Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Reactii europene la lista neagra a lui Putin: "Suntem mandri, nu speriati!"

Sambata, 30 Mai 2015, ora 20:15
5517 citiri
Reactii europene la lista neagra a lui Putin: "Suntem mandri, nu speriati!"

Politicieni europeni care au descoperit ca se afla pe o lista ruseasca de nume vizate de interdictii de calatorie, anterior confidentiala, au declarat sambata ca sunt mandri ca figureaza pe ea, in timp ce guverne europene in frunte cu cel german au criticat aceste interdictii.

Pe lista cu 89 de nume, anterior nedivulgata dar dezvaluita unor diplomati europeni joi, se afla fosti si actuali parlamentari si ministri vocali in criticarea presedintelui rus Vladimir Putin si a razboiului din Ucraina, relateaza AFP.

Politician roman, pe lista neagra a lui Putin: Sunt onorat sa apar romanii de amenintarea venita de la "imperiul raului"

"Cei care incearca sa ne cenzureze si care incearca sa ne faca sa ne fie frica sa ne aparam valorile merita si mai multe critici. In opinia mea asta inseamna sa fii foarte hotarat sa aperi pacea si libertatea in Ucraina", a declarat pentru AFP europarlamentarul suedez Anna Maria Corazza Bildt.

"Eu sunt mandra si nu speriata, iar acest lucru ma determina si mai mult sa continui. Daca Kremlinul ne ia pe mine si pe colegii mei in serios, asta inseamna ca facem treaba buna", a adaugat politiciana de centru dreapta, sotia fostului ministru de Externe suedez Carl Bildt.

Ea se afla printre cei opt suedezi si mai multi eurodeputati confirmati pe lista, intocmita ca raspuns la sanctiunile si interdictiile de calatorie impuse de catre Uniunea Europeana unor cetateni rusi pentru aanexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Moscova anul trecut.

"Nu ajuta"

Fostul ministru ceh de Exerne Karel Schwarzenberg, un critic aprig al politicilor Rusiei fata de Ucraina, a confirmat de asemenea ca se afla pe lista si a salutat acest lucru.

Romani pe lista neagra a Moscovei: "Rusia e statul care a amputat Romania printr-o intelegere cu Hitler"

"Cand am vazut celelalte nume (de pe lista), am aflat ca fac parte dintr-un club foarte select. Eu consider acest lucru o recompensa", a declarat el, citat de agentia CTK.

Intre alte nume de pe lista se afla cel al lui Guy Verhofstadt, liderul grupului liberal din Parlamentul European si fost premier belgian, si cel al fostului ministru suedez de centru-dreapta al Culturii Lena Adelsohn Liljeroth.

Potrivit cotidianului german Bild, sapte cetateni germani sunt vizati de interdictiile ruse, inclusiv Michael Fuchs, vicepresedintele grupului conservator CDU-CSU din Parlament, si fostul eurodeputat Daniel Cohn-Bendit.

Guvernul german s-a plans sambata in legatura cu secretul in care sunt invaluite aceste masuri si a anuntat ca se asteapta ca Rusia sa publice lista impreuna cu o detaliere a modului in care sa fie contestata in mod legal.

"Intr-un moment in care noi incercam sa dezamorsam un conflict amar si periculos in inima Europei, acest lucru nu ajuta", a declarat, citat intr-un comunicat, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier in timpul unei vizite in Ucraina.

Presa poloneza scrie ca nu mai putin de 18 polonezi sunt vizati de interdictii, inclusiv adjunctul ministrului Apararii Robert Kupiecki si presedintele Senatului Bogdan Borusewicz.

Borusewicz este un fost disident influent din perioada comunista caruia i s-a refuzat intrarea in Rusia in martie, unde dorea sa participe la funeraliile vocalului lider al opozitiei Boris Nemtov, asasinat langa Krmelin.

"Nicio surpriza"

Premierul olandez Mark Rutte a fost primul care a dezvaluit ca lista a fost impartasita unor diplomati europeni.

El a declarat vineri ca ar "informa Moscova in termeni fara echivoc" ca Olanda o respinge, avand in vedere ca interdictiile "nu au la baza legea internationala".

Guverne occidentale banuiau ca exista de ceva vreme o lista, in contextul in care o serie de politicieni si oficiali de rang inalt au fost opriti sa patrunda pe teritoriul Rusiei in ultimele luni.

Noul ministru finlandez de Externe Timo Soini a comentat intr-o postare pe blog in legatura cu singurul nume finlandez introdus pe lista - al eurodeputatei din cadrul Partidului Verzilor Hiedi Hautala - ca este inutila o "dramatizare excesiva" pe aceasta tema.

Cinci romani, indezirabili in Rusia - Chifu, Cioroianu si Tomac, printre cei aflati pe lista neagra

"Aceasta este o reactie asteptata fata de interdictiile de calatorie impuse (de catre UE) unor cetateni rusi. Nu este nicio mare surpriza", afirma seful diplomatiei finlandeze.

Omologul sau suedez nu este de acord cu el.

"Este un comportament foarte surprinzator care, din nefericire, nu imbunatateste imaginea Rusiei, iar noi am solicitat o clarificare a acestui comportament", a declarat vineri, pentru agentia TT, ministrul suedez de Externe Margot Wallstroem.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#reactie politicieni indezirabili Rusia, #politicieni interzisi Mosova, #lista neagra Putin , #presedinte Rusia