Tacticile lui Vladimir Putin: Strategiile care l-au adus unde este azi

Marti, 16 Septembrie 2014, ora 20:34
8734 citiri
Tacticile lui Vladimir Putin: Strategiile care l-au adus unde este azi

Reactiile internationale la ceea ce Moscova face in Ucraina sunt asemanatoare felului in care se simteau rusii in urma cu 10 ani.

Unii dintre liderii si politicienii de extrema dreapta, precum prim-ministrul maghiar Viktor Orban, isi exprima sustinerea fata de ceea ce se intampla in Rusia, in timp ce unii analisti spun ca Occidentul, prin expansiunea neobosita spre est, l-a provocat pe presedintele rus.

Timpurile, locurile si personajele s-au schimbat, insa incercarile si adevarurile lui Vladimir Putin nu. Presedintele Rusiei are propriul "carnetel de actiuni" din care pot fi ghicite, de-a lungul vremii, diverse tactici, despre care editorialistul rus Maxim Trudoliubov vorbeste in New York Times.

Putin crede ca poate castiga un razboi cu NATO

In primul rand, obiectivele reale nu sunt niciodata clare in ce il priveste pe Vladimir Putin. Incercarile de a spicui unele viitoare politici din discursurile liderului de la Kremlin sunt in general inutile. In plus, o alta arma a sa o reprezinta declaratiile publice: spunea ca nu va falimenta fostul gigant petrolier Yukos, dar o apoi face exact acest lucru, spunea ca nu vrea Crimeea, iar apoi o ia cu totul.

Felul in care obiectivele politice sunt intreprinse seamana deseori - iar uneori implica - operatiunilor fortelor speciale. Nimeni nu divulga obiectivul real. Cele mai multe dintre scopurile lui Putin au fost atinse in mod surprinzator, precum operatiunea Crimeea, in timp ce eliberarea lui Mihail Hodorkovski, dupa 10 ani de inchisoare, a aparut de nicaieri. Exista teorii despre motivul pentru care a fost eliberat acesta, mergandu-se si pe ideea ca ar fi fost doar un gest public inainte de Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci.

Adevarul din spatele razboiului secret al lui Putin dezvaluit de soldatii rusi

Avocatului lui Vladimir Putin ii place sa invoce fraza "in concordanta cu legea". Uneori, acest lucru reprezinta insa si un siretlic - spre exemplu in luna martie, cand a cerut si a primit din partea camerei superioare a Parlamentului dreptul de a folosi forta militara in Ucraina.

Apoi, la sfarsitul lunii iunie, a cerut Parlamentului sa revoce acest drept. Ambele miscari au reprezentat aparent cai de a pune si mai multa presiune pe Kiev si sa arate ca un Kremlin care respecta legea ar fi putut folosi forta in Ucraina, insa s-a abtinut de la asa ceva.

Orice face Vladimir Putin este justificat in cele din urma prin aceea ca prin el actioneaza vocea poporului. Putin ramane popular, cu toate ca adevarata amploare a sustinerii de care beneficiaza nu este cunoscuta din cauza ca este umflata artificial cu patriotismul militant de catre o presa controlata de Kremlin.

Ce vrea sa obtina Putin, prin "notitele" sale. Metodele sale, ghiduri politice pentru viitor?

Presedintele rus este neincrezator in tribunale, partide politice, organizatii publice si private si alte institutii autonome. Kremlinul a actionat mereu pentru a le submina. De asemenea, a montat diferite parti ale societatii una impotriva celeilalte pentru a preveni formarea coalitiilor populare. In plus, face acelasi lucru la nivel international, exploatand diferentele dintre Statele Unite, Uniunea Europeana si intre alte tari, pentru a preveni actiunile concentrate in privinta sanctiunilor.

Putin a folosit astfel puternica arma a comertului cu gaze naturale ale Rusiei cu acest scop in minte, insistand pe ideea ca Moscova ajunge doar la intelegeri bilaterale pe termen lung cu fiecare guvern in parte.

Cu toate ca nu este un ideolog, Putin foloseste diferite ideologii asa cum ii convin lui. Spre exemplu, agenda sa privind integrarea eurasiatica contrazice intentia deseori proclamata pentru a proteja si a promova drepturile rusilor "din afara patriei mama".

Rusia are propria sa versiune a ideii de "prea mare pentru a cadea". In timpul crizei financiare din anul 2008, Moscova a ajutat proprietarii marilor intreprinderi sa evite falimentul.

Avand in vedere toate aceste "notite" din agenda lui Vladimir Putin, multi americani se intreaba ce pune la cale. Editorialistul rus noteaza ca liderul de la Kremlin vrea doar sa pastreze si sa sporeasca puterea internationala a Rusiei, dar si pe cea personala.

Ce e mai rau decat Vladimir Putin?

Unele dintre metodele sale au fost mostenite de la sovietici, unele au fost dezvoltate in absenta unor traditii politice interne, in timp ce altele au fost imprumutate din Occident. In plus, nu exista o ideologie consistenta si nici ceva cu precadere rusesc in legatura cu convingerile sale.

Insa metodologia din "carnetelul" sau este constanta si nemiloasa, implicand tehnici care functioneaza cand toate controalele asupra puterii au disparut. Daca este adevarat ca mare parte a lumii se misca in aceeasi directie nemiloasa, atunci, da, metodele lui Putin sunt intr-adevar ghiduri politice pentru viitor.

Citeste si:
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat un raport cu sancțiunile pe care partidele politice din România le-au primit anul trecut ca urmare a neregulilor cu privire la cheltuielile...
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Vicepreședintele USR Dan Barna a reacționat joi seară, 27 ianuarie, după ce o consilieră a partidului său din Mogoșoaia a fost agresată de ”colegii” de la PNL și PMP. În mesajul...