Putin, in Italia: De ce nu-l invinovateste papa Francisc pentru Ucraina si cadoul misterios de la Berlusconi

Autor: Ana Ilie
Joi, 11 Iunie 2015, ora 08:41
5844 citiri
Putin, in Italia: De ce nu-l invinovateste papa Francisc pentru Ucraina si cadoul misterios de la Berlusconi
Foto: Kremlin

Papa Francisc l-a incurajat pe presedintele rus, Vladimir Putin, sa se angajeze in eforturi internationale "sincere" pentru a realiza pacea in Ucraina. Mesajul a fost transmis de Francisc in cursul unei intalniri private la Vatican, miercuri.

Anterior, ambasadorul american la Sfantul Scaun, Kenneth Hackett, declarase ca tara sa ar vrea sa vada ca Vaticanul isi exprima ingrijorarea fata de situatia din Ucraina in cursul intalnirii dintre papa si Putin, scrie Associated Press.

Francisc a deplans pierderea de vieti omenesti in Ucraina si a solicitat partilor sa respecte armistitiul, insa nu a dat vina public pe Rusia, in incercarea de a nu tulbura relatia delicata a Vaticanului cu Biserica Ortodoxa din Rusia, unde catolicii sunt o minoritate.

Un paria pentru Occident, de ce este Putin primit cu bratele deschise in Italia

In cele cateva minute cand Putin si Francisc s-au salutat, inainte si dupa intalnirea de 50 de minute cu usile inchise, nu a fost mentionata nicio vina cu privire la Ucraina, desi ostilitatile din estul acestei tari aflata la granita cu Rusia au fost principalul subiect de discutie.

Ce a obtinut Putin in Italia: Elicoptere pentru Polul Nord

"Asa cum era posibil de prevazut in contextul mondial, discutiile au fost dedicate in principal conflictului din Ucraina si situatiei din Orientul Mijlociu", a explicat purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi.

Putin si Francisc s-au vazut cu o intarziere de o ora si 20 de minute fata de ora programata. Francisc l-a salutat in limba germana pe liderul rus, care venea de la Milano, unde a petrecut ziua in compania premierului Matteo Renzi, la Expo Milano.

In discutiile despre Ucraina, potrivit lui Lombardi, papa Francisc a subliniat "nevoia de angajare intr-un efort sincer si maret de a obtine pacea". Lombardi a aratat ca ambii lideri au "convenit asupra importantei reconstructiei unui climat de dialog si ca toate partile sa se angajeze pentru implementarea acordurilor de la Minsk".

Putin nu se dezminte: a intarziat si la intalnirea cu papa Francisc

Suveranul Pontif i-a daruit lui Putin un medalion ce infatiseaza un "inger al pacii", in vreme ce Putin i-a daruit papei imaginea brodata cu fir de aur a unei biserici distrusa in epoca sovietica si reconstruita ulterior.

Putin si-a incheiat ziua printr-o intalnire la aeroportul din Roma, inainte de plecare, cu fostul premier Silvio Berlusconi, care l-a imbratisat si i-a daruit doua sticle de mari dimensiuni, cu continut necunoscut.

Liderul rus s-a aflat miercuri in Italia pentru o vizita oficiala.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Putin vizita Vatican, #Putin papa Francisc Ucraina , #presedinte Rusia