Planul lui Putin: Ucraina e felul principal, Moldova e desertul

Marti, 06 Mai 2014, ora 17:04
14287 citiri
Planul lui Putin: Ucraina e felul principal, Moldova e desertul
Foto: Arhiva

O celebra reclama la chips cu sloganul "Pun pariu ca nu poti manca doar unul" ilustreaza perfect atitudinea lui Vladimir Putin fata de vecini si fata de orice teritoriu care a fost candva rusesc, dupa anexarea Crimeii.

"Cu timpul, lui Putin i-ar placea sa devoreze intreaga punga", sustine analistul Fox News Ralph Peters, ofiter american in rezerva si specializat in relatiile rusesti, intr-un material publicat de New York Post.

Ceea ce oamenii nu inteleg referitor la Vladimir Putin este ca, desi tanjeste dupa puterea pierduta a Uniunii Sovietice, el stie ca stilul comunist nu a functionat. Nici nu se asteapta sa poata reface dominatia sovietica asupra jumatatii de est a Europei, oricat de mult si-ar dori acest lucru.

Hitler a pus mana pe o regiune, apoi a vrut Europa. Istoria se repeta cu Putin in Crimeea?

Dar Putin a devenit un mare nationalist, intentioneaza sa recastige toate teritoriile care au apartinut candva tarilor Rusiei. Cand presedintele Barack Obama a declarat in luna martie ca Putin "nu are nicio ideologie" si-a dat pe fata ignoranta atat fata de istorie, cat si fata de Putin. "Cine-l informeaza pe omul asta?", se intreaba ironic jurnalistul american.

Ideologia lui Putin este nationalismul, singura credinta care, probabil, a ucis mai multi oameni decat marxismul, continua acesta, adaugand: "Obama vorbeste, Putin ucide".

Va fi un nou Razboi Rece? Va reusi Putin sa refaca URSS?

Putin crede cu adevarat ca are dreptul de a recuceri Ucraina si o gramada de alte teritorii. In opinia sa, capitale de la Varsovia la Biskek (capitala Kirghistanului - n.red.) fac parte integral din Imperiul Rus. Se gandeste la ele ca la teritorii furate de la proprietarul de drept: Moscova.

Doctrina sa ii da Moscovei dreptul sa intervina oriunde considera ca vorbitorii de limba rusa sunt amenintati. Cam asa arata tabloul pe termen lung in care Putin intentioneaza sa reconstruiasca Imperiul Rus cu "sange si fier":

Tarile Baltice: Estonia, Letonia si Lituania

Precum vestul Ucrainei, aceste state sunt incontestabil parti ale Europei, civilizate, sofisticate si, intamplator, foarte frumoase. Dar spre deosebire de Ucraina, ele sunt membre NATO, un statut care inca mai reprezinta un factor de descurajare pentru Rusia.

Lui Putin i-ar placea la nebunie sa le nimiceasca, dar pana si el ezita sa incalce o granita a Aliantei Nord-Atlantice - cel putin pentru moment, subliniaza Peters. Insa coastele si porturile raman atractive pentru liderul rus, la fel ca forta de munca extrem de bine calificata.

Deci ce va face Putin? Pentru moment, el va profita de orice ocazie sa separe minoritatile rusesti de majoritatile indigene. Iar in vreme ce populatia rusa din Lituania este de doar 6%, peste un sfert dintre cetatenii Estoniei si Letoniei sunt de etnie rusa. Putin a inventat deja ca acesti oameni sunt abuzati.

Belarus

Condus de un dictator care stie ca nu isi permite sa il enerveze pe Putin, statul Belarus, cu tot cu afinitatile sale etnice si lingvistice fata de Rusia, va fi al lui Putin cand acesta va decide ca il vrea cu adevarat. Strategic, presedintele rus il detine deja, dar fara deranjul de a plati numeroasele sale facturi.

Da, chiar si Polonia

Cel putin partea de nord-est, inclusiv Varsovia, iar Varsovia este, fara nicio indoiala, un oras cu adevarat european, un capat de pod catre vest. Poate ca Polonia se afla la coada listei lui Putin, dar este acolo, indiferent ca e membra NATO sau nu.

Premierul polonez: In Ucraina e razboi. Nu exista o declaratie a Rusiei, dar chiar e razboi!

Nicio tara din lume nu a suferit mai multa injustitie decat Polonia, iar Rusia a fost cel mai rau infractor, in opinia analistului. In ceea ce priveste Ucraina, aceasta a devenit ceva personal pentru Putin.

Ucraina

Nici macar in cele trei provincii din estul extrem in care se dau lupte grele zilele acestea etnicii rusi nu reprezinta o majoritate. Insa Putin vrea sa ii dea lumii o veche lectie - pe care cu totii ne-am chinuit sa o uitam - aceea ca soarta unei natiuni nu este decisa intotdeauna de catre majoritati, ci de o mana de oameni hotarati si cu arme.

Ucraina: Morti si raniti la Slaviansk. Civilii, folositi ca scuturi umane (Video)

Dupa ce a anexat Crimeea cu mare usurinta, Putin se indreapta acum catre restul Ucrainei. Va lua si acele regiuni de est cand va fi pregatit, apoi se va extinde de-a lungul coastei Marii Negre, construind un pod strategic catre Crimeea.

Poate ca peste ani Putin va pune mana si pe restul Ucrainei, inclusiv pe teritoriile indepartate din vest, care nu au apartinut Imperiului Rus pana la venirea bolsevicilor, sustine analistul strategic al Fox News.

Republica Moldova

In cele din urma, Putin va vrea sa lipeasca Ucraina de regiunea separatista prorusa a Moldovei, Transnistria. Ucraina este felul principal, Moldova este desertul.

Ce au vorbit Obama si Putin despre Transnistria (Video)

De ce nu o sa anexeze Putin Transnistria

Armenia

Amenintata de vecinii musulmani, mica Armenie, o bucatica din ce era in zilele sale de glorie, priveste de mult timp regimul de la Moscova ca pe un protector si un aliat. Daca piesele de domino vor incepe sa cada in Caucaz, Armenia se va asocia de bunavoie cu Rusia si va primi ceva teritoriu din Azerbaijan pentru loialitatea ei. Putini rusi, dar o multime de legaturi.

Azerbaijan

Gaz, petrol, conducte plus musulmani. Azerbaijanul este un punct de trecere pentru teroristii islamisti activi in vecinul ravasit al Rusiei, Dagestan. Putin nu stie pentru moment cum ar putea pune mana pe acest teritoriu, dar cu siguranta il vrea, alaturi de granita lui de sud cu Iranul. "L-ar opri oare Vestul?", se intreaba Peters.

Celelalte state pe care Vladimir Putin ar vrea sa puna mana sunt Georgia, Uzbekistan, Kazakhstan, Turkmenistan, Tajikistan si Kirghistan. Prioritate scazuta pentru liderul rus, dar cu siguranta va sta cu ochii pe ele, conchide Ralph Peters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Vladimir Putin Ucraina, #Vladimir Putin Moldova, #Vladimir Putin Imperiu Rus, #Vladimir Putin razboi , #presedinte Rusia