Premierul Ungariei, in Rusia: I-a spus lui Putin ca UE nu-si permite luxul sa nu coopereze

Joi, 18 Februarie 2016, ora 01:05
3939 citiri
Premierul Ungariei, in Rusia: I-a spus lui Putin ca UE nu-si permite luxul sa nu coopereze
Foto: site/Kremlin

Premierul ungar, Viktor Orban, l-a asigurat miercuri pe presedintele rus, Vladimir Putin, ca Uniunea Europeana este tot mai dispusa sa coopereze cu Moscova si ca sanctiunile impuse Rusiei ca urmare a conflictului din Ucraina nu vor fi prelungite in "mod automat".

"Cred ca perioada cand prelungeam automat sanctiunile a trecut", a declarat premierul ungar la Moscova, in timpul conferintei de presa comune cu liderul de la Kremlin. "Tot mai multe tari au inceput sa inteleaga ca avem nevoie sa cooperam (...) UE are o crestere economica atat de lenta ca nu isi mai poate permite luxul de a nu coopera cu cei care pot oferi dinamism dezvoltarii", a argumentat Orban, potrivit AFP.

UE a prelungit cu sase luni sanctiunile impuse Rusiei - oficial

In luna decembrie, Uniunea Europeana a prelungit cu inca sase luni sanctiunile adoptate impotriva Rusiei. Aceste sanctiuni au fost instituite in iulie 2014, dupa anexarea Crimeii, pentru o perioada initiala de un an. Dar declansarea conflictului armat de catre separatistii prorusi din estul Ucrainei a determinat blocul comunitar sa le inaspreasca. Sanctiunile prevad mai ales interdictii de viza si inghetarea conturilor unor responsabili rusi sau ucraineni prorusi, precum si masuri impotriva unor companii ruse din sectoarele militar, petrolier si bancar.

Kerry: Sanctiunile impotriva Rusiei ar putea fi ridicate in cateva luni. Cu o conditie

Mai multi responsabili europeni au cerut o ridicare rapida a sanctiunilor, cu conditia implementarii acordurilor de la Minsk privind solutionarea conflictul din estul separatist prorus al Ucrainei.

Insa presedintele Putin a declarat la conferinta de presa ce a urmat intrevederii cu Orban ca in opinia sa aceasta conditie este "lipsita de sens", el sustinand ca guvernul de la Kiev este cel care trebuie sa se inteleaga cu separatistii din estul Ucrainei pentru aplicarea respectivelor acorduri.

Intrevederea Putin-Orban survine la un an dupa ce liderul de la Kremlin a fost in Ungaria, singura tara din UE care i-a acceptat o vizita oficiala dupa criza inceputa odata cu anexarea Crimeii.

Rusii ii pregatesc lui Putin o revolutie colorata?

Orban a laudat la conferinta de presa eforturile Rusiei de a readuce stabilitatea in Orientul Mijlociu, inclusiv "eforturile de a opri afluxul de migranti". Legat de acest subiect, liderul de la Kremlin a apreciat ca aceasta criza a migratiei poate fi solutionata numai prin eradicarea terorismului si stabilizarea situatiei din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Putin si Obama s-au inteles la telefon ce sa faca in Siria

Pe plan economic, cea mai importanta decizie luata miercuri de cei doi lideri a fost prelungirea contractului de furnizare a gazelor rusesti pentru Ungaria pana in anul 2019. Orban a subliniat ca, fara importul de energie din Rusia, economia tarii sale nu ar putea supravietui.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Viktor Orban vizita Rusia Putin, #Viktor Orban intalnire Putin , #presedinte Rusia