Putin si politica "duceti-va dracului!": Ce se ascunde in spatele vizitei lui Kim Jong Un la Moscova

Luni, 23 Martie 2015, ora 14:29
14483 citiri
Putin si politica "duceti-va dracului!": Ce se ascunde in spatele vizitei lui Kim Jong Un la Moscova
Foto: Hepta.ro

Ce face un lider modial care si-a pierdut sustinea internationala si care si-a stricat relatiile cu aproape toate puterile globale pentru a arata ca inca mai are cativa prieteni?

Invita 26 de lideri, dintre care nu sunt toti chiar faimosi pentru democratie si transparenta, la o ceremonie fastuoasa care marcheaza 70 de ani de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si care va avea loc in luna mai.

Printre invitati se numara inclusiv un lider ostracizat de aproape intreaga lume, presedintele Coreei de Nord Kim Jong Un, se precizeaza intr-o analiza CNN.

Va fi un eveniment de genul "Bine ati venit in lumea 'duceti-va dracului!' a lui Vladimir Putin", dupa cum a sintetizat situatia analistul nord-coreean Nicholas Eberstadt.

"Rusia nu castiga practic nimic daca joaca cartea Kim Jong Un. Este un fel de politica 'duceti-va dracului!'", sustine specialistul nord-coreean.

Kim Jong Un a confirmat - face o vizita in Rusia, la invitatia lui Putin

Rusia si Coreea de Nord dau mana: Kim Jong Un, invitat la Moscova - surse

Aceasta politica "duceti-va dracului!" a fost aplicata de Rusia inca de anul trecut, cand Moscova si-a consilidat relatiile cu Phenianul, dupa ce Occidentul si-a crescut prezenta militara in vecinatatea Rusiei, pe fondul anexarii Crimeii.

Liderii mondiali boicoteaza evenimentul

Presedintele american Barack Obama, premierul britanic David Cameron si cancelarul german Angela Merkel, toti vor boicota marele eveniment al lui Vladimir Putin, ca pedeapsa pentru invadarea Ucrainei.

Totusi, cunoscutul lider al "regatului sihastru", Kim Jong Un, va participa la ceremonia de luna viitoare, fiind prima vizita diplomatica in strainatate efectuata de liderul de la Phenian de la preluarea puterii, in anul 2011, dupa cum a precizat saptamana trecuta un oficial rus.

Vizita liderului nord-coorean nu are doar implicatii diplomatice, ci si practice, intrucat Moscova cauta sa isi intensifice relatiile cu oficialii de la Phenian, relatii care ar putea aduce beneficii economice pentru ambele natiuni.

Cele doua tari au decis sa celebreze impreuna un "An al prieteniei", care probabil va include acorduri de cooperare financiara, schimburi comerciale si investitii.

Coreea de Nord ar putea ajuta Rusia sa isi suplimenteze livrarile de gaze naturale catre Coreea de Sud, daca tara represiva va permite Moscovei sa construiasca o conducta pe teritoriul sau.

De asemenea, Rusia are un interes legitim in a preveni Coreea de Nord sa devina o putere nucleara, iar Putin ar putea sa isi exercite influenta asupta Phenianului, pentru a limita dezvoltarea nucleara.

Pe langa aspectele practice, simbolismul invitatiei adresate lui Kim Jong Un la Moscova este la fel de important.

Cine mai este Putin la nivel global?

Richard Weitz, expert in politicile Rusiei de la Institutul Hudson din Statele Unite, a precizat ca ceremoniile dedicate sfarsitului celui de-al Doilea Razboi Mondial au scopul sa arata puterea pe care inca o mai are Putin pe scena internationala.

"Isi doreste sa reitereze rolul global al Moscovei, sa transmita mesajul ca Moscova joaca un rol important, mai ales in Asia", a punctat acesta.

O alianta cu Rusia ar aduce beneficii uriase pentru Coreea de Nord, care cauta cu disperare aliati in cadul ONU, precum si un alt partener economic pentru a contrabalansa dependenta istorica fata de China.

"Ceea ce nu e clar deocamdata este cat de multa energie este dispus Kremlinul sa investeasca in noile relatii cu Phenianul", a notat Eberstadt.

Pana acum, foarte putine dintre intentiile declarate s-au si materializat. Iar Chris Hill, fost ambasador american in Coreea de Sud, este sceptic cu privire la faptul ca vreo idee va prinde contur.

"Nu cred ca rusii sunt mai entuziasti decat noi (americanii - n.red.) in ceea ce priveste Coreea de Nord. Este modul lor de a-ti baga degetul in ochi", a spus specialistul.

Statele Unite si-au propus sa izoleze Coreea de Nord, ca pedeapsa pentru programul nuclear la care lucreaza autoritatile de la Phenian si pentru incalcarile sistematice ale drepturilor omului.

Coreea de Nord ameninta cu un razboi nuclear daca se va simti amenintata de SUA

Liderii occidentali s-au alaturat eforturilor americanilor si au impus la randul lor sanctiuni impotriva regimului de la Phenian, in speranta ca nord-coreeni vor renunta la programul nuclear si vor imbunatati modul in care sunt tratati cetatenii.

Coreea de Nord s-a investigat singura si a descoperit ca nu comite abuzuri la adresa drepturilor omului

Invitatia sfidatoare a lui Putin

Insa invitatia lui Putin, care plaseaza Coreea de Nord la acelasi nivel cu alte tari participante - cum ar fi Grecia sau China - reprezinta o respingere flagranta a politicilor occidentale si o incercare de a submina importanta lor.

Weitz considera ca evenimentul fastuos "il va face pe Putin sa se simta bine, il va face sa creada ca inca este un lider international important", mai ales in contextul in care singura atentie pe care a mai primit-o liderul rus s-a datorat disparitiei sale timp de 11 zile din viata publica.

Unde si de ce a disparut Vladimir Putin? Cele mai bune teorii

Acum, atentia s-a indreptat catre vizita lui Kim Jong Un la Moscova. "E un fel de 'Uitati-va aici, nu acolo! Uitati-va la ceremonia noastra minunata, nu la cele 11 zile in care am lipsit'", a punctat Eberstadt.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Kim Jong Un Moscova, #Kim Jong Un Putin, #Kim Jong un vizita Rusia, #Rusia Coreea Nord , #presedinte Rusia