Putin spune ca ofera "conditii favorabile" pentru alegerile din Ucraina: Cine nu vede sa se uite mai bine

Joi, 22 Mai 2014, ora 19:56
2714 citiri
Putin spune ca ofera "conditii favorabile" pentru alegerile din Ucraina: Cine nu vede sa se uite mai bine
Foto: NBC News

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat, miercuri, ca a ordonat retragerea trupelor militare aflate la granita pentru crearea unui mediu favorabil desfasurarii alegerilor prezidentiale din Ucraina, care vor avea loc duminica.

Liderul rus a precizat, insa, ca lupta autoritatilor de la Kiev impotriva separatistilor din sud-estul tarii va face ca oficialilor de la Kremlin sa le fie greu sa se inteleaga cu noul presedinte al Ucrainei, relateaza The Star, care citeaza agentia AP.

Retragerea trupelor rusesti a fost menita sa creeze "conditii favorabile pentru alegerile prezidentiale din Ucraina si sa puna capat speculatiilor", a declarat Putin in Shanghai, in timpul summit-ului pe teme de securitate din China la care a luat parte.

Putin a fost rugat sa comenteze reactia NATO referitoare la retragerea trupelor, Alianta precizand ca nu exista deocamdata dovezi pentru asa ceva, iar presedintele Rusiei a spus ca "cine nu vede sa se uite mai bine".

SUA: Este "prea devreme" sa stabilim daca Putin si-a retras trupele de la granita cu Ucraina

Totusi, Ministerul rus al Apararii a afirmat ca trupele militare de la granita cu Ucraina au plecat si ca ar urma sa ajunga in bazele lor permanente pana pe 1 iunie.

NATO, care estimeaza ca trupele rusesti de la frontiera cu Ucraina sunt in numar de 40.000, a repetat ca nu vede niciun semn de retragere, in contextul in care Putin a mai anuntat ca soldatii vor pleca, iar ulterior s-a dovedit ca acest lucru nu era adevarat.

Putin vrea pace cu Ucraina? Rusia face un important pas inapoi

Presedintele rus le-a ordonat trupelor militare aflate in apropiere de granita cu Ucraina sa se intoarca la bazele lor permanente, au anuntat, luni, oficialii de la Kremlin.

Miscarea sugereaza intentia lui Vladimir Putin de a rezolva criza din Ucraina, Rusia aflandu-se in aceasta perioada in cele mai proaste relatii cu puterile vestice de la sfarsitul Razboiului Rece.

Uniunea Europeana si Statele Unite au protestat vehement fata de trimiterea a 40.000 de trupe militare ale Rusiei la granita cu Ucraina, vazand miscarea ca pe o intentie de a ocupa si alte regiuni, dupa anexarea Crimeii in luna martie.

Totusi, Ministerul rus al Apararii a insistat asupra faptului ca la frontiera dintre cele doua tari nu se intampla nimic neobisnuit, ci doar se desfasoara exercitii militare obisnuite.

Insa Putin i-a cerut ministrului Apararii Serghei Soigu sa retraga toate fortele implicate in presupusele exercitii din regiunile Rostov, Belgorod si Briansk.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia afirmă că noul ajutor american pentru Ucraina nu va schimba situația de pe front. „Va suferi pierderi mai mari”
Rusia afirmă că noul ajutor american pentru Ucraina nu va schimba situația de pe front. „Va suferi pierderi mai mari”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat luni, 22 aprilie, că noul pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina, în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, nu va schimba situaţia de...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Vladimir Putin prezidentiale Ucraina, #Vladimir Putin alegeri Ucraina, #Putin Ucraina , #presedinte Rusia