Rusia anunta masuri economice dure impotriva Turciei

Sambata, 28 Noiembrie 2015, ora 21:16
8567 citiri
Rusia anunta masuri economice dure impotriva Turciei
Foto: Hepta.ro

Presedintele rus Vladimir Putin a semnat sambata un decret care prevede o serie de masuri de retorsiune economica, in replica la doborarea, marti, a unui bombardier rus de catre aviatia turca la frontiera siriana.

Avion rusesc doborat de Turcia: Erdogan se declara intristat de gravul incident

Masurile pregatite de guvernul rus care "vizeaza asigurarea securitatii nationale si a cetatenilor rusi" prevad interdictia de a efectua zboruri charter intre Rusia si Turcia, interdictia angajatorilor rusi de a angaja muncitori turci de anul viitor si interzicerea importului anumitor marfuri turce, conform textului decretului publicat de Kremlin, informeaza AFP, DPA si Reuters.

Incepand de la 1 ianuarie 2016, angajatorii rusi "nu vor mai putea sa recruteze personal dintre cetatenii Republicii Turcia", se mentioneaza in decret, care limiteaza astfel si posibilitatea pentru "organizatiile sub jurisdictie turca" de a lucra pe teritoriul rus.

Textul mai prevede, fara a preciza o data, "interdictia sau limitarea importurilor anumitor tipuri de marfuri venind din Republica Turca", in baza unei liste care urmeaza sa fie stabilita de guvernul rus dar care nu a fost inca facuta publica.

Rusia, masura drastica impotriva Turciei

Potrivit serviciului de presa al Kremlinului, citat de agentiile ruse de presa, Vladimir Putin si-a insarcinat guvernul sa "sa stabileasca o lista de bunuri si servicii la care masurile economice nu se vor aplica".

In plus, Vladimir Putin "a cerut guvernului rus sa ia masuri pentru interzicerea transportului aerian charter intre Rusia si Turcia", in timp ce tour-operatorii rusi ar trebui "sa se abtina sa propuna cetatenilor rusi produse implicand vizite pe teritoriul Turciei".

Avion rusesc doborat de Turcia: Rusia a sistat contactele militare cu Ankara - ce alta masura a luat

Pe de alta parte, companiile aeriene turce vor trebui sa se supuna mai multor controale pe teritoriul rus, "din motive de securitate".

Decretul oficializeaza si restabilirea regimului vizelor pentru turci, anuntata vineri de seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov.

Relatiile dintre Ankara si Moscova traverseaza o criza grava dupa ce fortele aeriene turce au doborat marti un bombardier rus Suhoi 24 la frontiera cu Siria.

Rusia a pretins scuze oficiale dupa incidentul aerian, dar presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a exclus un astfel de gest, noteaza AFP.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Rusia sanctiuni Turcia, #tensiuni Rusia Turcia, #avion rusesc doborat Turcia , #presedinte Rusia