Putin, mesaj cu zambetul pe buze pentru protestatari: Sa fie pregatiti "sa se barbiereasca" dupa gratii

Marti, 03 Martie 2020, ora 21:46
6045 citiri
Putin, mesaj cu zambetul pe buze pentru protestatari: Sa fie pregatiti "sa se barbiereasca" dupa gratii
Foto: Hepta.ro/Arhiva

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca persoanele care participa la actiuni de protest neautorizate trebuie sa fie pregatite sa 'lancezeasca' in inchisoare si sa se obisnuiasca cu ideea ca vor trebui 'sa se barbiereasca' dupa gratii, potrivit agentiilor de presa AFP si TASS.

'Daca nu ati primit autorizatie si manifestati, atunci da, va rugam sa mergeti sa va barbieriti' in inchisoare, a spus seful statului surazand intr-un interviu pentru agentia de presa rusa TASS difuzat marti. 'Sa va odihniti, sa va destindeti un pic!', a continuat el pe un ton glumet, transmitand practic Opozitiei ca politia va actiona in acelasi mod brutal ca pana acum in cazul manifestatiilor neautorizate.

'Pentru trei sau cinci ani?' l-a intrebat jurnalistul Andrei Vandenko de la TASS, autorul seriei de interviuri organizate de agentia oficiala de presa a Rusiei cu Vladimir Putin prilejuite de implinirea a 20 de ani de cand acesta se afla la putere.

'Acest lucru decide tribunalul', i-a raspuns liderul rus, adaugand in acelasi timp ca legislatia 'unor tari' prevede ca participantii la actiuni de protest neautorizate sa 'lancezeasca cinci ani sau zece ani de inchisoare'.

'Aceasta este legea si trebuie sa o respectam. In caz contrar, situatia din tara explodeaza, altfel lasam ca masinile sa fie incendiate pe strazi', a afirmat presedintele rus.

Politia rusa a suprimat cu brutalitate manifestatiile neautorizate de la Moscova in vara anului trecut pentru a protesta impotriva excluderii candidatilor de opozitie de la alegerile locale. Numerosi manifestanti au fost condamnati la pedepse mergand pana la cinci ani de inchisoare si chiar mai mult in unele cazuri.

Legea rusa obliga organizatorii sa primeasca autorizatie din partea politiei si municipalitatii pentru orice fel de manifestatie, dar aceasta este foarte dificil de obtinut, potrivit opozantilor rusi.

Manifestatiile 'solitare', cu un afis in maini, reprezinta in prezent singura forma de protest in Rusia care nu necesita autorizatie prealabila.

In acelasi interviu, Putin a declarat ca legislatia privind agentii straini nu incalca drepturile nimanui, dar protejeaza Rusia de ingerintele din afara in viata politica a tarii. Rusia nu interzice activitatile organizatiilor non-profit cu finantare straina pe teritoriul sau, asa cum se face in unele tari, sustine Putin, adaugand ca aceasta eticheta este atribuita doar celor care primesc 'finantare din strainatate si sunt angajate in activitati politice interne'.

Din 2012, dupa realegerea lui Vladimir Putin in functia de presedinte al Federatiei Ruse pentru a treia oara, organizatiile neguvernamentale sunt obligate sa se inregistreze ca 'agenti straini' daca primesc finantare din afara tarii.

In 2017, actul normativ a fost extins inclusiv la mass-media, dupa modelul legii FARA (Foreign Agent Registration Act) din SUA. Dar varianta ruseasca a FARA - la care a facut referire si Putin in interviul acordat TASS, afirmand ca o asemenea lege exista si in Statele Unite, se deosebeste foarte mult de legea americana, in vigoare din 1938, care a fost adoptata special pentru a contracara propaganda nazista.

In 2019, aceasta lege a fost extinsa si la persoanele fizice. Astfel, orice persoana care primeste bani din strainatate si se implica in viata politica a Rusiei poate fi etichetata in acest mod.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Putin protestatari barbierit inchisoare , #presedinte Rusia
Comentarii
Poza McKinley
McKinley
rank 1
Mesaj clar adresat presului Klaun si romanilor frustati.
Poza rautzu
rautzu
rank 5