Putin si Hollande, intalnire cruciala: Ce au decis si unde nu s-au inteles

Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 07:48
3723 citiri
Putin si Hollande, intalnire cruciala: Ce au decis si unde nu s-au inteles
Foto: Kremlin

Rusia si Franta isi vor "coordona si intensifica" loviturile in Siria contra gruparii Statul Islamic, au declarat joi presedintii Vladimir Putin si Francois Hollande la Kremlin, in ciuda divergentelor lor persistente asupra soartei presedintelui Bashar al-Assad.

"Loviturile contra Daesh (acronim arab pentru Statul Islamic - n.red.) vor fi intensificate si coordonate", a declarat Francois Hollande intr-o conferinta de presa la Kremlin, dupa o ora si jumatate de discutii si un dineu cu omologul sau rus, relateaza AFP.

Vladimir Putin a confirmat ca "Franta si Rusia au convenit sa-si consolideze activitatea in lupta impotriva terorismului si in schimbul de informatii".

Loviturile ruse si franceze vor viza in primul rand transportul de produse petroliere, a caror vanzare este principala sursa de finantare a ISIL, a subliniat Putin.

Aceste lovituri nu ii vor viza in schimb pe cei "care lupta impotriva Daesh", a spus Hollande, referindu-se la rebelii moderati ce lupta contra Statului Islamic.

Fara a confirma daca acestia din urma nu vor fi vizati de aviatia rusa, Vladimir Putin a declarat ca Rusia va face "schimb de informatii cu privire la zonele unde se afla opozitia clara si nu teroristii, si se va abtine sa o ia la tinta".

"Opozitia clara" inseamna grupuri care nu sunt nici islamisti si nici "teroristi", potrivit Kremlinului, in timp ce occidentalii acuza Moscova ca ii vizeaza pe rebelii moderati in acelasi mod ca pe Statul Islamic, pentru a-si proteja aliatul, regimul de la Damasc, aminteste France Presse.

Divergentele dintre Paris si Moscova raman: pentru Francois Hollande, Bashar al-Assad nu isi are "locul in Siria" de maine, in timp ce Vladimir Putin a declarat ca regimul de la Damasc, sustinut de Moscova de la inceputul conflictului, este un "aliat natural in lupta impotriva terorismului".

"Este imposibil sa se lupte cu succes impotriva teroristilor din Siria, fara a se baza pe o operatiune terestra", a declarat presedintele rus, reamintind ca doar armata guvernamentala siriana este prezenta la sol.

Hollande cere la Moscova crearea unei mari coalitii impotriva Statul Islamic. Putin, dispus sa coopereze

Intalnirea dintre cei doi lideri a intervenit intr-un moment cand Moscova si Ankara traverseaza o grava criza, dupa ce Turcia a doborat marti un bombardier rusesc deasupra frontierei siriene, afirmand ca avionul se afla in spatiul ei aerian.

Putin acuza SUA: Stiau locul si momentul trecerii avioanelor noastre

Printre altele, Vladimir Putin a acuzat din nou Ankara ca ajuta Statul Islamic sa vanda produse petroliere, vorbind despre lungi coloane de camioane "care merg in Turcia zi si noapte".

Rusia isi incordeaza muschii: Companiile din tara lui Putin incep sa boicoteze Turcia

"Vreau sa cred ca guvernul turc nu este la curent... dar asta nu inseamna ca ei nu trebuie sa opreasca acest" trafic, a repetat el de mai multe ori, in timp ce presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a negat orice trafic de petrol cu ISIL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#intalnire Putin Hollande, #Putin Hollande Statul Islamic, #Putin Hollande atacuri Siria, #Putin Hollande Assad , #presedinte Rusia