Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Made in Russia. Putin adopta strategia lui Ceausescu!

Sambata, 29 Martie 2014, ora 13:51
12631 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Made in Russia. Putin adopta strategia lui Ceausescu!

Cu mintea lui simpla, Ceausescu avea senzatia ca poate fabrica totul in Romania. In goana lui dupa bani, avea nevoie de ei ca sa ridice monumentele paranoiei, Casa Poporului fiind unul dintre ele, ura orice import.

Asa a dus economia Romaniei la pamant, dar fara nicio datorie. Fabricam avioane, automobile, tractoare, masini agricole, televizoare, aspiratoare. Ce mai, desteptii pamantului. Nu conta ca toate erau proaste. Nu conta ca erau vandute la preturi astronomice. Cati oameni ar plati astazi 18.000 de lei pe un televizor color?

Probabil ca acesta era sensul acelei sintagme "societate multilateral dezvoltata".

Mi-am adus aminte de acest fapt cand am citit ca Vladimir Putin a decis sa realizeze in Rusia propriul serviciu de carduri si plati online.

Interventia presedintelui Rusiei vine la scurt timp dupa ce companiile Visa si Mastercard au suspendat pentru o zi plata cu cardul pentru cateva banci locale. Masura a fost o urmare a crizei internationale declansate de anexarea Crimeei.

Acest indemn al lui Putin mi-a amintit de obsesia lui Ceausescu care, in final, a dus la izolarea si saracirea Romaniei. O dovada in plus ca Putin pregateste Rusia de o lunga perioada de izolare.

E greu de spus in acest moment daca Ucraina va fi atacata. Miile de soldati rusi plasati pe granita dintre cele doua state nu prevestesc nimic bun. Totul e pe muchie de cutit si, mai degraba, va fi o invazie decat o desfasurare de forte pentru intimidarea "inamicului".

In primul caz, reactia internationala va fi dura chiar daca NATO nu va sari in apararea Ucrainei. Vor urma serii noi de sanctiuni economice si o intoarcere rapida la logica Razboiului Rece.

In acel moment, Putin va avea nevoie de mai mult decat de o companie de carduri.

Pana in urma cu cateva saptamani, politica Rusiei era una de cucerire si de cumparare a Occidentului. Oricine a avut ocazia sa petreaca o vacanta la schi in Austria, oricine a fost in vizita la Paris sau la Londra in ultimii ani a observat cu usurinta rusi bogati care dadeau iama prin magazinele de lux, prin restaurantele exclusiviste, aruncand cu bani in stanga si-n dreapta.

Bogatii Rusiei au crezut si cred in capitalism. Si-au cumparat vile, echipe de fotbal, ziare si banci in "putreda" Uniune Europeana.

Si, acum, s-au trezit ca Putin ii cheama acasa ca sa-si doneze averile in numele razboiului. Expansiunea s-a incheiat brusc. Consecinte vor fi si de-o parte si de alta. Proprietarii pensiunilor austriece vor fi nevoiti sa scada preturile la cazare, iar rusii sa schieze la Soci si asta doar pentru ca Vladimir Putin si grupul sau de sustinatori nu vor sa se invecineze cu Uniunea Europeana, vor doar sa profite de pe urma ei.

Viata in izolare economica e grea. Pare eroica la inceput, dar entuziasmul dispare odata cu banii, cu hrana, dar, mai ales, odata cu oportunitatile. Orice ar spune noii comunisti, reprezentati in Romania de scriitorul Vasile Ernu, capitalismul a avut si are mai multe optiuni.

Si asta pentru ca pur si simplu nu e un sistem perfect, e doar perfectibil si ipocrit, la fel ca natura umana.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Rusia sistem carduri, #Rusia Putin carduri rusesti , #presedinte Rusia