Putin crede ca poate castiga un razboi cu NATO

Vineri, 15 August 2014, ora 15:14
12943 citiri
Putin crede ca poate castiga un razboi cu NATO

Presedintele Vladimir Putin considera ca poate castiga un razboi cu NATO, este de parere un om de stiinta si analist politic rus, care spune ca "niciun stat sau regim nu pleaca la razboi convins ca il va pierde".

Pentru Andrei Piontkovski, Vladimir Putin nu reprezinta o exceptie - daca va pleca la razboi impotriva NATO, si chiar daca va alege sa foloseasca arme nucleare in acest conflict, liderul rus va actiona cu increderea ca il poate castiga, scrie EuroMaidan Press.

Potrivit comentatorului rus, aceasta incredere este bazata pe presupunerea lui Putin ca logica unei "distrugeri reciproce asigurate", care a preintampinat un razboi mare intre Rusia si Occident, s-a stricat din cauza parerilor impartite in randul occidentalilor cu privire la felul in care sa raspunda unui eventual atac nuclear limitat.

Avion doborat in Ucraina: Putin era adevarata tinta? Ipoteza, din nou in discutie

Ucraina, jucata pe tabla de sah: Care e ultima mutare a lui Putin?

Ce vrea Putin: Rusia, putere mondiala prin ea insasi

Piontkovski nu ofera dovezi directe pentru aceste afirmatii, insa argumentul sau este tulburator, deoarece, daca "l-a citit" pe Putin corect, lumea este intr-o situatie mult mai periculoasa decat ar crede cei mai multi, iar riscurile pentru vecinii Rusiei, pentru Occident si pentru insasi Rusia sunt mult mai mari, scrie sursa citata.

Cum ar reactiona NATO la un atac al Rusiei asupra Estoniei

Analistul rus spune ca "pana si cea mai modesta realizare practica a ideii lui Putin de a 'intregi taramurile rusesti' necesita schimbari ale granitelor a cel putin doua state membre NATO: Letonia si Estonia".

Andrei Piontkovski sustine ca este clar ca Vladimir Putin nu urmareste "distrugerea uratelor State Unite", un scop pe care l-ar putea atinge "doar cu pretul unei sinucideri". In schimb, scopurile sale sunt "in mod semnificativ mai modeste: expansiunea maxima a lumii rusesti, distrugerea NATO si discreditarea si umilirea SUA ca garant al securitatii Occidentului".

O cale de iesire pentru Putin

De ce nu ne convinge Vladimir Putin

In cuvinte mai simple, continua omul de stiinta rus, actiunile lui Putin ar fi "o razbunare pentru infrangerea URSS in al treilea razboi (rece) mondial, asa cum al doilea razboi mondial a fost pentru Germania o incercare de razbunare a infrangerii din primul".

"Daca vorbitorii de limba rusa din Narva, nord-estul Estoniei, la granita cu Rusia, ar organiza un referendum si Moscova si-ar trimite fortele, cum ar reactiona NATO?", se intreaba Piontkovski. Daca alianta militara nord-atlantica nu ar raspunde in niciun fel, "asta ar insemna sfarsitul NATO si sfarsitul SUA ca o putere mondiala si dominatia politica completa a Rusiei lui Putin nu doar in zona lumii ruse, ci si pe intreg continentul european".

In ciuda articolului 5 din Tratatul NATO, care arata ca un atac armat impotriva unuia sau mai multor membri va fi considerat un atac impotriva tuturor, multe state NATO ar fi reticente in ce priveste un raspuns ca nu cumva sa declanseze un razboi nuclear.

"Putin este constient ca ei stiu ca, daca vin in ajutor Estoniei, atunci Putin ar putea raspunde cu un atac nuclear foarte limitat si sa distruga, de exemplu, doua capitale europene. Nu Londra si nu Paris, desigur", mai sustine analistul rus.

O zi din viata unui dictator - Putin, in spatele usilor aurite

Jocul dublu al lui Putin

In aceste conditii, Putin presupune ca multi din lumea din jurul Statelor Unite ale Americii s-ar opune unui raspuns, iar 70 la suta dintre germani ar insista pe neutralitate. Putin este astfel "convins ca poate scoate din joc tarile si liderii occidentali, intr-un potential conflict militar, care ar aparea pe calea realizarii marii idei a unei lumi rusesti", in ciuda faptului ca Rusia este mult mai slaba in ce priveste armele conventionale decat NATO si nici nu e avantajata in raport cu Statele Unite in ce priveste armele nucleare.

Planurile lui Vladimir Putin sunt vazute astfel ca fiind "aventuroase, dar cu sanse de succes". Piontkovski mai spune ca nu a fost un accident primul raspuns al presedintelui american Barack Obama si al secretarului general al NATO la criza ucraineana: "declaratii ca interventia militara din partea SUA si NATO sunt in mod categoric excluse din moment ce Ucraina nu este membru" al aliantei militare nord-atlantice.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Vladimir Putin razboi NATO, #Putin razboi NATO, #Putin atac Estonia, #Putin razboi Occident , #presedinte Rusia