Ziare.com

Marele plan al lui Vladimir Putin: Visul sovietic

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 21:55

   

Marele plan al lui Vladimir Putin: Visul sovietic
Succesul dezamorsarii conflictului din Siria al presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, contrasteaza cu un puternic fiasco al planului sau de realizare al Uniunii Euroasiatice, pe ruinele fostei Uniuni Sovietice.

"Uniunea Euroasiatica este un proiect menit sa pastreze identitatea natiunilor si a comunitatii euroasiatice intr-un nou secol si intr-o noua lume", declara Vladimir Putin, potrivit Bloomberg.

Putin vede un acord de liber schimb prin unirea fostelor state din Uniunea Sovietica, aceasta fiind o parte din strategia sa politica. Presedintele Rusiei vorbeste despre acest proiect de aproape doi ani de zile.

"Integrarea stransa cu vecinii nostri este prioritatea noastra absoluta", a spus Putin, la o conferinta tinuta la Novgorod. Pana in prezent, nucleul prevazut de Putin exista doar sub forma unei uniuni vamale din care fac parte doar Rusia, Belarus si Kazakhstan.

Pentru ca proiectul sa aiba succes, uniunea are nevoie de noi membri, precum vecinul din sud-vest, Ucraina, o natiune cu 45 de milioane de locuitori si cu un produs intern brut de 176 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, Ucraina cauta alte parteneriate. Pe 18 septembrie, guvernul a aprobat un proiect de asociere intre Ucraina si Uniunea Europeana. Tratatul va elimina taxele vamale pentru exporturile ucrainene in UE si reduce taxele de import din Ucraina pentru bunurile europene.

Acest acord torpileaza uniunea vamala cu Rusia deoarece UE nu doreste un liber schimb cu Rusia, Belarus si Kazakhstan. Rusia a avertizat in mod repetat Ucraina sa-si aleaga cu grija partenerii sau sa sufere consecintele.

In schimb, Armenia un alt stat post-sovietic care a fost in negocieri cu UE, a anuntat ca va adera la uniunea vamala conceputa de Rusia.

Insa, Putin nu renunta la ideea alipirii Ucrainei la proiectul Uniunii Euroasiatice. Presedintele Ianukovici candideaza in alegerile din 2015, dar Rusia se asteapta sa sprijine campania electorala din Ucraina pentru a asigura victoria unui candidat pro-Moscova.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5413 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
19 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Rusia a avertizat in mod repetat Ucraina sa-si aleaga cu grija ..

... partenerii sau sa sufere consecintele.
Asta-i caracterizeaza pe rusi.

 

Rusia este putreda, in maximum 15 ani

se va dezmembra, este noul "om bolnav" al lumii. Asa patesc toate inchisorile popoarelor, mai devreme sau mai tarziu.

am o intrebare

oare cati albi mai raman in sua in 15 ani? deja lucratori ai NSA o vireaza spre Rusia....

Te inseli!

Citeste articolul de la 08:09 despre situatia incertă din UE iar despre SUA ce să mai vorbim,apar stiri negative tot timpul,e drept că nu toate,doar cele importante.Ha!!.Dimpotrivă,cred că Rusia,pe termen lung v-a fi stabilă.In schimb UE,după ce a afirmat că nu mai acceptă membrii noi,deodată,si chiar in momentul unei crize acute, vor să integreze Ucraina,o tară de 45 milioane.Pare un fel de gaură neagră care supravietuieste numai inghitind tările din jur.Si cand n-o să mai aibă ce inghiti!!!Colaps.Nu arată că are un fel de echilibru interior.De fapt ei au pus ochii chiar pe Rusia,dar e prea mare să o inghită toată,trebuie maruntită cumva.

Uniunea Sovietica e putreda. Rusia, in nici un caz

La tine, 'bolsevicii' sunt totuna cu rusii, cand e convenabil!

Te inseli, nu-i caracterizeaza pe rusi

La fel fac americanii, germanii, francezi si in general toate marile puteri.

Apropo, stii de ce noi nu avem investitori chinezi? Pentru ca Merkel ne-a spus verde in fata, daca ii lasati pe chinezi in tara, noi (germanii) plecam.

In politica economica, cel care are forta, nu se sfieste sa o foloseasca pentru a-si impune propriile companii. Chiar ma mira ca rusii sunt atat de retinuti in comparatie cu occidentalii.

"Chiar ma mira ca rusii sunt atat de retinuti in

comparatie cu occidentalii"

Pentru ca in epoca actuala, rusii au mult mai mult bun simt.

stiu ca doare ...

sua neagra, galbena si hispanica. Picior de alb nu mai va exista! Blestemele indigenilor exterminati se vor implini. Evreii incearca sa se corceasca cu negrii ca sunt deja majoritari, dar pe termen lung nu cred ca vor avea succes. Poporul evreu a produs multi destepti (stiinta, arta...) dar in politica au intrat cei mai pros.ti si mai banditzi, scursurile poporului evreu, precum in sua asa si in rromania.... si pe unde au mai incalecat popoarele.

 

"Poporul evreu a produs multi destepti (stiinta, arta...)

dar in politica au intrat cei mai pros.ti". Cu siguranta tu faci parte din a doua categorie. Si nici macar evreu nu esti!

te oftici?

citat din badea.....

