Misterul din jurul noului om al lui Putin: Vrea sa controleze omenirea cu un nooscop?

Sambata, 20 August 2016, ora 14:16
22179 citiri
Misterul din jurul noului om al lui Putin: Vrea sa controleze omenirea cu un nooscop?
Foto: Kremlin (Arhiva)

Noul sef al Administratiei Prezidentiale de la Moscova, Anton Vaino, este un personaj invaluit in mister.

Nu pare ca ar fi acordat niciun interviu in trecut, iar biografia oficiala dezvaluie foarte putine despre el, in ciuda faptului ca a progresat mult in ultimii ani in care a lucrat in serviciul Kremlinului, scrie BBC.

Inainte sa ajunga la Kremlin, Anton Vaino, nascut in Estonia, a fost diplomat de meserie. O investigatie marca BBC Rusia privind realizarile academice scoate la iveala detalii intrigante despre el si ar putea oferi indicii importante despre felul in care acesta vede lumea.

Precum multi oficiali din generatia sa, Vaino are un master in economie si a contribuit la mai multe publicatii stiintifice.

Schimbarea la fata: Ce-a mai copt Kremlinul pentru binele lui Putin

In 2012, in revista de specialitate Lege si Economie a aparut un articol semnat de un anume "AK Vaino", despre care se crede ca este chiar noul om al lui Putin din fruntea Administratiei Prezidentiale. Se numea "Capitalizarea viitorului".

Un aparat complex

Scris intr-un stil academic tehnic si lemnos - multi analisti rusi au spus saptamana aceasta ca le-a fost aproape imposibil sa-l inteleaga - si acompaniat de grafice si diagrame si mai complexe, articolul prezinta noi modalitati de organizare si intelegere a societatii.

Vaino sustine ca economia si societatea in general au devenit prea complexe pentru a mai fi gestionate prin mijloace traditionale. Guvernul trebuie sa gaseasca noi cai de a le controla si reglementa, in opinia lui Vaino.

Avand in vedere ca "noosfera" este considerata invelisul spiritual al Pamantului, reprezentat de omenire, articolul descrie un nou dispozitiv numit "nooscop" care, sustine Vaino, poate patrunde in constiinta globala si este capabil sa "detecteze si sa inregistreze schimbari in biosfera si in activitatea umana".

Nooscopul i-a dezorientat pe multi in Rusia saptamana aceasta. Chiar exista acest aparat?, s-au intrebat ei. Ce face, mai exact? Vaino vorbeste serios?

El a descris nooscopul ca fiind "un aparat care scaneaza tranzactiile dintre oameni - lucruri si bani" si a sustinut ca este o inventie comparabila cu telescopul si microscopul. Insa nu a vrut sa dezvaluie daca acest aparat chiar exista sau este in curs de dezvoltare.

Intre dragi prieteni: Ce vrea de fapt Putin de la Erdogan dar nu prea primeste

O idee utopica

Academicieni rusi de top si-au exprimat scepticismul cu privire la teoriile si solutiile propuse de Vaino si colaboratorii sai.

"Nu exista niciun pic de stiinta in asta", a spus Simon Kordonsky, profesor de filosofie la Higher School of Economics din Moscova. Acesta sustine ca articolul se complace in ipoteze "mitologice" despre viitor, ceea ce contrasteaza cu ideile progresiste ale primei generatii de economisti rusi, in primii ani de dupa destramarea Uniunii Sovietice.

"Daca evaluam acest articol dupa intelesul sau, atunci fara indoiala este un motiv de ingrijorare", a precizat un alt filosof de la acelasi institut, profesorul Vitaly Kourennoy.

"Este o idee utopica, ce nu are nicio legatura cu stiinta. Propune un fel de sistem de guvernamant atotcuprinzator care trebuie implementat de oficiali de top", a continuat acesta.

Realitate incetosata

Vaino a uimit cand a vorbit despre ideile sale. Nu avem cum sa demonstram ca lumea "exista in realitate si nu doar in imaginatia noastra", a scris el in articolul Lege si Economie, explicand de ce este nevoie de nooscop pentru a interpreta si gestiona evenimentele lumii.

Daca AK Vaino - omul de stiinta si Antin Vaino - noul sef al Administratiei Prezidentiale de la Moscova, dupa cum presupune majoritatea rusilor, atunci in lunile viitoare am putea afla daca nooscopul chiar poate asigura "un viitor mai bun".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#aparat misterios om Putin, #Vladimir Putin sef Administratie, #om Putin dispozitiv misterios , #presedinte Rusia