Putin ordona masuri militare ca reactie la eventuala retragere a SUA din Tratatul Nuclear

Marti, 04 Decembrie 2018, ora 16:43
3978 citiri
Putin ordona masuri militare ca reactie la eventuala retragere a SUA din Tratatul Nuclear
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat pregatirea unor masuri militare ca reactie la eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF).

La sfarsitul lunii noiembrie, Vladimir Putin a avut o serie de intrevederi cu directorii serviciilor de securitate, cu managerii din industria de aparare si cu sefii comandamentelor militare, anunta TASS.

"Au fost analizate masuri pentru consolidarea capacitatilor de lupta ale fortelor armate si mijloace necesare in contextul accelerarii cursei inarmarii din cauza planului Statelor Unite de retragere din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare", a declarat Serghei Soigu, ministrul rus al Apararii.

"Comandantul suprem a fost informat despre procesul de construire si dezvoltare a fortelor armate, despre capacitatea de a garanta securitatea militara si a contracara un inamic avansat tehnologic", a subliniat Serghei Soigu.

Presedintele Donald Trump a anuntat ca Statele Unite se vor retrage din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), acuzand Rusia de incalcarea acordului semnat in anul 1987.

Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri. Donald Trump sustine ca Rusia a incalcat acest tratat, dar Administratia Vladimir Putin a acuzat in mai multe randuri ca sistemele balistice instalate de Statele Unite in Europa, inclusiv in Romania, constituie incalcari ale acordului.

Washingtonul insista ca Administratia de la Moscova a dezvoltat o noua racheta cu raza medie de actiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin incalcarea Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare.

Acordul INF a intrat in vigoare in anul 1987, fiind semnat de presedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul sau din Uniunea Sovietica, Mihail Gorbaciov. Potrivit cotidianului New York Times, in afara faptului ca Rusia ar fi incalcat Tratatul INF, Administratia SUA vrea sa renunte la acest acord, deoarece este constransa sa nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei in consolidarea pozitiei in vestul Oceanului Pacific.

Dat fiind ca nu este semnatara a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de actiune.

Rusia a negat ca ar incalca Tratatul INF, dar a acuzat ca sistemele balistice instalate de SUA in Romania intra in contradictie cu acest acord.

Sistemele balistice instalate de Statele Unite in Europa au caracter ofensiv, fiind o incalcare grava a Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), a acuzat Ministerul rus de Externe, referindu-se la platforma Aegis, montata in Romania.

Statele Unite au inceput sa instaleze in Romania si Polonia sisteme de rachete ofensive, prin incalcarea Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), a acuzat recent Vladimir Iermakov, seful Departamentului pentru Neproliferare si Controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.

"Exista grave semne de intrebare referitoare la actiunile colegilor nostri americani, actiuni care sunt in contradictie cu Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare, inclusiv amplasarea lansatoarelor terestre Mk-41 in Romania si Polonia", a declarat Vladimir Iermakov la inceputul lunii octombrie, in cursul unei dezbateri organizate de o comisie a Adunarii Generale ONU.

Citește și:
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
În ultimele două săptămâni, opinia publică din România a fost inflamată de o informație lansată public de ministrul Sorin Grindeanu, potrivit căreia autoritățile din Ucraina ar face...
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
#Putin SUA Tratat Nuclear, #Putin America Tratat Nuclear, #Putin Trump Tratat Nuclear , #presedinte Rusia
Comentarii