Putin, cel mai mare pericol pentru America - care sunt riscurile

Sambata, 03 Ianuarie 2015, ora 23:00
21221 citiri
Putin, cel mai mare pericol pentru America - care sunt riscurile
Foto: Russia Today

Presedintele rus Vladimir Putin este considerat cea mai mare amenintare pentru Statele Unite ale Americii, in anul 2015, de catre publicatia Forbes, din cauza culturii sale politice, a economiei ruse care se prabuseste si a arsenalului nuclear pe care il controleaza.

Sa nu fim surprinsi daca sanctiunile economice impuse Rusiei de Occidentul condus de Washington vor parea o idee rea peste un an, scrie profesorul Loren Thompson, in articolul sau din Forbes.

In acest moment, combinatia de sanctiuni si prabusirea pretului petrolului pare sa fie o grea lovitura pentru guvernul rus - unii spun ca ar fi doar pedeapsa dupa invazia Ucrainei si anexarea Crimeii, anul trecut.

Discurs sfidator al lui Vladimir Putin: saluta "intoarcerea acasa" a Crimeii

Uneori, insa, sanctiunile provoaca exact raspunsul invers fata de ceea ce spera factorii de decizie politica. In cazul Rusiei, aceasta ar putea insemna chiar o amenintare pentru supravietuirea Americii. Potrivit sursei citate, exista mai multe feluri in care actuala situatie din Rusia ar putea duce la pericole care lasa in urma provocarile reprezentate de Statul Islamic sau atacurile cibernetice.

O cultura politica paranoida

Actiunile Rusiei in Ucraina par multor occidentali un caz direct de agresiune. Putin a descris Crimeea drept locul de nastere al culturii ruse, iar guvernul sau a avertizat de mai multe ori impotriva expansiunii influentei economice si politice a Occidentului, intr-o regiune privita istoric drept sfera de influenta a Moscovei.

Putin, discurs despre starea natiunii: Nu ne-a infrant nici Hitler, nu o va face nici Occidentul

Astfel, in conferintele sale, Putin tinde sa intareasca ideea ca Rusia a fost nevoita sa intervina in Ucraina, din cauza subversiunii occidentale menite sa-i submineze stapanirea in regiune.

Conflictul nuclear mocneste

Rusia si SUA controleaza peste 90 la suta din armele nucleare ale lumii, insa Moscova este mult mai dependenta de propriul arsenal nuclear pentru securitatea tarii, deoarece nu isi poate permite sa tina pasul cu investitiile americane in ce priveste noile tehnologii de lupta.

Putin, discurs despre starea natiunii: Nu ne-a infrant nici Hitler, nu o va face nici Occidentul

Astfel, doctrina militara rusa sustine ca ar putea fi nevoie de folosirea armelor nucleare pentru a combate atacurile conventionale ale Occidentului.

Multi rusi cred ca atacurile asupra tarii lor reprezinta o posibilitate reala si ca mijloacele nucleare de intimidare ar putea fi lansate rapid pentru a scapa de un eventual atac.

Potrivit unui inalt ofiter rus, 96 la suta dintre rachetele strategice pot fi lansate in cateva minute.

O economie care se prabuseste

Mare parte din popularitatea lui Putin in Rusia isi are originile in impresionanta revenire a economiei postsovietice, in timpul conducerii sale. De cand a ajuns la putere, in urma 15 ani, PIB al tarii a crescut de sase ori, crescand mult dimensiunea clasei de mijloc.

Rusii nu se mai satura de Putin: Omul anului, a 15-a oara la rand

Insa aceasta crestere s-a bazat in mare parte pe exporturile de petrol si gaze catre vecini intr-o perioada in care preturile la energie au atins noi niveluri record.

Acum, pretul petrolului a scazut in acelasi timp in care sanctiunile economice au inceput sa "muste" din economia rusa, iar rubla si-a pierdut aproape jumatate din valoare fata de dolar, in ultimul an, in timp ce economia a inceput sa se micsoreze.

Putin da vina pe sanctiuni pentru aproape 30 la suta din greutatile economice actuale, in timp ce multi occidentali cred ca o recesiune prelungita ar slabi sustinerea pentru Putin, insa deoarece acesta da vina pe cei din afara tarii, problemele economice l-ar putea de fapt intari si i-ar putea accelera tendinta catre o conducere autoritara.

Un sentiment profund de nedreptate

Astfel, invinuirea occidentalilor pentru problemele interne are un lung istoric in traditia politica rusa, fiind inradacinata perceptia ca Rusia a fost lipsita de rolul sau de drept in lume de catre Statele Unite si alte puteri vestice.

Chiar daca Rusia are putina experienta democratica, a fost o putere importanta timp de secole, inainte de prabusirea comunismului, iar Putin si-a construit baza politica, asemenea conducatorilor autoritari din alte tari, apeland la nationalism si cosmetizand viziunea recentelor evenimente, in care Rusia apare mai degraba ca o victima decat ca autor al propriilor nenorociri.

In acest sens, spre exemplu, a numit prabusirea URSS o tragedie de proportii epice, lucru pe care se pare ca il si crede.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Vladimir Putin amenintare America, #Putin amenintari SUA, #Putin amenintare America 2015, #Putin SUA 2015 , #presedinte Rusia