Putin si fabrica sa de troli: O fosta angajata face dezvaluiri

Vineri, 04 Septembrie 2015, ora 14:06
8240 citiri
Putin si fabrica sa de troli: O fosta angajata face dezvaluiri
Foto: Arhiva Ziare.com

O armata de troli din Rusia se foloseste de Internet pentru a promova politica externa a lui Vladimir Putin si pentru a intoarce razboiul din Ucraina impotriva liderilor occidentali.

O fosta angajata a Internet Research Agency din Rusia, Liudmila Savciuk, a oferit o perspectiva din interior asupra masinii de propaganda in care tinerii sunt platiti pentru a-l ridica in slavi pe Vladimir Putin, arata CNN Money.

Savciuk, in varsta de 34 de ani, care acum conduce un grup rusesc anti-propaganda, spune ca lucreaza sub acoperire pentru "a-i deconspira pe troli si a-i face sa iasa la lumina".

Noi dezvaluiri din armata de postaci a lui Putin - Ce face si cat castiga un "trol" care lucreaza pentru Kremlin

Jurnalista liber profesionista a precizat ca s-a angajat ca blogger la agentia pro-Kremlin, insa ulterior a dat organizatia in judecata pentru practicile de angajare. Ea a vrut sa demaste activitatile obscure ale agentiei.

Totusi, Guvernul rus a negat ca ar desfasura o astfel de operatiune online si nu a recunoscut ca aceasta agentie exista. Insa un tribunal i-a dat castig de cauza luna trecuta lui Savciuk, stabilind ca acuzatiile sale sunt intemeiate. In plus, instanta a decis ca jurnalista sa primeasca despagubiri simbolice in valoare de o rubla.

"Existenta fabricii de troli a fost recunoscuta, iar instanta a constatat ca acestia sunt platiti sa scrie comentarii", a declarat tanara.

Savciuk a precizat ca agentia are sediul in Sankt Petersburg si este formata in mare parte din tineri care nu reusesc sa isi gaseasca un loc de munca in alta parte.

Noi marturii din "armata de postaci" a lui Putin: Interviul de angajare si strategia de propaganda

Angajatii aveau ca sarcina sa atace Europa si Ucraina, dar si lideri occidentali precum presedintele american Barack Obama, si sa promoveze doua personaje: pe Vladimir Putin si pe ministrul rus al Apararii Serghei Shoigu.

"Cei mai multi dintre ei lucreaza fara sa fi constienti si scriu ce li se dicteaza. Daca maine li se spune sa il laude pe Obama si sa il urasca pe Putin, asa vor face", a declarat blogger-ul.

Trolii lui Putin sunt platiti cu aproximativ 750 de dolari pe luna. Savciuk sustine ca si-a donat salariu in scopuri caritabile.

Acuzatiile ca liderul de la Kremlin are in spate o masina de propaganta s-au intensificat dupa anexarea Crimeea de catre Rusia, in luna martie a anului trecut.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#troli putin, #troli Rusia, #postaci Rusia, #propaganda Rusia , #presedinte Rusia