Putin a ramas fara noroc

Autor: Ana Ilie
Sambata, 06 Decembrie 2014, ora 17:03
8663 citiri
Putin a ramas fara noroc
Foto: Newsweek

De un an de zile, norocul este de partea presedintelui rus Vladimir Putin. 1 decembrie s-ar putea dovedi insa, in retrospectiva, ziua in care norocul l-a parasit pe conducatorul Rusiei.

Moscova se bucura de un avantaj asimetric inca de cand a anexat peninsula ucraineana Crimeea, in martie: era pregatita sa foloseasca forta pentru a-si atinge scopurile in Ucraina, pe cand Occidentul a fost prins pe picior nepregatit, se arata intr-o analiza publciata pe site-ul Radio Europa Libera.

Saptamana aceasta a avut loc o intorsatura de evenimente, asa ca orice avantaje asimetrice pe termen scurt ar fi avut pana acum Rusia, ele sunt deja eclipsate de slabiciuni structurale pe termen lung.

Putin, discurs despre starea natiunii: Nu ne-a infrant nici Hitler, nu o va face nici Occidentul

Semnalele erau vizibile de ceva timp, scrie sursa citata. Mai intai, rubla. La 1 decembrie, a avut cea mai accentuata cadere din 1998 incoace, ajungand sub pragul psihologic de 50 la un dolar.

Apoi petrolul - pretul sau a scazut cu 25% in cursul verii si la 1 decembrie, dupa decizia OPEC de a nu reduce productia, a ajuns sub 70 de dolari per baril. Petrolul si gazele reprezinta aproape jumatate din bugetul Rusiei.

In fine, South Stream. Dupa discutii la Ankara cu presedintele turc Recep Tayyp Erdogan, la 1 decembrie, Putin a anuntat ca renunta la proiectul de gazoduct, care ar fi trebuit sa cimenteze dominatia Moscovei asupra pietei europene de energie.

Asemenea semnale privind infrangerea Kremlinului ar trebui sa mai apara in lunile care vin, apreciaza publicatia citata. Daca inainte de criza ucraineana Rusia si-a gasit nisa pe plan global culegand beneficii din integrarea in economia globala si faptul ca era tratata ca un membru respectat al comunitatii internationale, ceea ce ii permitea chiar si "nebunii temporare", precum razboiul cu Georgia, aceasta sursa de putere a disparut acum.

Putin a intrecut insa orice masura. A initiat prima schimbare cu forta a granitelor in Europa dupa al Doilea Razboi Mondial, anexand Crimeea, si a creat o insurgenta pro-rusa in Donbas, invadand de fapt estul Ucrainei.

Mai ales dupa doborarea avionului Malaysia Airlines cu aproape 300 de pasageri la bord in estul Ucrainei, nimeni in occident nu si-a mai permis sa continue sa pretinda ca Rusia este un membru respectabil al comunitatii internationale. Rusia a devenit o problema ce trebuia confruntata.

Sanctiunile occidentale si izolarea Rusiei in cadrul economiei mondiale nu ar fi fost suficiente pentru a frana Moscova, insa, dupa caderea pretului petrolului, sunt mai mult decat suficiente pentru a o ingenunchea pe plan lung. Si planul lung a inceput la 1 decembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#Putin criza Ucraina, #Putin confruntare Occident , #presedinte Rusia