Rusii si ucrainenii - De ce sunt doua popoare diferite, indiferent de ce sustine Putin

Luni, 22 Iunie 2015, ora 18:18
18494 citiri
Rusii si ucrainenii - De ce sunt doua popoare diferite, indiferent de ce sustine Putin
Foto: Arhiva/site Kremlin

Presedintele rus Vladimir Putin a incercat sa acrediteze ideea ca nu a facut altceva decat sa unifice rusii si ucrainenii atunci cand a anexat peninsula ucraineana Crimeea, in martie 2014.

"Oamenii care au propriile opinii despre istorie si istoria tarii noastre ar putea sa contrazica ce spun, dar mie mi se pare ca rusii si ucrainenii sunt un singur popor", afirma Putin in august 2014.

De teama lui Putin, in UE apare inca un sistem de aparare antiracheta

Putin a reluat argumentul la aniversarea unui an de la anexarea Crimeii si vineri dimineata a afirmat ca Ucraina si Rusia sunt "condamnate sa impartaseasca aceeasi soarta".

Intr-un editorial in Business Insider, Christina Sterbenz, care se declara ucraineanca, spune insa ca, in pofida similaritatilor de geografie, limba si bucatarie, rusii sunt pentru totdeauna separati de ucraineni. Vinovat de aceasta situatie se face Iosif Stalin.

In 1932, Stalin si fortele sale au perpetuat o foamete in Ucraina, cunoscuta drept Holodomor (moarte prin foame). Stalin voia sa reduca independenta in tara si s-a indreptat impotriva taranilor mai instariti, "culaci", considerati capitalisti si, prin extensie, anti-socialisti.

Stalin a declansat o ampla actiune impotriva culacilor, a confiscat averile acestora si a impus taxe grele pe grane. Incerca astfel sa forteze Ucraina sa renunte la mandria nationala si sa adopte idealurile sovietice, scrie sursa citata.

Rusia devine tot mai agresiva: Trupe la granita cu Ucraina, amenintari nucleare, declaratii belicoase

Nu se stie cu precizie cati ucraineni au murit in urma foametei, insa istoricii pun numarul victimelor intre 3 si 10 milioane de oameni. Unii martori ai grozaviei au descris cum infometatii isi mancau cainii sau chiar copiii.

Rusia refuza sa numeasca evenimentele acelor ani genocid. Iar Putin, care a numit odinioara colapsul URSS "cea mai mare catastrofa geopolitica" a secolului XX, nu isi ascunde ideologia pro-Stalin.

De fapt, de indata ce a devenit presedinte, Putin a inceput "re-Stalinizarea", ordonand profesorilor si istoricilor de a rescrie texte pentru a-l portretiza pe liderul comunist drept un conducator de succes, nu tiran.

In zilele noastre, aproape jumatate dintre rusi cred ca progresul economic al URSS a compensat "sacrificiile" lui Stalin, insa multi ucraineni inca isi mai amintesc cum Stalin a infometat o tara intreaga pentru a-i submina mandria.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Putin asemanari rusi ucraineni, #rusi ucraineni Holodomor , #presedinte Rusia