Putin: Economia Rusiei va fi si mai puternica dupa sanctiunile Occidentului

Joi, 16 Aprilie 2015, ora 19:56
3439 citiri
Putin: Economia Rusiei va fi si mai puternica dupa sanctiunile Occidentului
Foto: Washington Post

Desi Rusia se confrunta cu dificultati economice majore, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, transmite natiei sale ca viata se va imbunatati la un an de la confruntarile cu Vestul.

Intr-o sesiune anuala de intrebari si raspunsuri ce a avut loc joi, presedintele rus a adoptat totusi un ton mai conciliator, fata de cel de anul trecut, cand anunta triumfator anexarea Crimeii, remarca Washington Post.

Timp de patru ore, presedintele rus a raspuns unor intrebari ce s-au referit inclusiv la cresterea preturilor, scaderea rublei sau viitorul economic al Rusiei. Presedintele rus a afirmat insa ca se asteapta ca sanctiunile aplicate Moscovei sa dureze mai multi ani. Insa toate aceste provocari nu vor face decat sa intareasca Rusia, a spus el, in niciun caz sa o slabeasca.

"E greu de crezut ca sanctiunile vor fi ridicate curand, pentru ca e o chestiune politizata. Vor sa ne restranga dezvoltarea", a mai afirmat el.

Putin s-a aratat mai optimist in ceea ce priveste viitorul financiar al Rusiei decat in decembrie, declarand ca se asteapta ca economia tarii sa revina la crestere in doi ani. In ultimele saptamani rubla si-a recapatat puterile considerabil. In plus, inflatia a incetinit in martie, a anuntat Putin, ramanand la 11% pe an.

Putin s-a referit inclusiv la decizia Rusiei de a da unda verde planurior de a trimite sisteme aeriene de aparare in Iran, afirmand ca aceasta decizie nu contrazice sanctiunile internationale primite de Teheran si ca nu e o amenintare la adresa Israelului.

Desi o intelegere cu Iranul a fost incheiata in 2007, miscarea Rusiei de acum a luat prin surprindere Washingtonul. Putin a dat de inteles ca Rusia are de profitat de pe urma platii Iranului, de un miliard de dolari.

"SUA nu au nevoie de aliati, ci de vasali"

Referindu-se la SUA, liderul rus a spus ca acesta nu are nevoie de aliati, ci de vasali, adaugand ca "Rusia nu poate exista in acest sistem de relatii".

Privitor la Ucraina, acesta a spus ca vrea sa lucreze cu autoritatile de la Kiev pentru a rezolva conflictul. A afirmat ca exclude un razboi la granitele sale si ca rezultatul conflictului cu Ucraina depinde de flexibilitatea liderilor acestei tari. Nu a pierdut momentul sa-i critice pentru ca au impus o blocada economica rebelilor din regiunile estice.

Putin, despre un razboi ruso-ucrainean si refacerea imperiului

In cadrul sesiunii anuale de intrebari si raspunsuri, presedintele rus s-a referit la subiecte extrem de diferite, de la achizitionarea de aparatura pentru gimnastica medicala din centrele de sanatate din provincie pana la o disputa maritala, legata de achizitionarea unui caine.

Vladimir Putin s-a referit si la moartea lui Boris Nemtov, calificand-o ca fiind "tragica si rusinoasa".

La finele maratonului de intrebari si raspunsuri, imaginea generala a fost a unui presedinte increzator in puterea sa si controlul pe care il exercita, un lider care promite vremuri mai bune, inclusiv o Rusie care-si va creste independenta fata de pietele globale.

Emisiunea a durat 3 ore si 57 de minute, fara intrerupere.

Presa relateaza ca peste 3 milioane de rusi i-ar fi trimis intrebari liderului de la Kremlin, emisiunea fiind agresiv mediatizata.

Citește și:
Care sunt motivațiile și limitele lui Putin: Un fost secretar american al Apărării știe obsesia președintelui rus
Care sunt motivațiile și limitele lui Putin: Un fost secretar american al Apărării știe obsesia președintelui rus
Robert Gates, fostul secretar american al Apărării din timpul președintelui George Bush, care a acordat un interviu la NBC News, a analizat războiul dintre Rusia și Ucraina. El a susținut că...
Cum va răspunde Putin la trimiterea tancurilor de către Occident: 5 metode stau pe masa președintelui rus
Cum va răspunde Putin la trimiterea tancurilor de către Occident: 5 metode stau pe masa președintelui rus
Anunțurile Statelor Unite, Germaniei și ale altor țări din Europa de a trimite tancuri moderne Ucrainei pentru a face față agresiunii Rusiei au dat ocazia experților britanici în Apărare...