It's the economy, Putin!

Marti, 13 Octombrie 2015, ora 10:24
5108 citiri
It's the economy, Putin!

Unul dintre motivele pentru care presedintele rus Vladimir Putin a dezgropat securea Razboiului Rece cu Occidentul este pentru a eclipsa problemele economice pe care le are tara sa.

Insa strategia liderului de la Kremlin este nesabuita, se arata intr-un editorial publicat de Bloomberg View.

Nu numai ca planul lui Putin va accentua recesiunea, ci va pune in pericol securitatea intregii lumi.

Rusia a trimis trupe in Ucraina in primavara anului trecut, marcand o schimbare importanta in calculele politice ale presedintelui tarii.

Decizia care ar putea infuria separatistii prorusi din Ucraina

In loc sa promita populatiei prosperitate, el a jucat cartea nationalista si a distras atentia poporului de la deciziile proaste luate in domeniul economic, dar si de la beneficiile acordate apropiatilor, precum si de la esecul de a reduce dependenta economiei Rusiei de exporturile de petrol si gaze.

Masina de propaganda a mers pe ideea "sunteti cu noi sau impotriva noastra", iar aceasta a acoperit persecutarea celor care il criticau.

UE vrea sa scoata artileria grea: Opriti propaganda rusa!

Insa sursa citata mentioneaza ca repercusiunile sunt extrem de vizibile. Rusia nu mai poate prospera "pe spatele" petrolului, deoarece pretul este scazut, iar sanctiunile Occidentului au lovit puternic in economie. In acest context, Rusia se indreapta catre o recesiune mai adanca decat cea in care au intrat SUA in 2009.

Pretul scazut al petrolului impinge Rusia spre recesiune

Desi rata oficiala a somajului nu pare a fi ingrijoratoare, alti indicatori sugereaza contrariul. De exemplu, numarul rusilor care merg la munca, dar nu sunt platiti, este in crestere.

Restantele la plata salariilor erau in crestere cu 29% in septembrie 2015 fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Mai mult, proiectul de buget pentru anul viitor va fi o problema. Disperat dupa obtinerea veniturilor, Guvernul are de facut alegeri dure, avand in vedere ca trebuie sa satisfaca inclusiv interesele pensionarilor, dar si ale celor care lucreaza in aparatul de stat, precum si cel al militarilor.

Economia merge in jos

Daca problemele economice vor fi de scurta durata, atunci Putin le poate depasi, mai ales ca 80% din populatie il simpatizeaza. Dar acest scenariu e putin probabil.

Editorialul Bloomberg View ia drept exemplu raspunsul producatorilor locali din domeniul alimentar si auto la deprecierea rublei si la embargoul impus Occidentului. In loc ca afacerile lor sa infloreasca, prin obtinerea unei cote mai mari de piata, asa cum s-a intamplat in 1998, productia de mancare, bauturi si tutun a crescut cu 0,4% in august, in timp ce productia de masini s-a prabusit cu 28%.

Si investitiile sunt pe un trend negativ. In al doilea trimestru din 2015 s-a inregistrat o scadere de 8,4% fata de aceeasi perioada din 2014, iar o revenire in forta e putin probabila. Economistii se asteapta la o crestere anemica a PIB-ului pana in 2017.

Ingrijorari tot mai mari la Kremlin. Cu ce riscuri se confrunta Rusia

Faptul ca Putin inchide ochii la adevaratele probleme ale tarii sale si ca prefera sa atace pe alte fronturi nu reprezinta o veste buna pentru nimeni. La un moment dat, realitatea economica va deveni atat de evidenta incat nu va mai putea fi ignorata. Nici macar de Putin.

Ideea este ca nu stim ce vine dupa Putin. Am putea da din lac in put. Deci, pentru binele tuturor, cei de la Bloomberg View sustin ca liderul de la Kremlin trebuie sa schimbe macazul in asa fel incat sa faca pace cu Occidentul, pentru ca sanctiunile sa fie ridicate. In plus, e nevoie sa implementeze reforme in economie.

In caz contrar, Rusia si vecinii sai ar trebui sa se pregateasca pentru ce e mai rau.

Citeste si:
Decizie așteptată a CCR la sesizarea PSD privind conducerile interimare ale televiziunii și radioului public
Decizie așteptată a CCR la sesizarea PSD privind conducerile interimare ale televiziunii și radioului public
Curtea Constituţională (CCR) ar putea să se pronunțe joi, 9 decembrie, cu privire la decizia asupra sesizării PSD în legătură cu proiectul privind asigurarea continuităţii conducerii...
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...