Putin isi retraieste criza varstei a doua - Cum incearca sa rescrie sfarsitul Razboiului Rece

Autor: Ana Ilie
Sambata, 20 Iunie 2015, ora 12:20
8080 citiri
Putin isi retraieste criza varstei a doua - Cum incearca sa rescrie sfarsitul Razboiului Rece
Foto: Kremlin

Presedintele rus Vladimir Putin a avut parte de o criza a varstei a doua pe care nu a uitat-o niciodata - si, mai mult, incearca acum sa rescrie evenimentele petrecute in jurul varstei de 40 de ani care i-au marcat existenta.

Brian Whitmore, de la Radio Free Europe/Radio Liberty, scrie ca pentru Vladimir Putin, perioada 1989-1991 a fost una extraordinar de proasta. A confruntat o multime de demonstranti anti-comunisti maniosi in fata sediului KGB din Dresda dupa caderea Zidului Berlinului, a ars cu frenezie documentele de spionaj si apoi a fost nevoit sa se intoarca in URSS, unde a asistat la implozia regimului, scrie Business Insider.

A fost, probabil, cea mai tare din crizele varstei a doua, scrie sursa citata. Si acum Putin, impreuna cu aliatii sai, vrea sa-si foloseasca controlul asupra politicii si institutiilor de securitate din Rusia pentru a incerca sa rescrie acele evenimente.

De teama lui Putin, in UE apare inca un sistem de aparare antiracheta

In ultima vreme a avut loc o serie de actiuni din partea legislatorilor, procurorilor si inaltilor oficiali, cu scopul de a reimagina si reinterpreta sfarsitul Razboiului Rece si al URSS si in unele cazuri se actioneaza ca si cum aceste evenimente nu au avut loc.

E un val de initiative bizare, unele prostesti, altele de-a dreptul amenintatoare. Spre exemplu, incercarea Rusiei de a urmari in justitie lituanienii care au fentat serviciul militar in URSS bifeaza toate cele trei categorii.

Rusia devine tot mai agresiva: Trupe la granita cu Ucraina, amenintari nucleare, declaratii belicoase

Este vorba despre evenimentele de dupa declararea independentei Lituaniei, in martie 1990, dar inainte ca URSS sa se dizolve oficial, in decembrie 1991. Liderii republicii baltice au solicitat tinerilor sa nu se inroleze in aceasta perioada in Armata Rosie, ceea ce aproximativ 1500 de tineri au si facut. Zeci dintre acestia au fost arestati sau inrolati cu forta.

Dupa caderea Uniunii Sovietice, Moscova a renuntat la acuzatiile impotriva lor. Insa la sfarsitul anului trecut procurorii rusi au redeschis cazurile si chiar au avut curajul de a cere lituanienilor sa ii ajute - bineinteles ca au fost refuzati.

Este o initiativa si bizara si prosteasca, dar nu e nimic de gluma pentru cei vizati. UN lituanian de 45 de ani, speriat de perspectiva, a acceptat sa vorbeasca despre asta numai sub pseudonim, si a spus ca Ministerul sau de Interne l-a sunat sa-l informeze depsre intentiile Moscovei, si mai ales sa nu calatoreasca in afara tarilor UE si NATO.

Rusia, amenintari fara precedent: Trimitem trupe! Este cel mai agresiv pas de la Razboiul Rece

Un alt exemplu al triadei bizar-prostesc-amenintator este initiativa a doi parlamentari din partidul de guvernare Rusia Unita de a cere procurorului general sa evalueze legalitatea Consiliului de Stat URSS si a actiunilor sale.

Consiliul de Stat URSS a fost infiintat de Mihail Gorbaciov la 5 septembrie 1991, dupa o lovitura de stat esuata, cu o luna in urma. Consiliul a existat mai putin de patru luni drept principala autoritate de guvernare a tarii si a gestionat disolutia URSS in decembrie 1991. Una din cele mai importante decizii luata de Consiliu, la numai doua zile dupa infiintare, a fost recunoasterea independentei Lituaniei, Letoniei si Estoniei.

Un paria pentru Occident, de ce este Putin primit cu bratele deschise in Italia

Acum, cei doi parlamentari Ievgheni Federov si Anton Romanov, considera ca URSS a pierdut astfel "teritorii importante strategic si porturi la mare" si decizia a "provocat daune enorme suveranitatiii, integritatii teritoriale, securitatii nationale si apararii tarii si a dus la dezmembrarea unui stat unit".

Avand in vedere actiunile Rusiei impotriva tarilor baltice, aceasta initiativa este amenintatoare de-a dreptul. In ultimii ani, Moscova a avut o retorica belicoasa, a facut exercitii militare provocatoare si zboruri amenintatoare, a incalcat spatiul aerian si maritim, a facut incursiuni peste granita. Iar acum etse disputata insasi legalitatea independentei statelor baltice.

In fine, al treilea exemplu al prelungitei crize de varsta a doua a lui Putin este "anexarea" Germaniei de Est.

La o prima vedere, e dificil sa consideri amenintatoare propunerea presedintelui Dumei, Serghei Nariskin, de a condamna "anexarea" Germaniei de Est de catre Germania de Vest, in 1990.

Bombardiere rusesti depistate in spatiul britanic: Avioane militare, trimise pentru interceptare

Ideea, bizara si prosteasca la o prima vedere, a fost preluata si amplificata de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, tocmai in Germania, la Conferinta de Securitate de la Munchen de anul acesta. Lavrov a spus audientei ca, spre deosebire de peninsula ucraineana Crimeea, "Germania a fost unita fara un referendum", spre rasul demnitarilor prezenti.

Bizar, dar are si sens, scrie sursa citata, daca se ia in considerare trauma pe care Putin insusi sustine ca a suferit-o cand Germania de Est si-a rasturnat conducatorii comunisti sprijiniti de Moscova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Putin Razboi Rece, #Putin rescrie Razboi Rece , #presedinte Rusia
Comentarii
Poza VOIENI
VOIENI
rank 5
Nu ne intereseaza Putin si actiunile lui interne.