Putin a tras lozul castigator: Noua bogatie inestimabila a Rusiei

Sambata, 12 Iulie 2014, ora 22:00
22001 citiri
Putin a tras lozul castigator: Noua bogatie inestimabila a Rusiei

Tot mai multe rusoiace devin mame, la varste destul de inaintate, fiind stimulate de 10.000 de euro pentru al doilea copil si tot atata pentru fiecare nou-nascut care urmeaza dupa el. In acest fel, in Rusia s-a schimbat tendinta demografica, iar acum tara se bucura de o bogatie inestimabila.

Ca urmare a acestei masuri implementate de Vladimir Putin cu cativa ani in urma, in 2013 natalitatea a depasit, pentru prima data din 1991 incoace, indicele mortalitatii.

Putin spunea cu doar cativa ani in urma ca misiunea principala a politicii rusesti este sa stopeze caderea accelerata a indicelui demografic, noteaza Deutsche Welle.

El insusi a sustinut importanta rolului maternal al femeii si a familiei, mai ales a familiilor cu multi copii. Au fost, astfel, conceputi si stimuli financiari pentru familiile care vor decide sa aiba mai mult de un copil. De cativa ani incoace, statul rus acorda cate 10.000 de euro pentru fiecare al doilea, nou-nascut intr-o familie, iar pentru urmatorii copii se primeste aceeasi suma.

Conditiile pentru a primii banii

Plata acestei sume este conditionata insa de faptul ca banii trebuie folositi doar in anumite scopuri: imbunatatirea conditiilor de trai, pentru cumpararea sau renovarea caselor, pentru educatia copilului sau pentru a creste asigurarea de pensii a mamei.

In completarea acestor premii a fost imbunatatita si legea maternala. Angajatorii sunt obligati, printre altele, sa pastreze locul de munca al mamei inca trei ani dupa nastere. Impresionant este ca, de cand au intrat in vigoare aceste schimbari legislative, multe femei trecute de 40 de ani s-au hotarat sa nasca inca un copil. "Odata, mamele de 28 de ani intrau in statisticile noastre ca 'mame tarzii', iar acum multe femei nasc la 42, chiar 45 de ani", spune un oficial rus.

Acest boom al natalitatii are si un revers: gradinitele si cresele deja nu mai pot face fluxului de copii.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...