"Soimii" si "Porumbeii" lui Putin

Luni, 22 Septembrie 2014, ora 11:43
5120 citiri
"Soimii" si "Porumbeii" lui Putin

De cand se afla la Kremlin, Vladimir Putin este inconjurat de un cerc de prieteni fideli. Persoanele cheie din jurul presedintelui Rusiei sunt impartite in doua tabere: "Soimii" si "Porumbeii". Cine sunt acesti oameni si ce urmaresc ei?

Aceste personaje actioneaza in spatele culiselor, evita iesirile publice si, foarte rar, acorda interviuri presei. In Vest aproape nimeni nu ii cunoaste, dar, in acelasi timp, se stie ca Putin nu traseaza singur liniile politicii pe care o urmeaza.

In spatele politicii sale ferme sta un mic cerc de apropiati fideli. Cunoscutul politolog rus, Evgheni Minchenko, ii numeste pe acesti oameni "Biroul politic numarul 2", ceva similar cu "Biroul politic" din perioada URSS.

Cercul din jurul lui Putin

Oamenii din imediata apropiere a lui Putin sunt impartiti in doua factiuni: "Soimii" si "Porumbeii". "Soimii", momentan, sunt pe val, sustine expertul german Ian Bremmer, bun cunoscator al politicii de la Kremlin si sef al firmei de consultanta politica Eurasia Group.

Dupa cum explica el, actualul avantaj al "Soimilor" se datoreaza faptului ca acestia se afla in pozitii puternice cand vine vorba de probleme geopolitice. "In actuala confruntare cu Occidentul, geopolitca este mult mai importanta pentru Putin decat factorul economic. Din moment ce "Porumbeii" reprezinta interesele blocului economic, influenta lor in acest moment este limitata", spune Bremmer pentru Deutsche Welle.

Politologul Evgheni Minchenko explica, la randul sau, ca in acest moment trei barbati au o influenta puternica asupra lui Putin. "Serghei Ivanov, Serghei Soigu si Igor Sechin sunt in pozitii foarte puternice. Ei sunt cei mai avantajati de drumul pe care merge Kremlinul acum", spune politologul rus.

Serghei Soigu este al doilea cel mai popular politician din Rusia, dupa Putin. Din noiembrie 2012, el este ministrul Apararii. Serghei Ivanov, in schimb, este seful administratiei prezidentiale, fost colaborator al KGB si prieten de lunga vreme cu Putin. Un alt colaborator al serviciilor secrete este si Igor Sechin, unul dintre cei mai de incredere colaboratori ai lui Putin, seful companiei petroliere de stat, Rosneft.

Toti trei sunt reprezentantii celor "care poarta uniforma". Cele mai puternice structuri de putere sunt conducerile Ministerului de Interne, Apararii si Serviciilor Secrete. Ca fost ofiter KGB, Putin apartine, de asemenea, celor "care poarta uniforma".

"Nu exista fosti 'oameni in uniforma'. Asta explica si de ce grupul din jurul lui Igor Sechin, care oficial nu este parte a structurilor de stat, are o atat de mare influenta asupra structurilor celor cu uniforma", spune Minchenko.

Ian Bremmer este convins ca aceasta confruntare cu Occidentul a intarit legaturile dintre Putin si oamenii din jurul sau. Acestia au fost printre primii afectati de sanctiunile impuse Rusiei de UE si SUA. "Dupa cum am vazut, aceste sanctiuni nu au avut efectul scontat. Ele au intarit mai mult dependenta elitelor fata de Putin", spune neamtul.

"Nu ii subestimati!"

Si Evgheni Minchenko crede ca sanctiunile Occidentului nu au avut efecte radicale pentru "Biroul politic numarul 2". Sechin, Soigu si Ivanov continua sa aiba o mare influenta si, pe langa ei, incep sa creasca o serie de alti oligarhi.

El mai spune ca, in interiorul Kremlinului, se duc lupte aspre pentru putere.

Daca "Soimii" nu ar fi avut concurenta, armata rusa ar fi fost deja la Kiev, crede el.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#Vladimir Putin politica Rusia, #Igor Sechin Soigu Putin, #razboi Rusia Ucraina, #Serghei Ivanov Putin , #presedinte Rusia