Putin spune stop referendumurilor pentru independenta in sud-estul Ucrainei

Miercuri, 07 Mai 2014, ora 16:53
7453 citiri
Putin spune stop referendumurilor pentru independenta in sud-estul Ucrainei
Foto: Arhiva

Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat, miercuri, ca referendumurile pentru independenta din doua regiuni sud-estice ale Ucrainei trebuie sa fie amanate.

Astfel, Vladimir Putin nu doreste, pentru moment, organizarea unui vot popular in regiunile Lugansk si Donetk din sud-estul Ucrainei, scrie Russia Today.

De asemenea, liderul rus sustine ca gruparile ucrainene de extrema dreapta se afla in spatele incidentelor din ultima perioada, soldate cu zeci de morti, adaugand ca guvernul de la Kiev nu a facut nimic pentru a le dezarma.

"Rusia crede ca aceasta criza, care a inceput in Ucraina si care se dezvolta acum activ in concordanta cu cel mai rau scenariu, trebuie sa fie pusa pe seama celor care au organizat lovitura de stat din Kiev, din 22-23 februarie, si care inca nu fac nimic pentru a dezarma gruparile nationaliste de extrema dreapta", a acuzat Vladimir Putin.

Dialogul intre Kiev si protestatari, crucial

Presedintele rus a subliniat ca dialogul direct intre Kiev si protestatarii anti-guvern din sud-estul Ucrainei reprezinta cheia pentru solutionarea conflictului. Este crucial "sa cream conditiile necesare pentru acest dialog", a completat Putin.

Comandantul NATO in Europa: Rusia poate sa-si atinga scopurile in Ucraina fara invazie

Pentru a putea face acest pas, este esential ca referendumul programat de catre separatisti duminica, 11 mai, sa fie amanat.

"Facem un apel catre reprezentantii regiunilor sud-estice ale Ucrainei si suporterii federalizarii tarii sa amane referendumul din 11 mai, pentru crearea conditiilor necesare unui dialog", a declarat Putin in cadrul unei conferinte de presa organizate la Moscova, alaturi de presedintele Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Didier Burkhalter.

Separatistii din sud-vestul Ucrainei au raspuns rapid apelului presedintelui rus. Unul dintre liderii regiunii Donetk, autoproclamata republica populara, a afirmat ca posibilitatea amanarii referendumului va fi discutata joi.

"Respectam pozitia lui Putin. Este un politician echilibrat. Asa ca vom discuta aceasta propunere maine (joi - n.red.), in cadrul consiliului popular", a spus Denis Pusilin.

Inca doua regiuni din Ucraina se vor uni cu Rusia? Ce reactie vor avea SUA

Liderul rus a afirmat ca Moscova si OSCE au ajuns la o intelegere in ceea ce priveste rezolvarea crizei din tara vecina.

"Moscova este interesata de o rezolutie rapida a crizei din Ucraina, luand in considerare interesele tuturor locuitorilor tarii", a mentionat el.

De asemenea, Putin a anuntat ca Angela Merkel a sugerat, miercuri, organizarea unei "mese rotunde" pe aceasta tema, propunere agreata in totalitate de Moscova.

Trupele rusesti de la granita cu Ucraina au fost retrase

El a mai spus ca Rusia si-a retras trupele militare de la granita cu Ucraina. "Ni s-a spus ca trupele noastre de la granita cu Ucraina reprezinta o chestiune ingrijoratoare - le-am retras. Ele nu se afla acum pe teritoriu ucrainean, ci in locuri in care desfasoara, la distanta, exercitii militare obisnuite", a declarat presedintele rus.

Criza din Ucraina: Nave de razboi si submarine rusesti, trimise in Marea Neagra

Putin considera ca alegerile prezidentiale din Ucraina, programate pentru data de 25 mai, sunt o miscare "in directia corecta", insa este de parere ca inainte de acestea ar trebui intreprinsa o reforma constitutionala.

OSCE pregateste un plan de actiune

Didier Burkhalter, presedintele si ministrul de Externe al Elvetiei, a confirmat afirmatiile lui Vladimir Putin, adaugand ca OSCE va prezenta un plan de actiune referitor la situatia din Ucraina in orele urmatoare.

"Oferta noastra actuala este urmatoarea: vom oferi, in urmatoarele ore, un plan de actiune pentru cei patru semnatari ai acordului de la Geneva (Ucraina, Rusia, Uniunea Europeana si Statele Unite - n.red.) ", a precizat Burkhalter, adaugand ca planul va contine "pasi concreti" pentru rezolvarea crizei din Ucraina.

Exista patru puncte principale ale planului, discutat mai devreme la Viena, a continuat el: "Acestea sunt incetarea tragerilor cu arme de foc, deescaladarea tensiunilor, dialogul si alegerile".

Criza ucraineana: Rusia exclude noi discutii la Geneva

Planul vine ca o alternativa "mai pragmatica" a discutiilor de pace de la Geneva, care nu sunt programate sa mai aiba loc in curand. Burkhalter considera ca dialogul dintre Kiev si rebelii din sud-estul Ucrainei este "o perspectiva realista, pentru ca numai cetatenii ucraineni trebuie sa fie implicati in stabilirea propriului lor destin".

A doua regiune din estul Ucrainei in care se va organiza un referendum pentru independenta

Declaratia presedintelui rus vine la scurt timp dupa ce "guvernatorul poporului" din Lugansk, Valeri Bolotov, a autorizat organizarea, la 11 mai, a unui referendum in care cetatenii regiunii vor fi intrebati daca sustin autonomia Republicii Populare Lugansk.

Anuntul Luganskului vine dupa o decizie similara luata de autoritatile autoproclamate din regiunea Donetk, ce au anuntat ca vor organiza un referenum similar tot in data de 11 mai.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Vladimir Putin amanare referendum Ucraina, #Vladimir Putin referendum Ucraina, #Vladimir Putin Ucraina , #presedinte Rusia