Scandal de plagiat in Rusia: Putin a copiat discursul lui Hitler cand a anexat Crimeea

Luni, 16 Martie 2015, ora 19:51
11423 citiri
Scandal de plagiat in Rusia: Putin a copiat discursul lui Hitler cand a anexat Crimeea
Foto: sikh24.com

Un scandal urias de plagiat a izbucnit in Rusia, dupa ce s-a descoperit ca Vladimir Putin a sustinut un discurs cu ocazia anexarii Crimeii, pe 18 martie 2014, care seamana izbitor de mult cu alocutiunea lui Adolf Hitler din 1 septembrie 1939, cand Germania a invadat Polonia si a anexat regiunea Danzig.

Euromaidan Press a realizat o comparatie a celor doua discursuri, cel tinut de liderul nazist marcand inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Un an de cand Crimeea e a Rusiei: "Nu se va intoarce niciodata la Ucraina"

"In inimile si mintile oamenilor, Crimeea a fost intotdeauna o parte inseparabila a Rusiei", a spus Putin in discursul de anul trecut, in timp ce Hitler subliniat, in 1939, ca "Danzig a fost si va fi un oras german. Coridorul a fost si va fi german".

Istoria comuna si cultura reprezinta, de asemenea, doua puncte atinse atat in cuvantarea liderului rus, cat si in cea a lui Adolf Hitler.

"Pentru a intelege motivul din spatele acestei miscari, este suficient sa cunoastem istoria Crimeii, sa cunoastem ce au insemnat intotdeauan Rusia si Crimeea una pentru cealalta. In Crimeea, totul vorbeste despre istoria si mandria noastra comuna", a precizat Valdimir Putin.

Un presedinte european il acuza pe Putin: Face exact ca Hitler si Stalin

"Ambele teritorii (Danzig si Coridorul polonez - n.red.) datoreaza dezvoltarea culturala exclusiv poporului german", a atras atentia si Hitler, la inceputul razboiului.

Si problematica istorica a fost abordata in ambele discursuri. Presedintele rus a punctat ca "odata ce prabusirea Uniunii Sovietice a fost legalizata, toata lumea a uitat de Crimeea si Sevastopol (...). Am auzit locuitori ai Crimeii spunand ca in 1991 au fost predati ca un sac de cartofi. Este greu sa negi acest lucru".

Si Hitler a pus accent pe locuitorii teritoriului polonez, mentionand ca "timp de mai multe luni am suferit de pe urma torturii, o problema pe care a creat-o Tratatul de la Versailles, o problema care s-a deteriorat pana cand a devenit intolerabila pentru noi".

De asemenea, teritoriile pierdute au facut si ele parte din cuvantarile celor doi lideri.

"Tratatul de la Versailles nu e lege pentru noi. Semnatura a fost smulsa de la noi cu pistolul la tampla si cu amenintarea ca milioane de oameni vor muri de foame. Apoi, acest document, cu semnatura noastra obtinuta cu forta, a fost proclamat drept o lege suprema", a acuzat Adolf Hitler.

Hillary Clinton: Ce face Putin in Crimeea e la fel cu ce a facut Hitler pentru germanii din Romania

La randul sau, Vladimir Putin a spus ca "doar dupa ce Crimeea a sfarsit ca parte a altei tari, Rusia a realizat ca nu a fost doar furata, ci jefuita (..) Aceasta tara a trecut prin vremuri atat de grele incat a fost incapabila sa isi protejeze interesele".

Totodata, liderul de la Moscova s spus ca "s-a incercat mereu si mereu ca rusii sa fie privati de amintirea istorica, de limba lor, au fost asimilati cu forta", in timp ce Hitler a acuzat ca "minoritatile germane au fost tratate rau, in cea mai jalnica maniera".

Discursurile celor doi lideri pot fi citite mai jos in integralitate:

Adolf Hitler - 1 septembrie 1939

Vladimir Putin - 18 martie 2014

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Putin Hitler discurs, #Putin plagiat discurs Hitler, #Putin Hitler Crimeea , #presedinte Rusia