Poate fi comparat Putin cu Adolf Hitler?

Marti, 22 Aprilie 2014, ora 12:26
5179 citiri
Poate fi comparat Putin cu Adolf Hitler?
Foto: CBN

Este corect sa-l comparam pe Putin cu Hitler? Anexarea Crimeii seamana cu ocuparea Regiunii Sudete de catre Germania hitlerista? Aceasta comparatie este folosita tot mai des in mediile social politice internationale si primeste atat sustinere, cat si critici.

In Germania domneste o parere unanima: actiunile nazistilor au fost atat de sinistre incat nimic nu se poate compara cu ele. Orice comparatie cu Hitler ar insemna ca se minimalizeaza ceea ce a facut acesta. De curand, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a simtit pe pielea sa urmarile unei pareri in aceasta directie, scrie Deutsche Welle intr-un material de analiza.

Intr-o discutie cu un grup de elevi, acesta a vorbit despre o anumita legatura intre actiunile lui Putin si ocuparea Regiunii Sudete de catre Hitler. Aceeasi comparatie o facuse si secretarul de Stat, Hillary Clinton. La ambele comparatii, germanii au reactionat cu spaima si indignare.

Bunul si raul Hitler

Pe teritoriul fostei URSS nu intalnim aceleasi sentimente. Acolo Hitler este vazut ca un imperialist agresor a carui vina principala a fost atacarea URSS. Holocaustul este situat de-abia pe locul doi.

In acelasi timp, rolul Germaniei naziste este limitat la starea finala a unei tari care a pierdut razboiul.

Nu de putine ori, germanii care vorbesc cu interlocutori rusi sunt obligati sa protesteze la adresa comentariilor binevoitoare ale acestora la adresa lui Hitler si a Wermacht-ului. Aceste comentarii vin, de cele mai multe ori, ca un gest de curtoazie la adresa interlocutorului. Germanii, insa, nu tolereaza astfel de asocieri intr-un dialog, spune sursa citata.

Si in Rusia, comparatia cu Hitler provoaca neplaceri. De curand, istoricul Andrei Zubov, profesor la Moscow State Institute of International Relations, si-a pierdut postul la catedra dupa ce, pe modelul Schauble si Clinton, a comparat politica lui Putin cu cea a lui Hitler. Se pare ca regimului de la Kremlin nu i-a picat prea bine aceasta comparatie.

In ziarul proguvernamental Izvestia, politologul Andranik Migranian a explicat ca politica lui Hitler trebuie impartita in doua perioade: pana in 1939 si dupa aceea. Dupa cum scrie politologul, "trebuie sa se faca diferenta intre muste si friptura".

Conform lui, daca doar ar fi unit pamanturile germane si s-ar fi oprit acolo, Hitler ar fi ramas in istoria tarii ca un politician de clasa. Pentru ca Hitler a reusit sa realizeze ceea ce nu a fost in puterea lui Otto von Bismarck si asta fara varsare de sange. El a devenit criminal de-abia dupa 1939, cand a incercat sa subjuge si alte popoare, mai spune Migranian.

Doua popoare, doua sisteme diferite de valori

Cu alte cuvinte: nemtii de azi fug ca de foc de istoriile idilice depre "unirea pamanturilor germane", in timp ce rusii actuali considera solul natal ca pe ceva sacru, care merita varsarea de sange. In acest sens, sunt inclinati sa minimalizeze faptele lui Hitler.

Acest paradox isi gaseste explicatia in sistemele de valori pretuite de cele doua popoare. Ororile lui Hitler care au marcat societatea germana, urmate de trecerea la un sistem liberal modern, au facut ca germanii sa treaca peste perspectiva arhaica a "popoarelor nationale".

Asta, in timp ce, in Rusia, mai ales azi, majoritatea omenilor este extrem de serioasa cand vorbeste de "pamanturile sfinte natale" si "patria mareata", incheie sursa mentionata.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#Putin comparatie Hitler, #ocuparea Regiunea Sudeta Hitler, #ocuparea Crimeea Putin, #conflict Ucraina Rusia Putin , #presedinte Rusia