Tovarasul Kott! Ai vorbit cu vreun indigen

vreodata?
M-au rugat sa comunic la comunistii vostri imputiti ca au mai multi bani decit ei:
-Case imense gratis cind fac 55 de ani
-2 garaje
- cam doua masini pe care nu le-ai visat
- frigiderul plin, asa cum voi comunistii nu o sa il aveti niciodata
-Educatie gratis
-medical gratis
- 1200$ pensie
- nu platesc impozite...
Mai lasati balivernele bolsevice!

Asa-i nene!

Doare! Doare rau. In kott.

Hi! Hi! Hi! Adevarul supara si doare!...

:)))

 

Mai spune-i comunistului Kott

Ca indigenii au omorit cam tot atitia europeni, cu motiv, si ca multi indigeni lupta acum in Afganistan sub steagul american.

Da-ne si noua fr-un link ceva cu beneficiile alea

incredibile ale 'indigenilor' americani. Ca eu stiam numa' de rezervatii. Una dintre ele, Shinnecock e la numa 20 de minute de unde locuiesc. Obisnuiam cu ani in urma sa-mi cumpar tigari de la ei, ca erau fara taxe.
Daca ce spun forumistii sunt " balivernele bolsevice", atunci ce spui m'neata ce fel de baliverne sunt?

De ce va trebuie link?

Vreti sa va trimiteti loazele in America precum loazele lui Stalin, Hrusciov, Brejnev, Ana Pauker, Fidel Castro...?

Marele delir al lui Albulescu

Dom'le nu te mai baga in politica externa, nu te pricepi.

Economiile fostelor republici sovietice sunt integrate strans cu cele ale Rusiei. A rupe aceste legaturi ar fi sinucidere curata.

Incearca doar sa-ti imaginezi o fabrica construita cu echipamente rusesti care, incepand de maine, nu ar mai avea acces in Rusia la piese de schimb, servicii de intretinere si reparatii, materii prime, etc. Nu i-ar mai ramane nicio sansa sa functioneze in continuare.

 

Putin ar trebui sa lase gargara

si sa plateasca salariile muncitorilor de pe santierul viitoarei olimpiade Soci. Salariile sint platite cu intirzieri de 3-6 luni.
A demolat case ca sa faca loc la vilele prietenilor lui si a dat un proiect de miliarde pentru o cale ferata inutila, tot prietenilor lui.

Putin si integrarea euroasiatica, intre posibilitate si realitate...

1.Integrarea economica euroasiatica este benefica in raport cu viziunea si necesitatea unor conduceri politice, semi-democratice - autoritariste.
Beneficiul economic al acestei integrari in spatiul unui "autoritarism" politic, consta in conservarea "averii nationale", constituita de resursele nationale minerale si energetice,care in conditiile unei conduceri politice "total" democratice, caracteristica UE, conduce la pierderea lor pentru natiune - cum s-a intimplat nu numai in Romania.
O clasa politica noua si saraca, secondata de institutii nefunctionale, in lipsa maturitatii(institutionale si politice) comparabila cu a celor europene,transforma orice resursa naturala, in "bani pentru partid, grupul oligarhic politic propriu si pentru persoanele cu influenta politica determinanta in economie.Tarile respective, devin colonii economice ale uneia sau alteia, dintre cele doua "uniuni"!
2.Problema "blocanta" a acestui "proiect de bloc economic", este lipsa unui "program de industrializare", a tarilor componene, incepind cu cea a Rusiei!
Resursele naturale energetice ale Rusiei, nu sint suficiente ca motor de dezvoltare pentru intreaga comunitate euroasiatica, in lipsa unui "proiect de reindustrializare", care sa transforme aceste resurse in industrie si afaceri, in loc de "consum social", ca in Rusia!In aceeasi masura,UE sufera de lipsa aceluiasi tip de proiect, care face ca tarile dezvoltate sa evolueze pozitiv, iar cele mai slab industrializate(ca Romania sau Grecia,Spania) sa se zbata in stagnare.
De aceea, alegerea va fi foarte dificila pentru Ucraina,care deocamdata inclina catre UE, sau alte tari din fosta U.Sovietica.
3.Problemele esecului integrarii, s-au nascut ca urmare a stagnarii unor tari in Ue,cu intrebarea, de ce simpla integrare nu este constructoare de noi intreprinderi industriale, ci adinceste decalajul fata de tarile dezvoltate ale UE?
Raspunsul stiintific, este ca UE a blocat modelul de dezvoltare economica, national-bugetar, interzicind investitii bugetare care sa dezechilibreze bugetul cu mai mult de 3 la suta.
In acelasi timp, integrarea in UE a desfiintat mecanismele de dezvoltare "nationala", constituite de barierele vamale, tarifare, mecanismele monetare si valutare, etc, care impreuna cu mecanismul bugetar, asigurau dezvoltarea tarilor "independente" de UE.
Pe de alta pare, mecanismele INSTITUTIONALE, puse la dispozitie de UE, nu functioneaza, intrucit lipsesc proiecte de aducere a competitivitatii/functionalitatii instiutionale, la nivelul indicelui de 1-10, ca al tarilor dezvoltate!Paradoxul este,ca punind la dispozitia Guvernului un program de aducere a competitivitatii economice la nivelul celei din tarile dezvoltate,nu stie ce sa faca cu el si tace,cel putin deocamdata...
Uniunea euroasiatica va fi tentanta pentru tarile foste comuniste,numai daca Rusia va "adauga" ,la "morcovul" energetic si "zaharelul" de nerefuzat al unui program de dezvoltare,unic garant al succesului!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor