Rusii ii pregatesc lui Putin o revolutie colorata?

Autor: Ana Ilie
Sambata, 13 Februarie 2016, ora 12:00
10092 citiri
Rusii ii pregatesc lui Putin o revolutie colorata?

Rusia este in plin zbucium economic, ce a declansat miscari de protest in randul muncitorilor si altor rusi nemultumiti de calitatea vietii. Kremlinul are motive sa fie ingrijorat.

Dar vor duce toate acestea la o "revolutie colorata" in Rusia? Stephen Crowley, profesor de politica si presedinte al Russian & East European Studies la Oberlin College, si Irina Olimpieva, cercetator laCenter for Independent Social Research, St. Petersburg, Rusia, explica, pentru The Washington Post, ca regimul presedintelui Vladimir Putin trebuie sa isi renegocieze contractul cu societatea rusa.

Criza economica a Rusiei este provocata de sanctiunile internationale impuse pentru actiunile agresive din Ucraina, de declinul rublei si mai ales de caderea pretului petrolului. Guvernul se vede nevoit sa ridice taxele si sa taie ajutoarele sociale, asa ca, invariabil, sunt asteptate mai multe proteste.

5 motive pentru care Rusia lui Putin nu va pleca curand din Siria

Muncitorii rusi, un grup considerat de sprijin pentru Putin si regimul sau, protesteaza deja fata de reducerea salariilor sau chiar neplata lor. Recent, un protest national al transportatorilor a provocat panica atunci cand camionagiii au venit la Moscova sa manifesteze fata de o noua taxa.

Opozitia liberala din Rusia spera ca muncitorii din centrul tarii se vor alatura protestatarilor din clasa de mijloc din Moscova si Sankt Petersburg. E o perspectiva care sperie Kremlinul. O asemenea asociere poate duce la o "revolutie colorata" de tipul celor care au rasturnat liderii corupti in fostele state sovietice. Putin a incercat sa impiedice aparitia unei asemenea miscari in Rusia, creandu-si o imagine de om al poporului.

O revolutie colorata in Rusia, in pofida sperantelor unora, este improbabila. Camionagiii, in loc sa ceara reforme politice, au cerut anularea taxei care-i supara si ajutorul lui Putin.

Rusia cere dovezi de la SUA ca Putin ar fi corupt: Altfel e calomnie!

Insa Putin este oricum ingrijorat, pentru ca atat criza economica, cat si perspectiva amplificarii protestelor ii zguduie pozitia.

Guvernul rus este in criza, avand in vedere ca veniturile din sectorul petrolier si gazier reprezinta aproximativ 50% din bugetul federal, iar pierderea acestor venituri nu doar franeaza economia rusa, ci schimba relatia dintre statul rus si societate.

Cand preturile petrolului erau mari, Guvernul isi permitea sa ofere populatiei un standard de viata multumitor, in cadrul unui pact nescris: cetatenii au un anumit nivel de beneficii sociale si nu se amesteca in politica.

Putin, avere impresionanta si iaht de 35 de milioane de dolari: A strans-o din coruptie?

Cum veniturile din petrol scad acum, Guvernul rus nu-si mai poate respecta partea de intelegere, iar cetatenii trebuie sa accepte beneficii mai putine si taxe mai mari, pe fondul scaderii veniturilor personale.

Rusii nu sunt bucurosi de aceasta situatie si au inceut sa protesteze in toata tara - protestele au crescut cu 40% anul trecut fata de anul anterior si cu 76% mai mult decat media perioadei 2008-2013.

Ce poate sa faca Guvernul rus? Guvernul a subventionat multe orase a caror singura sursa de subzistenta este o fabrica, ce se afla in pragul falimentului. Cum incasarile din industria energetica au scazut, Guvernul rus va fi nevoit sa creasca taxele si sa taie cheltuielile, ceea ce, inevitabil, va duce la noi proteste, scriu cei doi cercetatori.

Putin nu are altceva de facut decat sa-si renegocieze relatia cu societatea rusa - si rezultate ar putea sa nu fie comode.

Citeste si:
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Târgul de Crăciun din București a pornit într-o nouă ediție, după ce anul trecut acesta a fost anulat din cauza restricțiilor pandemice. Spre deosebire de anii anteriori, bucureștenii...
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...