Noaptea care l-a schimbat pe Vladimir Putin: Trauma care explica tot ce este astazi liderul rus (Galerie foto)

Vineri, 27 Martie 2015, ora 13:03
28742 citiri
Noaptea care l-a schimbat pe Vladimir Putin: Trauma care explica tot ce este astazi liderul rus (Galerie foto)
Foto: Hepta.ro

Oricine vrea sa il inteleaga astazi pe Vladimir Putin trebuie sa stie ce s-a intamplat cu presedintele rus intr-o noapte dramatica de acum un sfert de secol, in Germania de Est.

Ne intoarcem pe data de 5 decembrie 1989, in orasul german Dresda, la cateva saptamani dupa prabusirea Zidului Berlinului. Puterea comunista din Germania de Est paleste, vointa poporului pare invincibila, se arata intr-o analiza BBC.

Multimile de oameni iau cu asalt sediul central al Stasi, politia secreta a Germaniei de Est, care, dintr-odata, devine neajutorata in fata poporului.

Apoi, un grup restrans de protestatari decide sa mearga peste drum, la o cladire impunatoare, care gazduieste sediul serviciului secret sovietic KGB.

De ce tarul Vladimir Putin are intotdeauna dreptate

"Paznicul de la poarta se grabeste sa intre in cladire", isi aminteste unul dintre demonstrantii din grup, Siegfried Dannath. Dar la scurt timp dupa acest moment, "apare un ofiter, destul de agitat".

Acesta le-a transmis un mesaj manifestantilor: "Nu incercati sa patrundeti cu forta pe aceasta proprietate. Colegii mei sunt inarmati si sunt autorizati sa foloseasca armele in caz de urgenta".

Avertismentul a determinat grupul de protestatari sa se retraga. Insa ofiterul KGB stia ca situatia ramane periculoasa. Mai tarziu, a povestit ca in acel moment a sunat la sediul unitatii de tancuri a Armatei Rosii si a cerut sa li se asigure protectia.

Raspunsul pe care l-a primit a fost devastator, ca un soc care i-a schimbat viata. "Nu putem face nimic fara un ordin de la Moscova", i-a spus vocea de la celalalt capat al firului. "Iar Moscova este tacuta", a continuat aceasta.

Fraza "Moscova este tacuta" l-a urmarit pe acest om in permanenta de atunci. Sfidator, dar neajutorat in timp ce revolutia din 1989 venea peste el, ofiterul KGB a devenit el insusi "Moscova" - presedintele Rusiei Vladimir Putin.

Foto: BBC

Momentul cheie

"Cred ca acest moment este cheia in a-l intelege pe Putin", precizeaza biograful sau german Boris Reitschuster. "Am fi avut un alt Putin si o alta Rusia fara aceasta perioada petrecuta in Germania de Est", subliniaza el.

Experienta l-a invatat pe Putin lectii pe care nu le-a uitat niciodata, i-a dat idei pentru un model de societate si i-a ascutit ambitiile de a construi o retea puternica si de a se imbogati.

Verdictul unui analist de la Moscova: Putin vrea razboi iar scopul lui e sa fie urmatorul Stalin

Mai presus de toate, l-a lasat cu o teama uriasa privind fragilitatea elitei politice si cat de usor poate fi rasturnata ea de catre popor.

Putin a ajuns in Dresda la mijlocul anilor 1980, in prima sa misiune in strainatate ca agent KGB.

Republica Democrata Germana - statul comunist creat pe zona ocupata de sovietici dupa caderea Germaniei naziste - era un avanpost extrem de important pentru influenta Moscovei, aproape de Europa de Est, plin de militari si spioni sovietici.

Putin si-a dorit sa faca parte din KGB inca de cand era adolescent, inspirat de celebrele povesti ale serviciului secret in care, dupa cum isi aminteste chiar el mai tarziu, "efortul unui singur om poate realiza mai mult decat armate intregi, un spion poate decide soarta a mii de oameni".

Cu toate acestea, initial, mare parte din munca sa in Dresda era banala, plictisitoare. Printre documentele din arhiva Stasi din Dresda se afla o scrisoare de la Putin, in care acesta il roaga pe seful politiei germane sa il ajute cu instalarea telefonului unui informator.

Foto: BBC/BSTU

Tot in acele arhive se regasesc si detalii ale intalnirilor dintre oficialii sovietici si ai Germaniei de Est, la care a participat si Putin, pentru a celebra relatiile dintre cele doua tari.

Viata buna din Germania de Est

Chiar daca munca de spion nu era chiar atat de palpitanta, Putin si familia sa se puteau bucura macar de viata buna din Germania de Est.

Sotia lui Putin de la acea vreme, Ludmila, povestea mai tarziu ca viata din Republica Democrata Germana era foarte diferita fata de cea din Uniunea Sovietica.

"Strazile erau curate. Ferestrele erau curatate o data pe saptamana", declara ea intr-un interviu acordat in anul 2000, ca parte a unei carti, "First Person", despre noul presedinte al Rusiei, despre care atunci se stiau destul de putine lucruri.

