Putin anunta "pe surse" ca se pregatesc atacuri chimice la Damasc

Marti, 11 Aprilie 2017, ora 16:23
12598 citiri
Putin anunta "pe surse" ca se pregatesc atacuri chimice la Damasc
Foto: Kremlin

Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, marti, ca Kremlinul are informatii din "surse credibile" potrivit carora sunt pregatite atacuri chimice in mai multe regiuni din Siria, inclusiv in suburbiile Damascului, care sa fie folosite drept provocari si puse pe seama regimului lui Bashar al Assad.

"Avem informatii din partea mai multor surse ca asemenea provocari - si nu le pot numi altfel - sunt pregatite in alte regiuni ale Siriei, inclusiv in suburbiile sudice ale Damascului, unde intentioneaza sa amplaseze ceva substante si sa invinovateasca autoritatile siriene pentru folosirea lor", a spus Putin, intr-o conferinta de presa dupa discutii cu omologul sau italian, Sergio Mattarella, citat de Sputnik News.

Liderul de la Kremlin a anuntat si ca Rusia se va adresa ONU, cerand o investigatie a folosirii armelor chimice in Idlib.

Presedintele rus a mai declarat, potrivit agentiei Associated Press, ca acuzatiile de atacuri chimice indreptate catre guvernul sirian seamana cu felul in care Statele Unite si-au justificat interventia din Irak, in anul 2003, "cand trimisii americani la Consiliul de Securitate (al ONU - n.red.) demonstrau ceea ce au spus ca erau arme chimice gasite in Irak. Am vazut toate astea deja".

Acuzatiile ca regimul din Irak avea arme de distrugere in masa in anul 2003 nu au fost niciodata dovedite.

Totodata, Putin a mai spus ca unele tari occidenteale au aprobat public atacurile aeriene americane din Siria pentru ca vor sa-si imbunatateasca legaturile cu presedintele Donald Trump.

Dupa declaratia lui Putin, statul major general al Rusiei a difuzat un comunicat prin care a anuntat ca are informatii despre militanti care au adus substante otravitoare in zone precum Khan Shaykhun, vestul orasului Alep si Guta de Est.

De asemenea, guvernul sirian este dispus sa lase expertii internationali sa ii examineze baza militara in cautare de semne de arme chimice, iar statul major rus a transmis si ca Rusia le va furniza securitatea necesara acestora.

Rusia a aparat regimul lui Bashar al Assad, dupa ce acesta a fost acuzat ca a lansat atacuri cu arme chimice in provincia Idlib. In plus, Kremlinul si-a manifestat ferm nemultumirea fata de atacurile cu racheta ale Statelor Unite in Siria si a numit evenimentul o "agresiune asupra unei natiuni suverane", in timp ce premierul Dmitri Medvedev a spus ca americanii au fost "la cativa centimetri" de un conflict cu rusii.

Citeste mai multe despre acest subiect:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Vladimir Putin atacuri chimice Siria, #Putin declaratii atacuri Siria , #presedinte Rusia