Lukasenko vs. Putin, de Ziua Victoriei: Parada cu zeci de mii de oameni la Minsk. Putin, singur la Moscova (Foto & Video)

Sambata, 09 Mai 2020, ora 19:00
10959 citiri
Lukasenko vs. Putin, de Ziua Victoriei: Parada cu zeci de mii de oameni la Minsk. Putin, singur la Moscova (Foto & Video)
Foto: Ministerul Apararii din Belarus

In plina pandemie de coronavirus, statele fost sovietice au decis sa sarbatoreasca diferit ziua de 9 mai 2020, cand se implinesc 75 de ani de la incheierea in Europa a celui mai mare conflict militar din istorie.

In timp ce Rusia a decis amanarea paradei militare pentru o alta data, Belarusul a sarbatorit acest eveniment cu zeci de mii de oameni, fara sa tina cont de faptul ca intreaga lume se confrunta cu pandemia de coronavirus si ca adunarile numeroase reprezinta un pericol de propagare a virusului, relateaza AP.

Lukasenko: O psihoza

Presedintele Aleksandr Lukasenko a calificat drept o "psihoza" coronavirusul, in ciuda faptului ca numarul cazurilor de infectare din Belarus (22.052) il depaseste pe cel al cazurilor din tarile vecine Ucraina (14.710) si Polonia (15.510), care au si populatii mai numeroase, potrivit News.ro.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a cerut Belarusului sa anuleze festivitatile de Ziua Victoriei, dar Lukasenko a afirmat ca a simtit obligatia morala fata de veterani si fata de tara sa marcheze infrangerea Germaniei naziste. Sambata, el a spus ca a marca Ziua Victoriei este "o actiune sacra".

Belarus, care are o populatie de aproximativ 9 milioane de oameni, a inregistrat peste 22.000 de cazuri de infectare cu coronavirus si 126 de decese.

Zeci de mii de oameni

Pe traseul paradei militare pe care a avut loc parada s-au strans zeci de mii de oameni. Au defilat aproximativ 3.000 de soldati si 185 de vehicule militare.

Unii veterani care au asistat la parada de la tribuna oficiala au purtat masti, insa dintre spectatorii de pe strada putini au folosit metode de protectie.

Moscova, fara parada militara

Rusia a celebrat sambata 75 de ani de la victoria impotriva Germaniei naziste in Al Doilea Razboi Mondial, dar presedintele Vladimir Putin a anulat sine die parada militara traditionala din Piata Rosie din Moscova, din cauza coronavirusului, informeaza Reuters, preluata de Agerpres.

Liderul de la Kremlin a depus o coroana de trandafiri rosii la flacara eterna a monumentului in memoria eroilor, in centrul capitalei. El a promis ca "vom sarbatori amplu si solemn aceasta aniversare", la o data ulterioara.

Dupa discursul lui Putin, a urmat defilarea unei coloane de soldati, in acordurile imnului national intonat de o fanfara militara, in timp ce pe deasupra treceau 75 de aeronave militare, printre care avioanele de lupta invizibile Suhoi Su-57, cele mai avansate din arsenalul Rusiei. Avioane militare au lansat fum alb, albastru si rosu - culorile tricolorului rus.

Cea mai scazuta cota de popularitate de 20 de ani

La Moscova plouase, cerul era acoperit, iar presedintele, imbracat intr-un pardesiu negru, arata sumbru, relateaza Reuters, apreciind ca manifestarea ar fi trebuit sa intareasca sprijinul pentru Putin. In alti ani, el se bucura de sentimentul de mandrie nationala, alaturi de lideri din lumea intreaga, in timp ce tancurile defilau cu zgomot prin Piata Rosie.

Foto: Hepta.ro

Un sondaj de opinie recent a aratat ca popularitatea lui Putin este de peste 59%, dar cota este cea mai scazuta din ultimele doua decenii, in timp ce economia Rusiei este in scadere, iar la Moscova si in alte regiuni sunt in vigoare restrictii de circulatie din cauza epidemiei de COVID-19.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Vladimir Putin Moscova, #belarus Ziua Victoriei, #Ziua Victoriei Putin , #presedinte Rusia
Comentarii