Putin: Rusia ar putea fi de acord cu o lovitura militara impotriva Siriei

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 10:25
4055 citiri
Putin: Rusia ar putea fi de acord cu o lovitura militara impotriva Siriei

Presedintele rus, Vladimir Putin, a spus, miercuri, ca Rusia ar putea aproba o operatiune militara in Siria, daca se dovedeste ca Damascul a comis atacuri chimice, si numai daca o astfel de operatiune are aprobarea ONU.

Intr-un interviu acordat AP Si Canal1 din Rusia, postat si pe site-ul Kremlinului miercuri, Putin precizeaza ca Rusia isi va indeplini contractele de livrare de arme Siriei. Putin a aratat ca Moscova a livrat unele componente ale sistemului de aparare anti-racheta S-300 Siriei insa a sistat celelalte livrari pentru moment.

Putin a avertizat, in acelasi timp, occidentul sa nu ia actiuni unilaterale in Siria. A sugerat ca Rusia ar putea vinde sistemul in alta parte daca occidentul ataca Siria fara sprijinul Consiliului de Securitate ONU.

Putin a mai spus ca ii pare rau ca presedintele american, Barack Obama, a anulat o intalnire cu el la Moscova, inainte de summitul ce incepe joi la Sankt Petersburg in formatul G-20 dar spera ca va reusi sa vorbeasca pe indelete despre Siria cu aceasta ocazie.

Presedintele rus a parut a adopta un ton neobisnuit de conciliator fata de SUA. "Presedintele Obama nu a fost ales de poporul american pentru a fi dragut cu Rusia. Si umilul vostru servitor nu a fost ales de cetatenii Rusiei pentru a fi dragut cu cineva. Muncim, ne certam in legatura cu unele chestiuni. Suntem oameni. Cateodata unul se supara. Dar as vrea sa repet inca o data ca interesele globale reciproce formeaza o baza buna de gasire a unei solutii comune la problemele noastre", a subliniat Putin.

Liderul de la Kremlin a aratat ca ar fi "ridicol" ca Assad sa utilizeze arme chimice, insa "daca sunt date ca armele chimice au fost utilizate, si folosite de armata regulata, aceste dovezi trebuie prezentate Consiliului de Securitate ONU. Si ar trebui sa fie convingatoare. Nu trebuie sa se bazeze pe zvonuri si informatii obtinute de serviciile speciale prin trasul cu urechea, conversatii si lucruri asemenea".

Acesta a adaugat ca pana si in SUA "sunt experti care considera ca dovezile prezentate de administratie nu sunt convingatoare" si ca nu exlcud posibilitatea ca atacul sa fi fost comis de rebeli.

Citeste si:
A murit răscoala lui Dacian Cioloș. Parlamentarii PLUS n-au vrut să-l urmeze - SURSE
A murit răscoala lui Dacian Cioloș. Parlamentarii PLUS n-au vrut să-l urmeze - SURSE
Europarlamentarul USR Dacian Cioloș s-a răzgândit: nu mai rupe partidul. Fostul premier nu a reușit să-i convingă pe parlamentarii proveniți din vechiul PLUS să-l urmeze într-un nou...
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...