Putin: Incercarea de a izola Rusia prin sanctiuni, un tel absurd si iluzoriu

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 10:46
3336 citiri
Putin: Incercarea de a izola Rusia prin sanctiuni, un tel absurd si iluzoriu
Foto: Kremlin.ru

Incercarea de a izola Rusia prin impunerea unor sanctiuni reprezinta "un tel absurd si iluzoriu", a transmis Vladimir Putin.

Declaratia a fost facuta in cadrul unui interviu acordat ziarului sarb Politika, informeaza Russia Today.

Legat de sanctiuni, Putin a reiterat faptul ca Rusia va adopta "o abordare echilibrata pentru a evalua riscurile si impactul lor". De asemenea, va raspunde acestor masuri "in functie de interesele nationale".

El a adaugat ca, in mod cert, situatia actuala va avea un impact negativ asupra companiilor europene si americane prezente in Rusia, precum si asupra mediului de afaceri la nivel global.

Rusia, in menghina sanctiunilor: Ce decizii radicale e nevoit sa ia Putin

In acelasi timp, Rusia este pregatita sa dezvolte relatiile cu partenerii sai de pe batranul continent si pregateste o "cooperare constructiva" cu SUA.

Mai mult, Putin a spus ca are de gand sa rezolve problema gazelor cu Ucraina. In iunie, Gazprom a taiat alimentarea tarii vecine, insa a continuat sa trimita resurse in UE. Dar, daca nu se va ajunge la un acord, Europa ar putea avea probleme la iarna, aminteste sursa citata.

"Vreau sa subliniez faptul ca Rusia isi va indeplini obligatiile in ceea ce priveste gazele pentru europeni. Vrem sa intarim colaborarea in sectorul energetic", a spus Putin.

Pe de alta parte, el a mentionat ca tranzitarea gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei ramane o problema.

Una dintre solutii pentru UE ar fi diversificarea rutelor de transport. In acest sens, seful statului rus si-a exprimat speranta ca Executivul european sa aprobe folosirea gazoductului OPAL la capacitate maxima. Aceasta conducta are 470 de km si leaga Nord Stream din Rusia de Europa, astfel ca resursele pot ajunge fara probleme in Germania si Cehia, iar de aici in restul Europei.

Mai mult, deblocarea proiectului South Stream ar fi "o contributie semnificativa la securitatea energetica a Europei", in viziunea lui Putin, care considera ca toata lumea va avea de castigat.

Ce spun autoritatile ruse ca se va intampla cu South Stream

Proiectul, a carui valoare este estimata la 40 de miliarde de dolari, prevede livrarea de gaze naturale din Rusia catre centrul Europei pe o ruta care ocoleste Ucraina.

Construirea conductei trebuie sa fie aprobata de Uniunea Europeana, care face eforturi in vederea reducerii dependentei de gazul rusesc, cu o pondere de aproximativ o treime in importurile UE in prezent.

Reprezentantii Comisiei Europene au declarat ca gazoductul, in forma curenta, nu respecta legislatia europeana privind concurenta.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Putin izolare Rusia sanctiuni, #izolare Rusia sanctiuni, #Occident izolare Rusia, #Occident sanctiuni Rusia , #presedinte Rusia