Familia Putin locuia la acea vreme intr-un bloc de apartamente special pentru angajatii KGB si Stasi, iar Ludmila a marturist ca ceva ii starnea invidia.

"Oamenii din securitatea germana aveau salarii mai mari decat oamenii nostri, judecand dupa stilul lor de viata. Fireste, noi am incercat sa economisim si am strans suficient de multi bani cat sa cumparam o masina", a spus fosta sotie a liderului de la Kremlin.

Foto: BBC/Blocul in care a locuit Vladimir Putin

Apropiatii lui Putin sustin ca acesta se bucura de standardele mai ridicate de viata din Germania de Est, care diferea de URSS si in alt sens - avea mai multe partide politice distincte, chiar daca cel comunist se impunea cu fermitate sau cel putin asa parea la vremea respectiva.

Insa, in toamna anului 1989, paradisul a devenit un fel de iad pentru KGB. Pe strazile din Dresda, Putin a observat cum oamenii se revoltau intr-o maniera extraordinara.

Germania incepe sa vada adevarata fata a lui Putin

La inceputul lunii octombrie, sute de locuitori din Germania de Est care au cerut azil politic la Ambasada Germaniei de Vest din Praga au fost lasati sa plece cu trenurile.

Apoi, multimi uriase de oameni incercau sa sparga cordoanele formate din oamenii legii in Dresda pentru a se urca si ei in trenuri, pentru a evada. Atmosfera din oras era stapanita de haos.

Dupa ce Zidul Berlinului a cazut, pe 9 noiembrie, multimile au prins chiar mai mult curaj pretudindeni si au venit furioase peste fortaretele KGB si Stasi din Dresda.

Foto: BBC/Sediul KGB din Dresda

Mai multe tancuri sovietice fusesera masate in zona, insa nimeni nu intervenea fara unda verde de la Moscova. Vladimir Putin a presupus ca tancurile vor intra in actiune.

Insa nu s-a intamplat asa, Moscova condusa de Mihail Gorbaciov "era tacuta". Tancurile Armatei Rosii nu erau folosite. "Nimeni nu ridica un deget pentru a ne proteja", a mentionat un fost ofiter sovietic.

Putin si alti colegi de-ai sai au ars documentele care contineau probe ale muncii lor de spionaj. "Personal am ars foarte multe materiale", a marturist Putin.

Reunificarea celor doua Germanii, inevitabila

Doua saptamani mai tarziu, Putin a fost si mai traumatizat, dupa ce cancelarul Germaniei de Vest Helmut Kohl a sosit in Dresda. Acolo, acesta a tinut un discurs din care reiesea ca reunificarea celor doua Germanii este inevitabila.

Kohl i-a multumit lui Gorbaciov ca nu a trimis tancurile peste germani, folosind cuvinte patriotice. Ce s-a intamplat in Germania de Est in urmatoarele luni a provocat o fractura in viata lui Vladimir Putin.

"Am avut sentimentul oribil ca tara care aproape ne-a devenit casa nu mai exista", si-a amintit Ludmila. Unul dintre apropiatii lui Putin din Stasi s-a sinucis la scurt timp dupa caderea Zidului Berlinului, in 1990. Multe alte drame au urmat.

Putin, tot mai infuriat de exercitiile militare NATO. Avertismentul nuclear al Rusiei

Putin s-a gandit intens la ce se poate intampla cand puterea poporului devine dominanta, in lungul sau drum spre casa, la Leningrad. Putin a ajuns intr-o tara care fusese si ea transformata de Mihail Gorbaciov si care se afla la marginea prapastiei.

Orasul sau natal, Leningrad, devenise Sankt Petersburg. Ce-ar fi putut Putin sa faca aici? In scurt timp, Putin a realizat ca in Dresda facea parte dintr-un grup de oameni care, desi isi pierdusera functiile sovietice, puteau prospera personal si politic in noua Rusie. Putin s-a folosit de aceste relatii pentru a ajunge unde este astazi.

Aminitirile naplacute revin la viata

Analistii sustin ca evenimente precum revolta din Kiev de anul trecut trezesc in Putin amintiri neplacute, cum ar fi, mai presus de toate, acea noapte din Dresda din 1989.

"Cand vede multimi ca in Kiev in 2004, in Moscova in 2011 si din nou in Kiev in 2014, cred ca toate ii amintesc de perioada din Dresda. Si toate temerile sale launtrice prind din nou viata", a aratat Boris Reitschuster.

In 1998, Putin a vazut cu ochii lui cum sentimentul patriotic, combinat cu dorinta de democratie, s-a dovedit a fi mult mai puternic decat ideologia comunista.

Asa ca, daca ne intrebam ce va face Vladimir Putin in continuare, am face bine sa ne gandim la ce s-a intamplat deja in Dresda. Un lucru pare sigur: cate vreme Putin detine puterea la Kremlin, Moscova nu va fi "tacuta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Vladimir Putin noapte schimbat, #Vladimir Putin Germania, #Vladimir Putin KGB, #Vladimir Putin trauma , #presedinte Rusia