Putin vrea sa zgaltaie Europa din temelii si nu se limiteaza la Grecia

Duminica, 01 Februarie 2015, ora 11:31
31951 citiri
Putin vrea sa zgaltaie Europa din temelii si nu se limiteaza la Grecia
Foto: Hepta.ro

Satisfactia evidenta cu care Moscova a salutat victoria partidului de extrema stanga Syriza la alegerile din Grecia ar trebui sa fie un motiv serios de ingrijorare pentru decidentii europeni.

De cand UE a inceput sa sanctioneze Rusia, anul trecut, pentru anexarea ilegala a Crimeii si interventia militara in estul separatist al Ucrainei, Vladimir Putin a incercat sa gaseasca modalitati de a destabiliza proiectul european, arata jurnalistul The Telegraph Con Coughlin, expert international in terorism.

Alegeri in Grecia - Syriza: Plata totala a datoriilor, nerealista. Pica Grecia, pica si Europa

Exista rapoarte bine documentate, sustine acesta, potrivit carora Putin isi foloseste reteaua de fosti ofiteri KGB pentru a finanta mai multe partide de extrema dreapta din Europa.

Se suspecteaza ca presedintele rus a acordat chiar imprumuturi de milioane de euro formatiunii politice conduse de Marine Le Pen, Frontul National din Franta, care promoveaza ideologii si masuri anti-UE.

Atentia se indreapta spre Grecia

Acum, dupa victoria extremistilor de la Syriza in Grecia, se pare ca Moscova nu se va mai limita doar la sustinerea partidelor de dreapta antieuropene.

Alegeri in Grecia: Cine este liderul Syriza, "narcisistul periculos" care promite sa revolutioneze Europa

In ceea ce il priveste pe Putin, orice grup politic capabil sa destabilizeze Bruxelles-ul este dezirabil, crede ziaristul britanic, care subliniaza ca nu e nicio coincidenta ca primul care l-a felicitat pe liderul Syriza si noul premier al Greciei, Alexis Tsipras, a fost reprezentantul Rusiei in aceasta tara, Andrei Maslov.

Diplomatul rus i-a inmanat o scrisoare redactata de insusi Vladimir Putin, care face apel la consolidarea relatiilor dintre celor doua tari.

Povestea si secretele omului care a castigat Grecia si a zguduit Europa din temelii

Intr-adevar, noul guvern grec a transmis deja semnale ca ar putea adopa o atitudine pro-rusa, in conditiile in care a criticat planurile Uniuneii Europene de a inaspri sanctiunile impotriva Moscovei, acuzata ca a trimis mii de trupe rusesti sa ii sprijine militar pe insurgentii din Donetk si Luhansk.

UE nu da inapoi: Sanctiunile pentru Rusia au fost extinse

Avand in vedere ca prioritatea noului guvern grec este sa ii determine pe oficialii europeni sa mai reduca din masurile de austeritate, in schimbul carora Grecia a primit imprumuturi de 240 de miliarde de euro, schimbarile radicale de pe scena politica de la Atena nu sunt de bun augur pentru eforturile UE de a pune presiuni asupra Moscovei sa renunte la agresiunea afisata fara retineri in Europa Centrala si de Est.

Faptul ca Moscova pare sa aiba acum un nou aliat chiar in inima Europei il incurajeaza pe Vladimir Putin sa creada ca poate extinde influenta rusa prin provocarea de conflicte politice, in detrimentul Uniunii Europene.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Putin Europa Grecia, #Rusia Grecia relatii, #Rusia Grecia UE , #presedinte Rusia