Robert Kaplan: Interesul rusilor e sa faca Romania cat mai slaba si mai nesigura

Duminica, 29 Mai 2016, ora 11:26
9003 citiri
Robert Kaplan: Interesul rusilor e sa faca Romania cat mai slaba si mai nesigura

Scriitorul si analistul de politica externa american Robert Kaplan a afirmat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca Rusia este interesata sa slabeasca legaturile Romaniei cu Vestul, transformand tara noastra intr-un stat cat mai nesigur, mai slab si mai corupt.

Invitat sa comenteze avertismentele recente lansate de Rusia catre Romania in legatura cu operationalizarea scutului antiracheta de la Deveselu, Robert Kaplan a spus: "Cred ca spune << Pazeste-te, Romania. Vom profita de orice ocazie pentru operatiuni de spionaj indreptate impotriva voastra >>. Pentru ca aveti acest scut antiracheta e in interesul lor, al rusilor, sa faca Romania cat mai slaba, mai corupta si mai nesigura cu putinta. Cu alte cuvinte, va spun sa slabiti legaturile. Cu cat legatura Romaniei cu Vestul este mai slaba, cu atat mai bine pentru Rusia".

Citeste aiciamenintarile lui Vladimir Putin la adresa Romaniei

Potrivit lui Kaplan, imperialismul rus in secolul XXI foloseste in primul rand subversiunea ca modalitate de manifestare, mai putin forta armata bruta.

Citeste si Care este mesajul din spatele amenintarilor lui Vladimir Putin

"De exemplu, sugrumarea Europei Centrale si de Est prin reteaua de conducte de gaze naturale. Cu cat tarile Europei Centrale si de Est sunt mai dependente de gazele naturale rusesti, cu atat mai bine e pentru Rusia, cu atat mai mult intaresc imperialismul rusesc", a explicat Kaplan.

De asemenea, Rusia cumpara mass-media prin intermediari, se foloseste de retele de crima organizata sau cumpara politicieni susceptibili la coruptie. "In privinta politicienilor, orice extremisti sunt buni, indiferent ca sunt de stanga sau de dreapta, deoarece extremistii provoaca instabilitatea politica, provoaca faramitarea partidelor politice, iar cu cat mai scena politica e mai divizata si mai instabila, cu atat tara e mai slabita, iar cu cat o tara e mai vulnerabila, cu atat e mai prost vazuta in Vest, in Bruxelles si in Washington. Toate aceste strategii functioneaza in favoarea Rusiei. Daca toate astea se intampla simultan, se poate vorbi de un atac", a apreciat publicistul american.

Traian Basescu m-a chemat la el in birou si mi-a tinut un curs

El a relatat si o discutie pe care a avut-o cu fostul presedinte Traian Basescu legate de actvitatile subversive ale Rusiei. "M-a chemat in biroul sau si mi-a tinut un curs, explicandu-mi ca Articolul 5 nu protejeaza o tara din NATO impotriva celor mai probabile forme de agresiune ruseasca, de la inceputul secolului al XXI-lea. Rusii vor nega, iar NATO va trimite o comisie de ancheta. NATO nu va raspunde direct la asa ceva", a spus Robert Kaplan

Ce crede Traian Basescu despre avertismentul transmis romanilor de presedintele rus Vladimir Putin

Pe de alta parte, Statele Unite ar putea reactiona. "De exemplu cu scutul antiracheta. Acesta e un raspuns. Sau poate trimite mai multe nave in Marea Neagra. Poate incerca sa suprime imprumuturile rusesti", a mai spus Kaplan.

Robert Kaplan este un cunoscut autor al unor carti pe teme de politica externa si jurnalist care a scris, printre altele, pentru Washington Post si New York Times. Una dintre zonele sale de interes este Europa de Est. Recent a publicat cartea "In umbra Europei" care se refera, aproape exclusiv la Romania postcomunista.

Citeste si:
De ce nu s-a mutat încă Traian Băsescu din vila protocol: ”Sper să fie o plecare civilizată”
De ce nu s-a mutat încă Traian Băsescu din vila protocol: ”Sper să fie o plecare civilizată”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, la ieşirea din vila de protocol, că nu s-a mutat încă pentru că nu este gata apartamentul pe care l-a achiziţionat. El a mai spus...
USR obține în instanță organizarea unui referendum de demitere a unui primar PNL: „Poporul te pune în funcţie şi poporul te poate da jos”
USR obține în instanță organizarea unui referendum de demitere a unui primar PNL: „Poporul te pune în funcţie şi poporul te poate da jos”
Organizarea referendumului de demitere a primarului PNL din Dumbrăviţa, judeţul Braşov, Popa Zachiu, pentru care au semnat peste 1.100 de locuitori ai comunei, merge mai departe, anunţă...