SUA: 10 afirmatii false ale lui Putin despre Ucraina - fictiuni nemaivazute de la Dostoievski

Joi, 06 Martie 2014, ora 12:47
6132 citiri
SUA: 10 afirmatii false ale lui Putin despre Ucraina - fictiuni nemaivazute de la Dostoievski
Foto: Haaretz

Declaratiile presedintelui rus Vladimir Putin despre situatia din Crimeea sunt considerate de Departamentul american de stat drept fictiuni nemaivazute de la marele scriitor rus Fiodor Dostoievski.

Astfel, pe masura ce Rusia desfasoara o poveste falsa pentru a-si justifica actiunile ilegale din Ucraina, lumea nu a mai vazut asemenea fictiuni ruse de cand Dostoievski a scris "Formula 'doi plus doi egal cinci' este un lucru atractiv", se arata intr-un articol postat pe site-ul Departamentului american de Stat.

Site-ul publica astfel 10 afirmatii ale lui Putin legate de situatia din Ucraina si de interventia Rusiei, despre care spune ca sunt false, dar si 10 fapte concrete ignorate sau denaturate de afirmatii.

1. Putin spune: "Fortele rusesti din Crimeea actioneaza doar pentru a proteja echipamentele militare rusesti. 'Grupurile de aparare ale cetatenilor' si nu fortele ruse au capturat infrastructura si facilitatile militare din Crimeea".

Faptele: Dovezile puternice arata ca membrii serviciilor de securitate ale Rusiei sunt in centrul fortelor anti-ucrainene foarte bine organizate din Crimeea. In timp ce aceste unitati poarta uniforme fara insemne, conduc vehicule cu placute de inmatriculate rusesti si se identifica liber drept forte de securitate rusesti, atunci cand sunt intrebati de presa internationala si de armata Ucrainei. Mai mult, acesti indivizi au arme care nu sunt in mod obisnuit disponibile civililor.

Razboi la granitele Romaniei: Ocupatie bizara in Crimeea - Cine e vinovat?

2. Putin spune: "Actiunile Rusiei corespund Tratatului de Prietenie dintre Ucraina si Rusia, din anul 1997".

Faptele: Acordul din anul 1997 cere Rusiei sa respecte integritatea teritoriala a Ucrainei. Actiunile militare ale Rusiei in Ucraina, care le-au adus control operational in Crimeea, reprezinta o incalcare clara a integritatii teritoriale si suveranitatii Ucrainei.

3. Putin spune: "Opozitia nu a reusit sa implementeze acordul din 21 februarie, cu fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici".

Faptele: Acordul din 21 februarie a expus un plan in care Parlamentul Ucrainei urma sa aprobe un proiect de lege pentru revenirea tarii la Constitutia din anul 2004, Ucraina revenind astfel la sistemul centrat pe Parlamentul sau. Sub noii termeni ai intelegerii, Ianukovici urma sa semneze proiectul de lege in 24 de ore si sa duca criza la o un sfarsit pasnic. Fostul presedinte a refuzat insa sa-si respecte partea din acord. In schimb, si-a facut bagajele si a fugit, lasand in urma dovezi ale unei coruptii raspandite.

4. Putin spune: "Guvernul Ucrainei este ilegitim. Ianukovici este inca lider legitim al Ucrainei".

Faptele: Pe 4 martie, presedintele Putin a rescunoscut realitatea ca Ianukovici "nu are viitor politic". Dupa ce Ianukovici a fugit din Ucraina, chiar si propriul sau Partid al Regiunilor s-a intors impotriva sa, votand confirmarea retragerii sale din functie si sustinerea noului Guvern.

Noul Guvern al Ucrainei a fost aprobat de Parlamentul ucrainean ales democratic, cu 371 de voturi, adica mai mult de 82 la suta din numarul total de parlamentari.

Merkel, despre Putin: Nu are contact cu realitatea, e in alta lume

5. Putin spune: "Este o criza umanitara si sute de mii de oameni fug din Ucraina in Rusia si cer azil".

Faptele: Pana in prezent, nu este absolut nicio dovada a unei crize umanitare, nici o dovada a unor persoane care fug din Ucraina in Rusia si cer azil. Organizatiile internationale aflate la fata locului au investigat, vorbind cu vamesii ucraineni, care de asemenea au respins aceste informatii. De asemenea, nici jurnalistii independenti care au tinut sub observatie frontierele nu au raportat un asemenea val de refugiati.

6. Putin spune: "Etnicii rusi sunt sub amenintare".

Faptele: Cu exceptia presei ruse si a televiziunii de stat ruse, nu exista rapoarte credibile ca vreun etnic rus s-ar afla sub amenintare. Noul guvern ucrainean a stabilit ca prioritati, inca de la inceput, pacea si reconcilierea.

Presedintele interimar Aleksandr Turcinov a refuzat sa semneze legislatia care limiteaza folosirea limbii ruse la nivel regional. Etnicii rusi si vorbitorii de limba rusa au semnat petitii care atesta ca comunitatile lor nu s-au confruntat cu amenintari. Mai mult, decand noul guvern s-a instalat, calmul a revenit la Kiev si nu s-a inregistrat o crestere a infractionalitatii, a jafurilor sau a razbunarii fata de opozantii politici.

7. Putin spune: "Bazele rusesti sunt sub amenintare".

Faptele: Instalatiile militare rusesti sunt si vor ramane sigure, iar noul guvern ucrainean a promis ca va respecta toate acordurile internationale existente, inclusiv cele care privesc bazele rusesti. Bazele ucrainene din Crimeea sunt cele care se afla sub amenintarea actiunilor militare rusesti.

8. Putin spune: "Au fost atacuri in masa asupra bisericilor si sinagogelor din sudul si estul tarii".

Faptele: Liderii religiosi din tara si activistii internationali ai libertatii religioase din Ucraina au spus ca nu au fost incidente de atac asupra bisericilor. Toti liderii bisericesti din Ucraina si-au exprimat sustinerea pentru noua conducere politica, cerand unitate nationala si o perioada de "vindecare". Grupurile evreiesti din sudul si estul Ucrainei au transmis ca nu au inregistrat vreo crestere a incidentelor antisemite.

Criza din Ucraina SUA ofera o portita de scapare lui Putin: Inca nu si-a pierdut mintile

9. Putin spune: "Kievul incearca sa destabilizeze Crimeea".

Faptele: Guvernul interimar al Ucrainei a actionat cu retinere si a cautat dialogul. Trupele rusesti, pe de alta parte, au iesit din bazele lor pentru a ocupa obiective politice si infrastructura din Crimeea. Guvernul din Kiev l-a trimis imediat pe fostul sef al Apararii pentru a detensiona situatia. Lui Petro Porosenko, ultimul emisar guvernamental care a cautat dialog in Crimeea, i-a fost interzisa intrarea in Parlamentul Crimeii.

10. Putin spune: "Parlamentul este sub influenta extremistilor si teroristilor".

Faptele: Parlamentul este cea mai reprezentativa institutie din Ucraina. Legislatia recenta a trecut cu o majoritate semnificativa, inclusiv din partea reprezentantilor din estul Ucrainei. Grupurile de ultranationalisti de extrema dreapta, dintre care unii au fost implicati in confruntari cu fortele de securitate in timpul protestelor, nu sunt reprezentate in Parlament. Nu exista indicatii ca Guvernul Ucrainei ar urmari politici discriminatorii. Din contra, au transmis public exact opusul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Vladimir Putin afirmatii false Ucraina, #Putin afirmatii Crimeea, #Putin Ianukovici Ucraina , #presedinte Rusia