Secretele "magnoliei de otel", singurul presedinte din UE care i se opune cu adevarat lui Putin

Autor: Ana Ilie
Duminica, 24 Mai 2015, ora 17:30
10436 citiri
Secretele "magnoliei de otel", singurul presedinte din UE care i se opune cu adevarat lui Putin
Foto: Facebook/Dalia Grybauskaite

In artele martiale esti invatat cum sa te feresti de oponent prin lovituri decisive si o aparare flexibila. Presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, care are centura neagra la karate, se infrunta cu liderul rus, Vladimir Putin, tot cu centura neagra, la judo, in privinta Ucrainei.

Putin este in avantaj: tara sa are 144 de milioane de cetateni si e de peste 40 de ori mai mare decat micul stat baltic condus de Grybauskaite, si mai poseda si un arsenal atomic. Grybauskaite nu se lasa insa descurajata de asta. In ultimul an, a criticat Rusia atat de vocal cum aproape niciun alt lider european nu a indraznit sa o faca, arata o analiza Politico.

Grybauskaite a afirmat ca soldatii rusi sunt prezenti pe teritoriul de est al Ucrainei si ca o racheta ruseasca a doborat un avion de pasageri al companiei Malaysia Airlines vara trecuta. Seful de stat baltic l-a comparat pe Putin cu Hitler si a numit Rusia "stat terorist", avertizand ca agresiunea Moscovei s-ar putea "extinde in Europa si dincolo de ea".

"Rusia isi terorizeaza vecinii si foloseste metode teroriste" - presedintele Lituaniei

In vreme ce restul NATO se plange de Putin si ajuta doar verbal Ucraina, Grybauskaite a promis arme presedintelui Petro Porosenko. Nu se stie daca dupa promisiunea din noiembrie armele au ajuns in Ucraina, avand in vedere ca Ministerul lituanian al Apararii refuza sa comenteze aceasta chestiune.

Spiritul sau bataios a facut-o pe Grybauskaite o tinta a rusilor, erou in Ucraina si populara in Lituania, unde a castigat confortabil realegerea anul trecut, pe o platforma anti-Kremlin. In tara sa, amintirile anexarii sovietice sunt inca dureroase.

In strainatate, Daliei Grybauskaite i se spune "Magnolia de otel" si "Doamna de fier" a balticelor, insa se stiu cu adevarat putine despre aceasta dura femeie-politician, in pofida acestor etichete.

Lituania, avertisment dur pentru Romania: Daca nu va maturizati, povara cade pe umerii poporului

Unii o acuza ca inflameaza sentimentele anti-ruse pentru a inabusi opozantii din propria tara.

In pofida popularitatii, Grybauskaite este o persoana solitara, fara familie apropiata si niciun partid politic in spatele sau. In varsta de 59 de ani, fost comisar european, nu a facut parte din nicio organizatie politica din vremurile sovietice, cand a fost membra a Partidului Comunist. Explicatia ei este ca a devenit "alergica" la partidele politice.

Viata privata a Daliei Grybauskaite este secreta, iar aparitiile sale publice sunt regizate cu grija. Ea nu da prea multe detalii cu privire la trecutul sau in timpul URSS, exasperand jurnalistii, analistii si istoricii.

Din vremurile sovietice se stie doar ca a fost studenta la Leningrad, muncitoare intr-o fabrica de blanuri si lector la Vilnius. Anul trecut parlamentarilor lituanieni li s-a impartit in mod misterios o copie a cartii "Dalia rosie", in care este acuzata ca a colaborat cu KGB, acuzatie pe care a negat-o intotdeauna.

In vreme ce retorica ei impotriva Rusiei ii bucura pe ucraineni si multi lituanieni sunt de acord cu asta, nu toti politicienii tarii sunt de acord ca e o idee buna sa provoci vecinul rus.

Grybauskaite a anuntat totusi in februarie ca tara sa va reintroduce serviciul militar obligatoriu si la inceputul anului Guvernul a emis un ghid cetatenesc pentru "razboiul hibrid".

Insa provocarea Rusiei a facut din Lituania si Grybauskaite o tinta. Oficialii admit ca tara este atacata informatic si cibernetic, ca exista activitati ale unor structuri din umbra si cazuri de incitare la revolta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dalia Grybauskaite opozitie Putin, #Putin opozitie Lituania, #Putin femeie opozitie , #presedinte Rusia