Putin, interviu in presa germana despre criza din Ucraina si relatia cu Merkel

Autor: Ana Ilie
Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 10:52
6749 citiri
Putin, interviu in presa germana despre criza din Ucraina si relatia cu Merkel
Foto: Russia Today

Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat duminica, intr-un interviu acordat unei televiziuni germane, ca este convins ca ar trebui sa se poata gasi o solutie la criza ucraineana. Putin a adaugat ca este preocupat, cu toate acestea, de pericolul epurarii etnice.

In interviul de 30 de minute, Putin a aparat anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia, dar a incercat si sa cucereasca audienta germana spunand ca relatiile dintre cele doua natiuni n-au fost niciodata mai bune, scrie Reuters.

"Se poate gasi o cale de iesire din aceasta situatie? Da, sunt convins ca exista o cale", a afirmat Putin, dupa ce a criticat Guvernul ucrainean pentru ca a folosit forta, nu dialogul, impotriva adversarilor din est, pentru a declansa actuala criza.

"Voi spune asta direct: suntem foarte ingrijorati ca poate aparea dorinta de a folosi epurarea etnica. Ne ingrijoreaza o alunecare spre neo-nazism. Sunt oameni cu svastika pe maneca si forte armate cu simbolurile SS pe casti... Din acest motiv, ne temem ca exista o alunecare in acea directie. Ar fi un dezastru pentru oamenii din Ucraina", a afirmat Putin.

Putin, odinioara spion KGB in Germania de Est, fluent in limba germana, a vorbit aproape tot timpul in rusa si a spus ca a facut greseli si crede ca Ucraina are un viitor luminos, desi are nevoie de un cadru in care toate minoritatile sa se simta ca acasa.

"Este o natiune mare cu oameni mari. Dar, stii, lipseste un singur lucru: intelegerea ca pentru a avea succes, a fi stabila, si a creste, toata lumea trebuie sa aiba sentimentul ca aceasta este casa lor, indiferent ce limba vorbesc - fie ca e ungara, rusa, ucraineana sau poloneza", a explicat Putin.

Seful de la Kremlin a mai spus ca anexarea Crimeii a fost legitima, potrivit dreptului international, si democratica, deoarece atat parlamentul regional cat si oamenii au votat pentru acest lucru.

Trupele ruse au fost detasate acolo doar pentru a preveni o varsare de sange.

Putin s-a declarat surprins de reactia din Occident. "Consideram reactia complet nepotrivita cu ceea ce s-a intamplat. Sunt ferm convins ca Rusia nu a incalcat dreptul international in niciun fel", a spus el.

Putin s-a mai referit si la relatia cu cancelarul german Angela Merkel, cu care a afirmat ca lucreaza pentru a calma situatia din Ucraina.

"Este in interesul nostru... si vom cauta o solutie comuna si un cadru politic comun. Suntem pregatiti pentru asta, dar va functiona numai daca lucram impreuna", a explicat Putin.

Intrebat daca a facut greseli, a raspuns: "Uite, greseli se fac mereu - in afaceri si in viata privata. Toata lumea face greseli. Dar ceea ce este important este sa reactionezi la timp, sa analizezi si sa intelegi ca a fost o greseala si apoi sa-ti schimbi comportamentul - si sa nu ramai blocat intr-o fundatura, ci sa lucrezi in sensul gasirii unei solutii".

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Putin criza Ucraina, #Putin interviu Ucraina separatisti , #presedinte Rusia
Comentarii
Poza Musafir
Musafir
rank 5
interviu in presa germana despre criza din Ucraina