Probleme pentru Putin la el acasa: Se confrunta cu primele proteste ale muncitorilor

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 08:50
7036 citiri
Probleme pentru Putin la el acasa: Se confrunta cu primele proteste ale muncitorilor
Foto: Kremlin

Muncitorii din Rusia incep sa se revolte, dupa luni intregi in care sanctiunile impuse de Occident si pretul mic al petrolului au muscat din economia rusa. Este prima miscare sociala in Rusia indreptata impotriva politicilor economice ale presedintelui Vladimir Putin.

In Extremul Orient, profesorii au intrat in greva. In centrul Rusiei, angajatii unei centrale metalurgice au abandonat munca. Si pe un santier siberian, muncitorii si-au scris cu vopsea cererile pe acoperisurile locuintelor lor. "Draga Putin, au trecut patru luni de cand nu ne-am luat salariile", au scris acestia, potrivit New York Times.

Protestele au fost, in marea lor majoritate, actiuni izolate, intrucat sindicatele muncitorilor nu au fost niciodata o forta puternica, politica sau economica, in Rusia moderna. In vremurile URSS, sindicatele au fost pur si simplu inglobate in conducere, scrie sursa citata.

Apel disperat la Vladimir Putin scris pe acoperisul unui cosmodrom

Cum companiile ruse evita sa concedieze muncitorii pentru a evita plata salariilor compensatorii si mania oficialilor care doresc o rata a somajului cat mai scazuta, multi muncitori ajung sa nu fie platiti cu lunile sau sunt trimisi acasa cu zilele, in "vacante" nesolicitate.

Salariile neplatite, o boala mai veche a Rusiei, s-au ridicat in aprilie pana la suma de aproximativ 56 de milioane de dolari, potrivit statisticilor oficiale. Este o crestere cu 15% fata de perioada similara din urma cu un an si nu cuprinde si taierile salariale suferite de muncitorii trimisi in vacanta.

Nemultumirea provocata de salariile neplatite a fost diminuata temporar de mandria nationala generata de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, in urma cu un an, si de propaganda necontenita a presei de stat, care sustine ca greutatile sunt un pret inevitabil pentru a apara mandria Rusiei.

Insa valul de greve si proteste din zonele indepartate, izolate, care se bazeaza pe o singura industrie, pun probleme Guvernului, dupa 15 ani de expansiune economica generata de industria energetica.

Actiunile corespund previziunilor economistilor, ca recesiunea provocata de criza ucraineana si scaderea pretului petrolului vor afecta cel mai grav zonele rurale si orasele cu o singura industrie din Rusia.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Putin proteste muncitori, #Rusia miscari sociale , #presedinte Rusia