Putin ar fi sprijinit un cartel al drogurilor in anii '90, sustine un fost ofiter KGB

Sambata, 14 Martie 2015, ora 21:46
5448 citiri
Putin ar fi sprijinit un cartel al drogurilor in anii '90, sustine un fost ofiter KGB
Foto: Politico Magazine

Vladimir Putin si vechiul sau aliat Victor Ivanov, care conduce in prezent Serviciul Federal de Control al Drogurilor, au fost implicati in afaceri cu droguri si in spalare de bani, in anii '90, sustine Iuri Svet, fost ofiter KGB.

Declaratiile au fost facute in cadrul audierilor care au loc la Londra in cazul uciderii lui Alexandr Litvinenko, relateaza Newsweek.

Svet leaga uciderea lui Litvinenko de acest episod din trecutul lui Putin. El a prezentat la audieri un dosar intocmit impreuna cu fostul agent secret in 2006, cu putin timp inainte ca acesta din urma sa moara prin otravire cu poloniu.

Astfel, conform unor surse, "Vladimir Putin ar fi facut parte dintr-un cerc care spala droguri (sic) din Columbia", relateaza sursa citata.

In dosar, apar informatii cu privire la relatiile pe care Putin si Ivanov le aveau cu gruparea de crima organizata Tambov, cunoscuta pentru faptul ca in anii '80 si '90 se ocupau cu trafic de droguri si spalare de bani pentru un cartel columbian.

Conform declaratiilor date de Svet la audieri, Putin si Ivanov ar fi profitat de pozitiile pe care le ocupau in cadrul serviciilor secrete (KGB/FSB).

In dosar este mentionat si numele lui Vladimir Kumarin (Barsukov), liderul gruparii Tambov, care facea parte din consiliul de administratie al companiei SPAG, implicata in afacerile necurate.

In 2009, acesta a fost condamnat la 14 ani de inchisoare pentru spalare de bani si alte infractiuni de crima organizata. Atunci, el a dezmintit ca ar fi avut legaturi cu Vladimir Putin.

Marea Britanie, "sanctiune" pentru Rusia: Redeschide ancheta in cazul Litvinenko

Rusia a fost implicata in cazul Litvinenko

Ancheta de la Londra incearca sa desluseasca daca moartea lui Litvinenko ar fi fost orchestrata de FSB, continuatorul KGB, iar Svet sustine ca acest lucru n-ar fi fost posibil fara cunostinta "celei mai inalte autoritati din Rusia, care este Vladimir Putin".

Alexandr Litvinenko a murit la Londra in noiembrie 2006, otravit cu poloniu radioactiv. Cu putin timp inainte sa moara, el l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin de implicare in uciderea sa, dar Kremlinul a respins acuzatia.

C.B.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Putin cartel droguri, #Putin Litvinenko , #presedinte Rusia