Putin incoltit: De ce are nevoie sa schimbe atentia rusilor

Autor: Ana Ilie
Luni, 17 August 2015, ora 20:15
11473 citiri
Putin incoltit: De ce are nevoie sa schimbe atentia rusilor
Foto: Kremlin

Saptamana trecuta, Rusia a revendicat la ONU peste un milion de kilometri patrati in zona arctica, pe baza legii internationale interpretata fantezist. Cu toate ca teritoriul este valoros din punct de vedere al rezervelor naturale si al cailor de transport, altul este scopul lui Vladimir Putin.

Solicitarea din zona arctica are cele mai multe sanse sa fie respinsa de ONU. Cu toate acestea, crearea unei noi crize internationale cu privire la zona arctica, in care Rusia se confrunta cu SUA si Canada, este exact ce are nevoie presedintele rus, strans din toate partile de problemele pe care le-a creat singur, sustine o analiza Business Insider.

Vladimir Putin trebuie sa dea nastere rapid unui nou "film de actiune" pentru a distrage atentia cetatenilor rusi.

In primul rand, scrie sursa citata, Putin nu are nicio optiune viabila in estul Ucrainei. Vechile fantezii cu privire la asa-zisa Novorossia, bucata de pamant de la Harkov la Odessa, si crearea unui pod terestru catre Crimeea au murit. Scopul mai modest al extinderii teritoriului pe care Rusia si interpusii sai din estul Ucrainei il controleaza, pana la Mariupol, a iesit, cel mai probabil, din discutie.

Avertisment sumbru: NATO si Rusia se pregatesc activ pentru razboi

Oricare dintre aceste doua campanii ar fi costisitoare in ceea ce priveste varsarea de sange si castigul efectiv, ar declansa o noua runda de sanctiuni si implica ocuparea unui teritoriu ostil. Intensificarea luptelor in estul Ucrainei in perioada recenta e mai degraba disperare decat o actiune serioasa in directia ocuparii de teritoriu nou, arata sursa citata.

Rusia ar putea sa anexeze pur si simplu teritoriul controlat de separatistii ucraineni sau poate ingheta conflictul si stabili acolo un protectorat. Insa in acest caz Moscova va fi impovarata cu finantarea unei enclave cu infrastructura distrusa si care nu mai produce nimic. Asta, in conditiile in care economia Rusiei se scufunda tot mai mult in recesiune.

Mai mult, Moscova si-ar pierde avantajul asupra restului Ucrainei, care se va deplasa cu rapiditate spre Occident. Sanctiunile impotriva sa vor fi prelungite si, probabil, extinse.

Care este marea amenintare pentru SUA? Seful armatei americane: Doar o treime din fortele noastre pot face ce fac ei

Optiunea preferata de Kremlin in aceste conditii este sa reintroduca teritoriile in Ucraina in conditiile Moscovei, cu autonomie larga si capacitatea de a respinge deciziile Guvernului de la Kiev. Insa Ucraina si Occidentul nu par dispusi deocamdata la concesii in acest sens.

In acelasi timp, este dificil de imaginat cum se va extrage Putin din criza creata acasa. Economia se scufunda in recesiune, inflatia creste accelerat, pretul petrolului a scazut sub 50 de dolari per baril si rubla e in cadere. Putin are nevoie de relaxarea sanctiunilor pentru ca economia rusa sa poata respira.

Pentru asta, are nevoie de o de-escaladare in Ucraina, insa o asemenea initiativa ar submina principiul de baza al regimului sau si ar infuria sustinatorii nationalisti.

Rusia: Pierderile militare in timp de pace sunt secret de stat

In timpul primelor mandate la Kremlin, Putin a cooptat si manipulat cu maiestrie grupurile liberale si nationaliste, insa in 2011-2012 aceasta strategie nu a mai functionat. Dezamagirea liberalilor a dus la cele mai ample proteste de strada anti-Kremlin, asa ca Putin nu a avut de ales si s-a intors catre nationalisti, care sunt acum cel mai mare grup de sustinatori ai sai. Daca i-ar trada si pe acestia, consecintele ar depasi simplele proteste de masa.

In plus, Putin are si probleme in ceea ce priveste energia. Sunt si problemele generate de preturile scazute la petrol si gaze, insa cel mai grav este ca jocul global pe piata energiei se schimba, si in niciun caz in favoarea Moscovei. Gazele de sist, gazul natural lichefiat si energiile regenerabile sunt trei domenii energetice in care Rusia este extrem de slaba.

Toate acestea, reorientarea Europei catre surse alternative de energie precum si potentiala relaxare a sanctiunilor in cazul Iranului, al treilea producator de gaze naturale din lume, ii dau dureri de cap lui Putin, sustine Business Insider.

Energia a fost mereu avantajul din maneca lui Putin: cu aceasta si-a bruscat vecinii si a santajat europenii. Acum, acest avantaj dispare.

Dar macar Putin castiga inimile, nu? Sau cel putin asa ar trebui, in conditiile in care de peste un an se aude cum propaganda ruseasca zdrobeste Occidentul in razboiul informatiilor.

Moscova a fost extrem de eficienta in campanii ce au semanat indoiala si confuzie in Occident si oficialii rusi au manipulat cu dibacie presa in chestiuni precum razboiul din Ucraina si doborarea zborului MH17.

Cu toate acestea, dupa ce a cheltuit aproape o jumatate de miliard de dolari pentru a-si transmite mesajele in intreaga lume, dupa ce a dezlantuit o armata de troli pe Internet si cea mai ampla campanie de dezinformare de la sfarsitul Razboiului Rece incoace, imaginea Rusiei in lume este dezastruoasa. Numai trei tari mai au o opinie pozitiva despre Rusia: China, Vietnamul si Ghana.

In Rusia, masina propagandei merge insa unsa. Ramane insa de vazut cat poate dura si asta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Putin criza Ucraina, #Putin confruntare Occident , #presedinte Rusia