa mai buna la regimul lui Assad.

La Palatul Constantin, probabil ca Putin i-a spus lui Erdogan ca Assad este conducatorul legitim al Siriei si ca sustinerea sa este acelasi lucru ca sprijinul oferit lui Erdogan impotriva pucistilor, sustine Bershidsky.

Nimic de spus public despre Siria

Insa niciunul dintre lideri nu s-a asteptat ca intalnirea sa duca la un acord rasunator privind Siria: discutia pe aceasta tema a fost programata sa aiba loc dupa conferinta de presa, pentru ca atat Putin, cat si Erdogan, stiau ca nu au nimic de spus public.

In ciuda retoricii anti-Occident a lui Erdogan - alimentata de indisponibilitatea SUA de a-l extrada pe inamicul sau Fethullah Gulen si refuzul UE de a garanta ridicarea vizelor pentru turci - interesele lui Erdogan in Siria nu se aliniaza cu cele ale lui Putin.

Erdogan inca asteapta victorii ale rebelilor impotriva lui Assad si a kurzilor sirieni, cu care se lupta Fatah Al-Sham. Viziunile despre Occident ii unesc pe cei doi lideri autoritari si ambitiosi, insa nu sunt pe aceeasi lungime de unda in ceea ce priveste Siria, astfel incat sa construiasca o noua alianta in razboiul sirian, parteneriat care efectiv ar distruge relatia Turciei cu NATO.

Putin si-ar dori ca Erdogan sa opreasca livrarile de arme catre rebeli, insa acest lucru este mai mult decat ar fi dispus sa faca Erdogan pentru "dragul lui prieten". Erdogan poate, totusi, sa trimita o gramada de rosii in Rusia, iar hotelierii turci pot avea de castigat de pe urma turistilor rusi pe final de sezon.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Putin Erdogan, #Putin Erdogan Siria, #Putin impacat Erdogan , #presedinte Rusia